ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Η κατάσταση είναι πιο επικίνδυνη από τον Μάρτιο» – SOS Βατόπουλου για την εξέλιξη της πανδημίας

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

«Η κατά­σταση είναι δια­φο­ρε­τική και πολύ πιο επι­κίν­δυνη από τον Μάρτιο. Τότε ο καθένας ήταν σπίτι, τώρα η παρά­με­τρος είναι άλλη, καθώς υπάρχει μεγάλη μετα­κί­νηση ανθρώ­πων και γίνεται μετα­φορά του ιού από τη μια περιοχή στην άλλη»τόνισε ο καθη­γη­τής Μικρο­βιο­λο­γίας Αλκι­βιά­δης  Βατό­που­λος χτυ­πώ­ντας για μία ακόμη φορά «καμπα­νάκι» για την τήρηση των μέτρων.

«Κάθε εβδο­μάδα πλέον είναι κρίσιμη. Πρέπει να γίνει υλο­ποί­ηση των μέτρων και από την πολι­τεία και από εμάς προ­κει­μέ­νου να δούμε ύφεση η οποία θα φανεί έπειτα από δέκα μέρες», είπε μιλώ­ντας στην ΕΡΤ και πρό­σθεσε ότι το νόσημα έχει πλέον περάσει στους νέους.

Φοβάμαι και άλλα βαριά περι­στα­τικά με νέους

«Φοβάμαι ότι θα δούμε και άλλα βαριά περι­στα­τικά», σημεί­ωσε σχο­λιά­ζο­ντας το περι­στα­τικό της 17χρονης που νοση­λεύ­ε­ται δια­σω­λη­νω­μένη.

Ο κ. Βατό­που­λος σημεί­ωσε ότι «και οι νέοι έχουν κοινή λογική και μπορούν να κατα­λά­βουν ότι επι­στρέ­φο­ντας από δια­κο­πές μπορεί να φέρουν τον επι­κίν­δυνο ιό που μπορεί να μην βλάψει τους ίδιους ωστόσο μπορεί να βλάψει τους δικούς τους, για αυτό πρέπει να αυτο­πε­ριο­ρι­στούν»,  και πρό­σθεσε πως αν θέλουν να κάνουν τεστ πρέπει να το κάνουν έπειτα από πέντε μέρες από την επι­στροφή τους, ώστε να μεσο­λα­βεί ο χρόνος επω­ά­σεως σε περί­πτωση που έχουν κολ­λή­σει κάτι στο πλοίο ή οπου­δή­ποτε.

«Πολλοί άνθρω­ποι έρχο­νται σε επαφή με ένα κρούσμα και αλλό­φρο­νες πάνε την άλλη μέρα για τεστ. Υπάρχει ένας χρόνος επω­ά­σεως μιας εβδο­μά­δας μπορεί και περισ­σό­τερο. Ο ιός μπορεί να ανι­χνευ­θεί έως και 2-3 μέρες πριν την επώαση, συνεπώς ο κατάλ­λη­λος χρόνος για το τεστ είναι 5 με 7 μέρες. Αλλά ας μην βασι­ζό­μα­στε στο τεστ. Εάν κάποιος έχει υποψία ότι μπορεί να ήρθε σε επαφή καλό είναι να κρα­τή­σει αυτο­πε­ριο­ρι­σμό 7-10 ημερών, ώστε να σπάσει η αλυσίδα μετά­δο­σης», τόνισε.

Σε εγρή­γορση ο ΕΟΔΥ

Επίσης κάλεσε να είναι σε εγρή­γορση τον ΕΟΔΥ και όσους βρέ­θη­καν σε περιο­χές όπου έχουν κατα­γρα­φεί πολλά κρού­σματα, όπως πχ η Πάρος, καθώς υπάρχει το ζήτημα των ασυμ­πτω­μα­τι­κών φορέων.

Για το πώς θα εξε­λι­χθεί η παν­δη­μία είπε πως έχει να κάνει αφενός με τη συμπε­ρι­φορά εξ ημών αλλά και από το πώς θα διευ­κο­λύ­νει η πολι­τεία τους πολίτες να εφαρ­μό­σουν τα μέτρα.

Μάσκες στα σχολεία

Για τα σχολεία είπε πως δεν υπάρχει κάτι ανα­κοι­νώ­σιμο και είναι μια συζή­τηση σε εξέλιξη. Ο ίδιος εκτί­μησε ότι μπορεί να εφαρ­μο­στεί το μέτρο της μάσκας ακόμα και από τις μικρό­τε­ρες ηλικίες κάτω των 10, διότι τα παιδιά είναι πιο υπάκουα.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.