Πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν εκλεγεί απόψε στο ευρωκοινοβούλιο η Γερμανίδα Ντερ Λάιεν ως αντικαταστάτρια του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αναζωπύρωσε τα σενάρια για το ποιος θα είναι ο ή η επίτροπος που θα ορίσει ο κ. Μητσοτάκης ως αντικαταστάτη του Δημήτρη Αβραμόπουλου, με τον οποίο επίσης συναντήθηκε ο πρωθυπουργός και σύμφωνα με πληροφορίες συζήτησε εκτενώς και αναλυτικά όλες τις παραμέτρους του θέματος.

Οι ως τώρα πληροφορίες αναφέρουν το όνομα του Μαργαρίτη Σχοινά (αν βασιστούμε στους διαδρόμους των Βρυξελλών) και του Αντώνη Σαμαρά (αν επικεντρώσουμε στις συζητήσεις των διαδρόμων της Πειραιώς, αν και το τελευταίο διάστημα έχουν ατονήσει).

Πληροφορίες της «Ν» αναφέρουν ωστόσο ότι ο κ. Μητσοτάκης προσανατολίζεται να ορίσει γυναίκα επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επειδή έτσι θα έχει περισσότερες πιθανότητες να «κτυπήσει» παραγωγικό χαρτοφυλάκιο, που -σύμφωνα με τις πληροφορίες που ως τώρα έχει αφήσει η Πειραιώς να διαρρεύσουν- είναι ο στόχος του.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν εκλεγεί απόψε στο ευρωκοινοβούλιο η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως αντικαταστάτρια του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αν δηλαδή περάσει η πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως έχει γίνει όλες τις προηγούμενες φορές. Αν αυτό συμβεί, τότε θεωρείται βέβαιο ότι η κ. Ντερ Λάιεν θα υλοποιήσει τη βασική της δέσμευση, η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει ίσο αριθμό ανδρών – γυναικών, όπως επιβεβαίωσε τόσο στη χθεσινή της παρουσία στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όσο και στη σημερινή της ομιλία πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία.

Με δεδομένο ότι οι άνδρες ενδιαφερόμενοι  είναι πολύ περισσότεροι από τις γυναίκες, θεωρείται από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη ότι θα αυξηθούν οι πιθανότητες της Ελλάδας και της νέας κυβέρνησης να βρεθεί κοντά στον στόχο του παραγωγικού χαρτοφυλακίου, αν προτείνει γυναίκα επίτροπο.

Επιπροσθέτως, θα είναι και μία έμπρακτη απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κριτική που δέχθηκε και εκτός Ελλάδας -λόγω της συνέντευξης στο BBC- επειδή επέλεξε λίγες γυναίκες στο νέο υπουργικό συμβούλιο.

Στο σενάριο που η κ. Ντερ Λάιεν δεν εκλεγεί απόψε από τους νέους ευρωβουλευτές, τότε η υποψηφιότητά της «καίγεται» οριστικά και οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να συμφωνήσουν σε νέο πρόσωπο, ξεκινώντας νέες διαπραγματεύσεις. Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση όμως, επιμένουν οι πληροφορίες της «Ν», ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει ρότα, εκτιμώντας ότι με γυναικεία υποψηφιότητα έχει πολλά να κερδίσει και στο πεδίο της ουσίας και στο πεδίο των εντυπώσεων.

πηγή naftemporiki.gr

Του Γιάννη Καμπουράκη

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ