Ρεπορτάζ

Σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά της Ρόδου από υπαλλήλους ντυμένους ως “τουρίστες”!

Σαρωτικοί έλεγχοι διενεργούνται στη Ρόδο με την κατακόρυφη αύξηση της τουριστικής κίνησης, τόσο για τον εντοπισμό παραβάσεων που αφορούν στη μη έκδοση ή την ανακριβή έκδοση αποδείξεων και λοιπών φορολογικών στοιχείων όσο και για την αδήλωτη εργασία, και τη μη τήρηση ωραρίων και χορήγηση αδειών.
Τα μικτά κλιμάκια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους καθημερινά τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες και στις επίσημες αργίες.
Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ στοχεύουν στον εντοπισμό παραβάσεων που αφορούν στη μη έκδοση ή στην ανακριβή έκδοση αποδείξεων και λοιπών φορολογικών στοιχείων. Όπως συμβαίνει στα τελευταία χρόνια οι εφοριακοί ελεγκτές κάνουν ελέγχους επισκεπτόμενοι τα καταστήματα ως τουρίστες έχοντας και την ανάλογη αμφίεση, ώστε να μην γίνεται γνωστή η παρουσία τους προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτοί από τους ιδιοκτήτες ή τους υπεύθυνους λειτουργίας και παρεμβαίνουν μόνον όταν διαπιστώσουν φορολογικές παραβάσεις.
Οι έλεγχοι στις τουριστικές περιοχές είναι συνεχείς με έμφαση στο κέντρο της πόλης και στην Παλιά Πόλη, στο Φαληράκι, στην Ιξιά, στην Ιαλυσό, στην Λίνδο, στη Νότια Ρόδο και όπου αλλού υπάρχει μαζική προσέλευση τουριστών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων είναι συνεπείς και σύννομοι.
Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ κάνουν «φύλλο και φτερό» την αγορά της Ρόδου με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, εστιάζοντας σε καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, ξενοδοχεία, καταστήματα πώλησης ρούχων και κοσμημάτων για να διαπιστωθεί αν τα εμπορεύματα διακινούνται με νόμιμα τιμολόγια και αν κόβονται αποδείξεις λιανικής πώλησης.
Παράλληλα, από το στόχαστρο των ελέγχων δεν ξέφυγαν ακόμα και τα απομακρυσμένα από την πόλη χωριά, στην κεντρική και νότια Ρόδο όπου τα κλιμάκια έκαναν φύλλο και φτερό τα βιβλία καταστημάτων αλλά και πλανόδιων μικροπωλητών.
Επιπλέον, κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), πραγματοποιούν ελέγχους σε επιχειρήσεις και καταστήματα με τη διασφάλιση της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας, ιδίως όσον αφορά στην αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, στην τήρηση των χρονικών ορίων εργασίας, θέματα αμοιβών, αδειών και λοιπών παροχών εργασίας καθώς και ζητήματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία.
Το Υπουργείο Εργασίας έχει ήδη ανακοινώσει πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν με την αύξηση της τουριστικής κίνησης στους επόμενους μήνες, με κλιμάκια από άλλες περιοχές της χώρας.
Οι έλεγχοι, όπως ανέφεραν καταστηματάρχες στην «δημοκρατική», διενεργούνται με έμφαση στις τουριστικές περιοχές του νησιού και είναι συνεχείς, ενώ έχουν ήδη επιβληθεί τσουχτερά πρόστιμα καθώς με το «καλημέρα» των ελέγχων διαπιστώθηκαν παραβάσεις τόσο σε ό,τι αφορά στη φοροδιαφυγή όσο και στην εργατική νομοθεσία κυρίως με ανασφάλιστους εργαζόμενους ή εργαζόμενους που έχουν δηλωθεί για λιγότερες ώρες από αυτές που απασχολούνται στην πραγματικότητα.
Τα παράπονα των καταστηματαρχών πληθαίνουν, αφού όπως λένε, οι έλεγχοι ξεκίνησαν σε μια αγορά που δεν έχει ακόμα ανακάμψει από τα δύο χρόνια της πανδημίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δ», οι ελεγκτές δεν… χαρίζονται και τα πρόστιμα για τη φοροδιαφυγή στη Ρόδο αλλά και στα γύρω νησιά πέφτουν «βροχή», καθώς πολλοί είναι εκείνοι που προσπαθούν με κάθε τρόπο και κάθε μέσο να περιορίσουν την έκδοση αποδείξεων.
Το μέτρο της αναστολής λειτουργίας του καταστήματος εφαρμόζεται όταν:
– Διαπιστώνεται από τον ίδιο φορολογικό έλεγχο η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση φορολογικού στοιχείου τουλάχιστον για τρεις διαφορετικές συναλλαγές ή η μη έκδοση περισσοτέρων από 10 φορολογικών στοιχείων ή η μη έκδοση ενός ή περισσοτέρων φορολογικών στοιχείων αξίας άνω των 500 ευρώ.
– Διαπιστώνεται από διαφορετικούς φορολογικούς έλεγχους η επανάληψη, μέσα στην ίδια ή την επόμενη χρήση, της μη έκδοσης ή της ανακριβούς έκδοσης του προβλεπόμενου φορολογικού στοιχείου κατά την πώληση ή διακίνηση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών, εφόσον αυτή έχει ως αποτέλεσμα την απόκρυψη της συναλλαγής ή μέρους αυτής.
– Παρεμποδίζεται η διενέργεια του φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλής κατά των οργάνων που διενεργούν τον φορολογικό έλεγχο.
Το Υπουργείο Οικονομικών πάντως, από την αρχή της σεζόν έχει ρίξει στην μάχη όλα τα όπλα, διαμηνύοντας ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν προς κάθε κατεύθυνση.
Φέτος που η τουριστική σεζόν είναι ουσιαστικά η πρώτη υπό συνθήκες… σχεδόν κανονικότητας, έπειτα από τα δύο χρόνια κορωνοϊού, η ΑΑΔΕ εντείνει τους ελέγχους, σε περιοχές που θεωρεί «εστίες» φοροδιαφυγής, με βάση τα αποτελέσματα των ελέγχων των προηγουμένων ετών, όπως είναι η Ρόδος που έχει στοχοποιηθεί πολλάκις προκαλώντας τις αντιδράσεις ακόμα και των τοπικών φορέων στα προηγούμενα χρόνια.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου