Ειδήσεις

Μητσοτάκης: Στους δήμους ο ΕΝΦΙΑ έως το 2021 -«Οχι» σε μεγάλο συνασπισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ -Πρόσωπα και από την κεντροαριστερά στα ψηφοδέλτια

Τις προτάσεις στις οποίες αναφέρθηκε από το Βελλίδειο περιέγραψε λεπτομερώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ. Ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε ως μια από τις προτεραιότητές του την πρόσβαση στις αγορές, η οποία, όπως είπε, θα οδηγήσει σε σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της μεταφοράς είσπραξης του ΕΝΦΙΑ στους δήμους σταδιακά, με ταυτόχρονη περικοπή κεντρικών πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σε ερώτηση για το με ποιους θα συνεργαστεί μετεκλογικά ο πρόεδρος της ΝΔ απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός μεγάλου συνασπισμού με τον ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «θα βάλει πρόσωπα και από την κεντροαριστερά στα ψηφοδέλτια της ΝΔ».

«Νούμερο 1 στόχος η πρόσβαση στις αγορές»

«Η πρόσβαση στις αγορές είναι για μένα 1ος στόχος. Το “μαξιλάρι” δεν είναι για να φαγωθεί, είναι για να φτάσουμε με ασφάλεια στις αγορές», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους μίλησε για τέταρτο μνημόνιο.

«Στις 21 Αυγούστου τέλειωσε το τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Ο βασικός σκοπός του ήταν κατά τη διάρκεια αυτού η χώρα να αποκαταστήσει σταδιακά την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου. Σήμερα όμως η Ελλάδα είναι εκτός αγορών και αυτό δημιουργεί εξαιρετικά προβληματική συγκυρία για την πατρίδα μας. Δεσμεύομαι ότι προτεραιότητα μας θα είναι η σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού. Η Ελλάδα βγαίνει από το τρίτο πρόγραμμα με αυστηρά πρωτογενή πλεονάσματα, με προψηφισμένα μέτρα για συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου, αυτό ονομάζουμε τέταρτο μνημόνιο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Στους δήμους η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ έως το 2021»

Σε ερώτηση της «Κ» για τα όσα ανέφερε από το Βελλίδειο για μείωση του ΕΝΦΙΑ και για τη μεταφορά είσπραξης στους δήμους και ποιο είναι το σκεπτικό πίσω από αυτή τη φιλοσοφία, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «είναι μια πρωτοβουλία που ενισχύει την τοπική αυτοδιοίκηση. Εως το 2021 η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ και πόσο χαμηλός ή υψηλός είναι θα καθορίζεται από τους δήμους, με ταυτόχρονη περικοπή κεντρικών πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αν ένας δήμαρχος θέλει να αυξήσει τον τοπικό φόρο θα μπορεί να το κάνει, αλλά θα λογοδοτεί στους πολίτες και για τον φόρο που επιβάλλει αλλά και για τις παροχές που θα προσφέρει στους πολίτες».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι κάποια από τα μέτρα που έχει εξαγγείλει ταυτίζονται με κάποια του πρωθυπουργού ο πρόεδρος της ΝΔ είπε: «Μέτρα που ο κ. Τσίπρας αντιγράφει από εμάς δεν έχουμε λόγο να μην τα ψηφίσουμε. Εμείς έχουμε πει για τον ΕΝΦΙΑ ότι θέλουμε να μειώσουμε τη συνολική επιβάρυνση κατά 30%. Το ίδιο λέει τώρα και ο κ. Τσίπρας. Εμείς όμως θέλουμε το όφελος να το καρπωθούν όλοι οι Ελληνες πολίτες κυρίως η μεσαία τάξη. Ακόμα και στα μέτρα στα οποία υπάρχει φαινομενικά μια συμφωνία υπάρχει διαφορετική αντίληψη».

«Οχι» σε μεγάλο συνασπισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση τόσο εγώ, όσο και η ΝΔ να συμφωνήσουμε σε οποιοδήποτε είδους μεγάλο συνασπισμό που να συμπεριλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, ενώ συνέχισε λέγοντας πως «θα επιδιώξω το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα. Από εκεί και πέρα εάν δεν τα καταφέρουμε θα επιδιώξουμε ευρύτερες κοινοβουλευτικές και πολιτικές συγκλίσεις».

«Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι σε κάθε περίπτωση η χώρα δεν θα παραμείνει ακυβέρνητη και δεν θα οδηγηθεί σε εκλογές με απλή αναλογική. Σκεφτείτε λίγο το σενάριο: Μια χώρα εκτός αγορών, τα επιτόκια να ανεβαίνουν, και η χώρα να οδηγείται στις εκλογές με απλή αναλογική, άρα να γνωρίζουν ότι όλοι την επόμενη μέρα θα είναι εξασφαλισμένη η ακυβερνησία της χώρας. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι την επόμενη μέρα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα υπάρξει ψήφος εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στην τραγωδία στο Μάτι είπε πως «αν είχε δωθεί εντολή εκκένωσης θα είχαν σωθεί άνθρωποι». Οσο για την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη με αφορμή την έρευνα του καθηγητή Κώστα Συνολάκη στην οποία δημοσίευσε και τη διεύθυνση του σπιτιού του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε «αυτό που έκανε ο κ. Πολάκης δεν είναι ακροδεξιό είναι φασιστικό. Αυτό συνέβαινε σε άλλες εποχές όταν κάποιοι σημείωναν πόρτες».

«Γνώριζε ή δεν γνωριζε ο κ. Τσίπρας ότι υπήρχαν νεκροί στο Μάτι; Αν γνώριζε είναι ψεύτης και υποκριτής. Αν δεν γνώριζε είναι αναποτελεσματικός», σημείωσε επίσης.

Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης στέλνοντας ένα μήνυμα στους νέους είπε «ότι πρέπει να ψηφίσουν γιατί η Ιστορία δεν γράφεται ποτέ από αυτούς που απέχουν. Η προτεραιότητα μου κινείται σε δύο πεδία, αυτό της παιδείας και εκείνο της δουλειάς».

«Δεν ξέρω πόσους θα μπορέσω να πείσω ότι είμαστε διαφορετικοί αλλά θα ήμουν ικανοποιημένος αν αυτοί που δεν θα μας ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές μας ψηφίσουν στις μεθεπόμενες, γιατί θα έχουν δει ότι κάποιες πολιτικές δυνάμεις τιμούν τον λόγο τους. Πιστεύω ότι οι νέοι θα βάλουν πλάτη στη χώρα και ένα μεγάλο κομμάτι από αυτούς που έχουν φύγει θα γυρίσει» τόνισε.

«Θα στηρίξουμε συγκεκριμένα πρόσωπα στις περιφερειακές εκλογές»

Στη συνέχεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «στις περιφερειακές εκλογές η ΝΔ θα στηρίξει συγκεκριμένα πρόσωπα και συνδυασμούς, γιατί η περιφέρεια είναι κρίσιμος βραχίονας για την υλοποίηση της πολιτικής μας, μπορεί να είναι και πρόσωπα εκτός της ΝΔ. Δεν υπάρχει η ίδια ανάγκη στις εκλογές πρώτου βαθμού. Θα δούμε τι θα κάνουμε στους μεγάλους δήμους».

Οσο για τις ευρωεκλογές είπε ότι «επιμένει στην απευθείας εκλογή των αιρετών από τον λαό, άρα για δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής ως προς τον σταυρό».

«Τζάμπα μάγκας ο Καμμένος»

Αναφερόμενος στη στάση του Πάνου Καμμένου στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, τον χαρακτήρισε «τζάμπα μάγκα», καθώς «λέει ότι δεν θα στηρίξει τη συμφωνία αλλά εξακολουθεί να παρέχει στήριξη στην κυβέρνηση που θα φέρει τη συμφωνία στη Βουλή». Σημείωσε δε ότι «η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών παράγει αποτελέσματα που είναι πολύ δύσκολα αναστρέψιμα. Αυτό μόνο με εκλογές μπορεί να αποτραπεί».

Είπε επίσης ότι «ο λόγος που οι σύμμαχοί μας στο εξωτερικό θέλουν να υπερψηφιστεί η συμφωνία στα Σκόπια, είναι γιατί εξυπηρετούνται οι στρατηγικοί τους στόχοι». Και πρόσθεσε: «Η βασική αδυναμία της συμφωνίας με τα Σκόπια είναι η μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. Εάν υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση, δεν θα μπορώ να το κάνω αυτό δεκτό ως πρωθυπουργός».

Οσο για το αν είναι υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας και αν θα έβγαζε τον όρο «Μακεδονία» είπε ότι «κανείς Ελληνας δεν θα ήθελε τον όρο Μακεδονία, αλλά θέλω να είμαι ρεαλιστής. Αν και δεν μου αρέσει καθόλου, το βασικό πρόβλημα είναι στη γλώσσα και στην εθνότητα αλλά την επόμενη ημέρα εάν δεν κυρωθεί η συμφωνία, η μεγάλη μάχη θα πρέπει να δοθεί για αυτά τα ζητήματα. Το όνομα θα ξεχαστεί πολύ γρήγορα και από τη στιγμή που αναγνωρίζεται η γλώσσα και η εθνότητα είναι θέμα χρόνου να αποκαλείται η χώρα απλά “Μακεδονία”».

Σε ερώτηση για το κλίμα διχασμού στη χώρα ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε να είναι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. «Ζούμε κάτι χειρότερο από αυτό που έζησε η ελληνική Δημοκρατία στο παρελθόν της, ο διχασμός είναι ένα δηλητήριο. Μπορεί οι πολιτικές μας να μη μπορούν να ωφελήσουν τους πάντες αλλά ο διχασμός δεν μπορεί να είναι το πρόταγμα. Ο κ. Τσίπρας τραυματίζει την ποιότητα της Δημοκρατίας μας, έχω πρόθεση να είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων ακόμη και αυτών που θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές».

Απαντώντας σε ερώτημα για τα μέτρα που εξήγγειλε και κατά πόσο αυτά θα γίνονταν αποδεκτά από τους θεσμούς είπε ότι «μεγάλο μέρος του προγράμματος μας είναι αυστηρότατα κοστολογημένο και στηρίζεται στη λογική ότι θα πείσουμε τους εταίρους να μειώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα».

«Καμία συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση αν δεν αναθεωρηθούν άρθρα όπως αυτό για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια»

Οσο για την πιθανότητα δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως «δεν θα γίνει κανένα δημοψήφισμα γιατί είναι αντισυνταγματικό». Πρόσθεσε ακόμη ότι «είχε θέσει το θέμα στην πρώτη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα αλλά απάντηση δεν πήρε ποτέ». «Την ξέθαψε ο κ. Τσίπρας τώρα λίγο πριν τις εκλογές γιατί αντιλαμβάνεται τους θεσμούς ως εργαλεια. Η ΝΔ δεν θα μπει σε καμία συζήτηση αν κρίσιμα άρθρα όπως το 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν κριθούν αναθεωρητέα. Δεν θα επιτρέψω να περιμένει η χώρα μέχρι το 2030 για να αποκτήσει ιδιωτικά πανεπιστήμια».

“Θα κάνω εξεταστική για το πρώτο εξάμηνο του 2015”

«Αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει με πολλούς τρόπους ότι δεν έχει κανένα ηθικό πλεονέκτημα και αναφέρομαι στον τρόπο με τον οποίο έχει πορευτεί συνολικά. Μέρος αναπόσπαστο του χαρακτήρα ενός δημόσιου άνδρα είναι να λέει την αλήθεια. Ο κ. Τσίπρας, τα στελέχη του και η κυβέρνησή του έχουν αποτύχει οικτρά. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και δεν έχω καμία διάθεση να παρεμβαίνω την επόμενη μέρα στα χωράφια της. Αν κάτι μπορώ να εξασφαλίσω είναι ότι δεν θα υπάρχουν από δικούς μου υπουργούς ή από δικούς μου συνεργάτες σε δικαστικούς λειτουργούς. Αυτά τελειώνουν την επόμενη μέρα εάν με επιλέξει ο ελληνικός λαός» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ συνέχισε λέγοντας πως «θα γίνει μια μόνο εξεταστική για να δούμε τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015».

«Ο κ. Τσίπρας πήγε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είπε “τι ζημιά έγινε στις τράπεζες; Αφού χρησιμοποιήσαμε μόνο 5 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση. Είναι ή άσχετος ή ψεύτης. Ξέρει πολύ καλά ότι η αξία των μετοχών που κατείχε το Δημόσιο ξεπερνούσε τα 20 δισ. και αυτή η αξία καταστράφηκε τελείως ως αποτέλεσμα της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης.

«Αυστηρό πλαίσιο απομακρύνσεων-προσλήψεων στο δημόσιο»

Δεν θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο αλλά θα υπάρξει αυστηρό πλαίσιο απομακρύνσεων-προσλήψεων, είπε ο Κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι όταν πήγε στο υπ.Διοικητικής Μεταρρύθμισης «εμπιστεύτηκα δημοσίους υπαλλήλους που πολλούς θα τους ζήλευαν ιδιωτικές επιχειρήσεις. Επιμένω στην αξιολόγηση για να ξεχωρίζουν και να επιβραβεύονται οι πραγματικά καλοί».

Σε ό,τι αφορά την προεδρική εκλογή του 2020 είπε ότι «Θα υπάρξει πλειοψηφία για την προεδρική εκλογή του 2020. Αλλά πριν την εκλογή θα υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου», ενώ κληθείς να απαντήσει εάν θα στηρίξει την υποψηφιότητα Παυλόπουλου, επανέλαβε την άποψη ότι θα υπάρξει προεδρική πλειοψηφία τονίζοντας ότι έχει πολύ καλή θεσμική συνεργασία μαζί του.

«Ντροπή αυτό που συμβαίνει στη Μόρια»

«Απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στη Μόρια, είναι ντροπή, απαξίωση της ανθρώπινης ζωής από μια κυβέρνηση που υποτίθεται ότι ενδιαφέρεται για τους πρόσφυγες, ειδικά όταν έχουν έρθει στη χώρα τόσα χρήματα και φτάνει ο ΟΗΕ στο σημείο να λέει ότι δεν υπάρχουν ούτε στην Αφρική κέντρα μεταναστών σε αυτή την κατάσταση. Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση που κλείνει τα μάτια σε αυτή τη ντροπιαστική εικόνα», είπε σε άλλο σημείο ο κ. Μητσοτάκης.

Χαιρέτισε παράλληλα την πρόταση του Γιούνκερ για την ενίσχυση της συνοριοφυλακής. Εχουμε πει ότι θα αλλάξουμε τη διαδικασία χορήγησης ασύλου θα την απλοποιήσουμε, μέχρι να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο, δεν θα χρειάζονται τέσσερα στάδια». Δεσμεύτηκε ότι θα «ψάξει τι έγιναν τα κονδύλια» κάνοντας λόγο για διασπάθιση πόρων στο προσφυγικό.

«Θα αλλάξει ο νόμος για τις άδειες καταδικασμένων πολλές φορές σε ισόβια»

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε επίσης με αφορμή ερώτηση που του υποβλήθηκε ότι θα αλλάξει ο νόμος για τις άδειες κρατουμένων με αφορμή την περίπτωση του καταδικασμένου τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα.

«Δεν είναι μόνο ο κ. Κουφοντίνας. Την επόμενη μέρα, το καθεστώς αδειών για ανθρώπους που είναι καταδικασμένοι πολλές φορές σε ισόβια, ναι, θα αλλάξει».

Πηγή .kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου