Του Κωνσταντίνου Σαρή,
Δικηγόρου

Εχει πολλαπλώς σχολιαστεί η απόφαση του Σουλτάνου Ερντογάν γύρω από το θέμα της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ και γι’ αυτό ίσως η δική μου γραφή μάλλον περισσεύει, ωστόσο πήρα την απόφαση να πω και εγώ δύο λόγια, έστω και τετριμμένα.
Τούτο δε διότι είχα τη τύχη να την επισκεφτώ αρκετές φορές, αισθανόμενος πάντοτε δέος μπροστά στην εικόνα της Αγίας της του Θεού Σοφίας. Δέος το οποίο πιστεύω ότι νοιώθει ο κάθε Χριστιανός ανεξάρτητα αν είναι Ορθόδοξος, Καθολικός ή Προτεστάντης και σεβασμό που αισθάνεται ακόμα και ο κάθε πιστός άλλης θρησκείας.
Αυτό τον οφειλόμενο σεβασμό δεν έδειξε έστω και τυπικά ο Σουλτάνος Ερντογάν, αλλά αντίθετα με τις σκόπιμες ενέργειες του προκάλεσε ολόκληρη την Χριστιανοσύνη. Και μπορεί βέβαια η αντίδραση των ηγετών στις σκόπιμες, προκλητικές και ασεβείς ενέργειες του Σουλτάνου να μην ήταν η επιβαλλόμενη, κυρίως από το δέος το οποίο προκαλεί στην ψυχή του κάθε Χριστιανού το Ιερό αυτό μνημείο της Χριστιανοσύνης, όμως έστω και χλιαρά αντέδρασαν. Ας ελπίσουμε αν συνεχιστεί η Σουλτανική προκλητικότητα ότι θα δοθεί η δέουσα απάντηση.
Αν κάποτε τα πάθη και τα μίση, τεχνητά ή υπαρκτά, πραγματικά ή ανύπαρκτα αποτελούσαν πρόσχημα για παρόμοιες ενέργειες, σήμερα σε μια παγκοσμιοποιημένη πλέον κοινωνία, όπου ο σεβασμός προς τον άνθρωπο και την ανθρώπινη αξία αποτελεί το σε κάθε περίπτωση όχι μόνο ζητούμενο αλλά απαιτούμενο. Σε μια πλέον Ευρώπη, η οποία πολλά διδάχθηκε από τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό, η στέρηση του βασικού δικαιώματος έκφρασης της θρησκευτικής δοξασίας αποτελεί κατάφορη παραβίαση του ως άνω απαράβατου δικαιώματος.
Και δεν είναι η μοναδική ενέργειά σας για την οποίαν εξ αντικειμένου δεν μπορείτε να αποτελέσετε μέλος της Ενωμένης Ευρώπης αλλά και πολλές άλλες όπως η φυλάκιση Αξιωματικών της χώρας σας, επειδή ήταν αντίθετη με τις δικές σας δοξασίες και μάλιστα η όλη αυτή τραγωδία των ανθρώπων έγινε χωρίς τις προαπαιτούμενες δικαστικές ενέργειες.
Αυτά βέβαια αποτελούν προβλήματα της χώρας σας, όμως επειδή μερικές φορές εκδηλώνετε και το ενδιαφέρον σας να ενταχθείτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η Ευρώπη έχει Θεσμούς και Αξίες, τις οποίες σέβεται και θα πρέπει να δείχνουν ανάλογο σεβασμό και αυτοί που θέλουν να αποτελέσουν μέλος της.
Αναλογίζεστε κ. Ερντογάν τι θα γινόταν αν κάποιος έκανε στην Μέκκα ή στην Μεδίνα κάτι ανάλογο με αυτό το οποίο κάνετε εσείς στην Αγία Σοφιά. Θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθείτε ότι η Αγία Σοφιά είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και θα στέκει πάντοτε όσο υπάρχει η ανθρωπότητα, φωτίζουσα και εμπνέουσα τους απανταχού της γης χριστιανούς και όσους άλλους εμπνέονται από αυτήν.
Η Αγία Σοφία αντιστάθηκε πεισματικά στο πέρασμα των αιώνων, μερικές φορές πληγωμένη, όμως πάντοτε ακατανίκητη. Ο Τρούλος της θα είναι πάντοτε ορατός από οποιοδήποτε σημείο της πόλης και αν βρίσκεται κανείς, πάντοτε εμπνέουσα και φωτίζουσα πιστούς και απίστους. Γι’ αυτό και θα έλεγα κ. Ερντογάν κάτω τα χέρια από την Αγία Σοφιά, διότι διαφορετικά θα σας κοπούν τα χέρια.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ