Συνεντεύξεις

K. Tοπούζογλου: «Σύμφωνα με έρευνα, το 2048 θα έχουμε περισσότερα σκουπίδια απ’ ό,τι ψάρια στη θάλασσα»

Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

Η AllForBlue είναι μία διεθνής, μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2017 από την Κατερίνα Τοπούζογλου και έχει αποστολή την προστασία των θαλασσών και των καρχαριών. Το υδάτινο στοιχείο αποτελεί πηγή ζωής στον γαλάζιο πλανήτη μας – κι όμως, απειλείται όλο και περισσότερο από τον Άνθρωπο, που αντιμετωπίζει τις θάλασσες και τους ωκεανούς με ασέβεια και περιφρόνηση. Οι λύσεις σε αυτό το πρόβλημα είναι δύο: η Δράση και η Εκπαίδευση. Όπως αναφέρεται στους στόχους της δράσης: «Με τους παράκτιους και υποβρύχιους καθαρισμούς φιλοδοξούμε να επαναφέρουμε την καθαρότητα των νερών – όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες που βρίσκονται στους ωκεανούς της γης. Με τα εκπαιδευτικά σεμινάρια στοχεύουμε να ενημερώσουμε τις μελλοντικές γενιές για την τεράστια σημασία των καρχαριών σε ένα θαλάσσιο οικοσύστημα που κινδυνεύει, προετοιμάζοντας έτσι τους αυριανούς πολίτες για μία μεγάλη πρόκληση: Τη διατήρηση της μεγαλύτερης πηγής ζωής στον πλανήτη».
Για την δράση αυτή μιλάει σήμερα στην ‘δ’ η κα Κατερίνα Τοπούζογλου, ιδρύτρια της All For Blue. Έχει στο ενεργητικό της πολλούς τίτλους όπως:
– Shark Biology & Conservation course – Cornell University 2017
– Παγκόσμια πρωταθλήτρια υποβρύχιας σκοποβολής – Ιταλία 2016
– Πανευρωπαϊκή πρωταθλήτρια υποβρύχιας σκοποβολής – 2015 & 2016
– Βραβευμένη ως “Γυναίκα της Χρονιάς” 2010 από το περιοδικό LIFESTYLE
– Βραβευμένη από τη “Μυκονιάτικη Νεολαία” για τη συμβολή της στην προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος
– Βραβευμένη από το περιοδικό DEEP για τη συμβολή της στα αθλήματα της ελεύθερης κατάδυσης
– Βραβευμένη από την ΕΟΥΔΑ για τις αθλητικές της διακρίσεις
– Εκπαιδεύτρια Αυτόνομης Κατάδυσης
– Εκπαιδεύτρια Ελεύθερης Κατάδυσης
– Εκπαιδεύτρια για την προστασία καρχαριών από την Project Aware
– Εκπαίδευση τονικής ακινησίας σε καρχαρίες
– Παρουσιάστρια τηλεοπτικών προγραμμάτων
– Σύμβουλος Ακινήτων, ιδιοκτήτρια του Mykonos Top Villas
– Διοργανώτρια σεμιναρίων για την προστασία της θάλασσας και των καρχαριών σε όλο τον κόσμο
– Διοργανώτρια παγκοσμίων δράσεων υποβρύχιων και παράκτιων καθαρισμών
Η Κατερίνα υπήρξε επίσης για πολλά χρόνια πρωταθλήτρια στην υποβρύχια αλιεία, δωρίζοντας όλα τα αλιεύματά της σε άστεγους στην Αθήνα, τώρα έχει εγκαταλείψει το άθλημα και πυροβολεί μόνο στόχους στην πισίνα!
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κυρία Τοπούζογλου, πρόσφατα βρεθήκατε στην Ρόδο όπου δώσατε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον περιφερειάρχη κ. Γ. Χατζημάρκο. Μιλήστε μας για την συνεργασία αυτή. Σε τι αποσκοπεί;
Είμαι πολύ χαρούμενη για την επικείμενη συνεργασία μας με τον κ. Χατζημάρκο, είναι ένας δραστήριος και εύστροφος άνθρωπος ο οποίος έδειξε ότι ενδιαφέρεται ουσιαστικά για το περιβάλλον, ανυπομονώ να ξεκινήσουμε τις δράσεις μας με τους παράκτιους και υποβρύχιους καθαρισμούς και τα εκπαιδευτικά προγράμματα.
• Μιλήστε μας για την δράση σας και πώς αποφασίσατε να πάρετε αυτή την πρωτοβουλία.
Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, οι γονείς μου κάθε φορά που πηγαίναμε στη θάλασσα, μετά τις βουτιές, μαζεύαμε σκουπίδια που άφηναν συνήθως οι άλλοι στις παραλίες. Μεγαλώνοντας και περνώντας τόσες ώρες στο βυθό λόγω του επαγγέλματός μου, είμαι εκπαιδεύτρια αυτόνομης και ελεύθερης κατάδυσης, shark handler και shark aware instructor, έβλεπα την τελευταία δεκαετία πόσο πολύ διογκωνόταν το θέμα αυτό και αποφάσισα να δράσω. Ίδρυσα, χρηματοδοτώντας εξ᾽ολοκλήρου, την All For Blue, έναν οργανισμό με παγκόσμιες δράσεις και αρκετές βραβεύσεις με αντικείμενο τα εκπαιδευτικά σεμινάρια σε σχολεία για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και την διοργάνωση υποβρύχιων και παράκτιων καθαρισμών. Η οργάνωση συμμετέχει κάθε χρόνο και σε ερευνητικά προγράμματα για την προστασία των καρχαριών.
• Αναφερθήκατε στα «σκουπίδια» που εντοπίζατε στον βυθό κατά την δραστηριότητά σας όταν ψαρεύατε κ.λπ. Περιγράψτε μας την κατάσταση. Είναι πράγματι ανησυχητική;
Υπήρξα αθλήτρια της υποβρύχιας αλιείας με παγκόσμιες διακρίσεις, όμως από το 2016 έχω σταματήσει αυτή την ενασχόληση μιας και θέλω να είμαι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Η κατάσταση στη θάλασσα είναι απογοητευτική… οπότε προτίμησα να αφαιρώ πλέον από το βυθό μόνο ό,τι μου χαλάει την αισθητική.
• Όλα αυτά όμως, είναι αναστρέψιμα; Είναι δηλαδή στο χέρι μας να ευαισθητοποιηθούμε και να προσέξουμε τις θάλασσές μας;
Είμαστε η τελευταία γενιά που μπορεί να κάνει τη διαφορά! Σύμφωνα με έρευνα που έχει γίνει, το 2048 θα έχουμε περισσότερα σκουπίδια απ᾽ότι ψάρια στη θάλασσα. Δυστυχώς σε αρκετά μέρη στη Μεσόγειο το έχουμε ήδη φτάσει αυτό το σημείο με την αλόγιστη και παράνομη αλιεία και τη μη συνειδητή κατανάλωση.
Είναι στο χέρι μας να αλλάξει αυτό και εμείς γι᾽αυτό το λόγο στοχεύουμε στις μικρές ηλικίες και ενημερώνουμε τα παιδιά.
Στην καμπάνια σας μιλάτε για προστασία των θαλασσών μας για την διατήρηση της βιοποικιλότητας αλλά και για την προστασία των καρχαριών. Μιλήστε μας για όλα αυτά. Ειδικά για τους καρχαρίες του Αιγαίου, χρειάζεται μια καλύτερη ενημέρωση.
Οι καρχαρίες είναι τα πιο παρεξηγημένα πλάσματα του βυθού. Ο κόσμος έχει μείνει με την λανθασμένη εντύπωση που άφησε πίσω της μια ταινία επιστημονικής φαντασίας πριν 40 χρόνια (!!!) και δε γνωρίζει ούτε πόσο σημαντικοί είναι οι καρχαρίες, ούτε ότι είναι δείγμα καθαρού και πλούσιου βυθού, γιατί κρατάνε σε απόλυτη ισορροπία το θαλάσσιο οικοσύστημα.  Στην Ελλάδα έχουμε 39 είδη καρχαριών, στη Μεσόγειο 47 και παγκοσμίως περίπου 500 είδη. Ο κόσμος πρέπει να μάθει και να ενημερωθεί ότι ο γαλέος είναι καρχαρίας και όπως όλα αυτά τα είδη (καρχαριοειδή & σαλάχια) έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό βαρέων μετάλλων. Είναι απαγορευμένα είδη προς κατανάλωση, επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Δυστυχώς όμως βλέπουμε εικόνες με ψαριές εξαβράγχιων καρχαριών που είναι προστατευόμενο είδος και αντί να πέφτουν βροχή τα πρόστιμα, οι ψαράδες παίρνουν και τα εύσημα από τα μέσα γιατί υπάρχει έλλειψη παιδείας.
Ο βασικός λόγος που δημιούργησα τον οργανισμό είναι η μεγάλη αγάπη μου για τους καρχαρίες. Κάθε φορά που βρίσκομαι στο βυθό μαζί τους νιώθω απέραντη ευτυχία, όταν αφαιρώ τα αγκίστρια από το στόμα τους ή όταν τοποθετώ πομπούς στα πτερύγιά τους αισθάνομαι ότι βάζω το δικό μου λιθαράκι στη σωτηρία τους.
Αν η Ελλάδα απαγόρευε επίσημα την αλιεία τους θα είχαμε εκπληκτική άνοδο καταδυτικού τουρισμού, ο οποίος αποτελεί τεράστια βιομηχανία παγκοσμίως. Ο βυθός στην Ελλάδα δεν έχει και πολλά να δείξει εκτός από σκουπίδια, ναυάγια και ελάχιστα ψάρια, οπότε όλοι εμείς αναγκαζόμαστε να ταξιδεύουμε στο εξωτερικό για να θαυμάσουμε αυτά τα πλάσματα και τους πλούσιους βυθούς από κοντά.
• Μας παρουσιάσατε τα μοναδικά καλαμάκια που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Υπάρχει ανταπόκριση μέχρι τώρα;
Είναι εξαιρετική η ανταπόκριση του κόσμου με τα ανοξείδωτα καλαμάκια και μάλιστα πολλές επιχειρήσεις συνεργάζονται με τον οργανισμό μας και γίνονται plastic straw free, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πλέον καφετέριες, εστιατόρια κλπ που δε χρησιμοποιούν καθόλου πλαστικό καλαμάκι αλλά μόνο τα επαναχρησιμοποιήσιμά μας. Ο Δήμος Μυκόνου πρωτοπόρησε δίνοντάς τα ως δώρο σε όλους τους μαθητές Δημοτικών σχολείων!
Καθαρίζονται στο πλυντήριο πιάτων πολύ εύκολα, ή στο χέρι, είναι εγκεκριμένα από την ΕΕ και κρατάνε τη θερμοκρασία του ροφήματος. Είμαστε ο πρώτος οργανισμός που έφερε τα χρωματιστά αυτά καλαμάκια στην Ελλάδα και χαίρομαι που ο κόσμος σκέφτεται και κάνει την “άλλη”επιλογή. Αντί για πλαστικό, ανοξείδωτο. Αντί για μπουκάλι, δοχείο, αντί για πλαστική σακούλα πάνινη. Όλα είναι θέμα επιλογής και είναι στο χέρι μας.
• Πόσο σημαντική είναι η ζωή στις θάλασσές μας –η χλωρίδα και η πανίδα; Υπάρχουν στο Αιγαίο είδη προς εξαφάνιση;
Φυσικά και είναι σημαντική η ζωή στις θάλασσές μας, το νερό καλύπτει το 70% του πλανήτη και εμείς που ζούμε στη στεριά παίρνουμε το 50% του οξυγόνου μας από τη θάλασσα.
Οπότε όπως και να το δούμε, εγωιστικά ή οικολογικά, οφείλουμε να διατηρήσουμε μια ισορροπία και να προστατέψουμε τα είδη που απειλούνται. Εκτός από τους καρχαρίες και τα σαλάχια, τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί μείωση και στον πληθυσμό του οστράκου της πίνας εξαιτίας ενός μικροβίου. Ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι η θάλασσα είναι το σπίτι μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου