ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΕ: Αυστηρή καταδίκη της Τουρκίας για παραβιάσεις στον εναέριο χώρο και στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Βρυξέλλες

Την αυ­στη­ρή, απε­ρί­φρα­στη κα­τα­δί­κη τους τόσο για την τουρ­κι­κή πρα­κτι­κή των πα­ρα­βιά­σε­ων του ελ­λη­νι­κού ενα­έ­ριου χώρου και των χω­ρι­κών υδά­των της Ελ­λά­δας όσο και για την εξο­ρυ­κτι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα της Τουρ­κί­ας στην ΑΟΖ της Κυ­πρια­κής Δη­μο­κρα­τί­ας εξέ­φρα­σαν στο ση­με­ρι­νό Συμ­βού­λιο Εξω­τε­ρι­κών Υπο­θέ­σε­ων (ΣΕΥ) οι υπουρ­γοί Εξω­τε­ρι­κών της Ε.Ε.

Όπως ανα­φέ­ρει το τε­λι­κό, συμ­φω­νη­μέ­νο προ­σχέ­διο της κοι­νής δή­λω­σης των ΥΠΕΞ, «η Ε.Ε. βρί­σκε­ται σε πλήρη αλ­λη­λεγ­γύη με την Κύπρο και επα­να­λαμ­βά­νει ότι απαι­τού­νται χει­ρο­πια­στά βή­μα­τα για τη δη­μιουρ­γία ενός κλί­μα­τος που ευ­νο­εί το διά­λο­γο».

Η δή­λω­ση κα­λω­σο­ρί­ζει την πρό­σκλη­ση της Κύ­πρου προς την Τουρ­κία να «δια­πραγ­μα­τευ­θούν καλή τη πίστη» τα όρια των θα­λάσ­σιων οι­κο­νο­μι­κών τους ζωνών και το­νί­ζει ότι «οι πρό­σφα­τες δρά­σεις κλι­μά­κω­σης της Τουρ­κί­ας [σ.σ.: με τη νέα απο­στο­λή πλοί­ου για γε­ω­τρή­σεις στην κυ­πρια­κή ΑΟΖ] κι­νού­νται στην αντί­θε­τη κα­τεύ­θυν­ση».

Οι υπουρ­γοί Εξω­τε­ρι­κών της Ένω­σης προ­σθέ­τουν: «Απο­δο­κι­μά­ζου­με το γε­γο­νός ότι η Τουρ­κία δεν έχει ακόμα αντα­πο­κρι­θεί στις επα­νει­λημ­μέ­νες κλή­σεις της Ε.Ε. να στα­μα­τή­σει αυτές τις δρα­στη­ριό­τη­τες και επα­να­λαμ­βά­νου­με το κά­λε­σμά μας στην Τουρ­κία να επι­δεί­ξει αυ­το­συ­γκρά­τη­ση, να απο­φύ­γει τέ­τοιες κι­νή­σεις και να σε­βα­στεί την κυ­ριαρ­χία και τα κυ­ρί­αρ­χα δι­καιώ­μα­τα της Κύ­πρου, όπως ορί­ζο­νται από το διε­θνές Δί­καιο».

Για τα ελ­λη­νο­τουρ­κι­κά ανα­φέ­ρε­ται το εξής: «Η Ε.Ε. κα­τα­δι­κά­ζει την κλι­μά­κω­ση των πα­ρα­βιά­σε­ων του ελ­λη­νι­κών χω­ρι­κών υδά­των και του ενα­έ­ριου χώρου από την Τουρ­κία, που πε­ρι­λαμ­βά­νει υπερ-πτή­σεις πάνω από κα­τοι­κη­μέ­νες πε­ριο­χές, κατά πα­ρά­βα­ση του διε­θνούς Δι­καί­ου». Η Τουρ­κία κα­λεί­ται «να στα­μα­τή­σει να εξα­πο­λύ­ει απει­λές και να ανα­λαμ­βά­νει δρά­σεις που βλά­πτουν τις σχέ­σεις καλής γει­το­νί­ας».

Η δή­λω­ση κα­τα­λή­γει: «Η αποχή από μο­νο­με­ρείς ενέρ­γειες είναι βα­σι­κό στοι­χείο ώστε να μπο­ρέ­σει να προ­χω­ρή­σει ο διά­λο­γος. Αυτός είναι ο λόγος, σε πλήρη αλ­λη­λεγ­γύη με την Κύπρο και την Ελ­λά­δα, που η Ε.Ε. ανα­δει­κνύ­ει εκ νέου τις σο­βα­ρές αρ­νη­τι­κές συ­νέ­πειες που έχουν αυτές οι πα­ρά­νο­μες ενέρ­γειες σε όλο το φάσμα των σχέ­σε­ων Ε.Ε.-Τουρ­κί­ας. Το Συμ­βού­λιο θα συ­νε­χί­σει να επι­λαμ­βά­νε­ται του θέ­μα­τος».

Πηγή: thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.