Έρευνα πολιτικής παραγωγής μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ την ημέρα εκλογής των Περιφερειακών οργάνων του κόμματος πραγματοποίησαν Έλληνες μέλη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος.

Στην έρευνα που διεξήχθη μέσω ερωτηματολογίου γνώμης σε 16 σημαντικά πολιτικά ζητήματα συμμετείχαν εθελοντικά πάνω από 400 ψηφοφόροι σε Αττική, Κρήτη, Πελοπόννησο και Θράκη.

Σύμφωνα με τα σημαντικότερα αποτελέσματα της έρευνας, προκύπτει η σαφής αντίθεση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς τις ιδιωτικοποιήσεις σε τομείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα καθώς 65% είναι αρνητικό στην ιδιωτικοποίηση Ενέργειας και Ύδρευσης και περίπου 55% με την ιδιωτικοποίηση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ενώ η ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων βρίσκει σύμφωνη μια πλειοψηφία του 55% των ψηφοφόρων.

Προτιμούν ένα σύστημα απλής αναλογικής

Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, το 60% των ψηφοφόρων προτιμούν ένα σύστημα απλής αναλογικής ενώ όσοι τάσσονται υπέρ ενός συστήματος πριμοδότησης του πρώτου κόμματος ή συνασπισμού πιστεύουν ότι αυτό θα έπρεπε να γίνεται για ποσοστό περίπου 40% και το μπόνους να είναι μεταξύ 25 και 30 εδρών.

Ως βασικότερα εργαλεία ανάπτυξης (μεταξύ 10 επιλογών που δόθηκαν) οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ έδειξαν να ζητούν τη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Πάνω από το 80% των ερωτηθέντων διαφωνεί με την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας μέσω κατάργησης συλλογικών συμβάσεων εργασίας κι απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, ενώ το ίδιο υψηλό είναι το ποσοστό όσων επιθυμούν την αξιολόγηση των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Στον τομέα της Παιδείας το 60% των ψηφοφόρων συμφωνούν με την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων ενώ αντίστοιχα στην υγεία το 55% συμφωνεί με την απόφαση για κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ για τη χρήση νοσοκομειακών υπηρεσιών.

Υπερ πλήρους διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας 

Ένα συντριπτικό 80% των ερωτηθέντων είναι υπέρμαχο του πλήρους διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας καθώς επίσης το ίδιο ποσοστό θεωρεί ότι πρέπει να ιδρυθεί συνταγματικό δικαστήριο αλλά και να απαγορεύεται η συμμετοχή στις εκλογές σε κόμμα με αποδεδειγμένη αντιδημοκρατική και εγκληματική δράση.

Τέλος, σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η μεγάλη πλειοψηφία αποδέχεται το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια ενώ ένα ποσοστό περίπου 30% θα έβλεπε θετικά και τον πολιτικό γάμο κι επιπλέον αυτών ένα 19% θα έβλεπε θετικά και την τεκνοθεσία μεταξύ ζευγαριών ίδιου φύλου.

Αντίστοιχα στο προσφυγικό το 70% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της αναλογικής διασποράς των προσφύγων σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας.

Ένα μικρό αλλά υπαρκτό ποσοστό της τάξης του 15% παρ’ όλα αυτά φαίνεται να είναι αντίθετο προς τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και να επιθυμεί την απέλαση των προσφύγων.

Πηγή: tribune.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ