Τοπικές Ειδήσεις

M. Σπυράκη: «Η δυσβάστακτη φορολογία δεν αφήνει περιθώρια ανάκαμψης της οικονομίας»

Στη Ρόδο βρέθηκε χθες η υποψήφια ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαρία Σπυράκη στο πλαίσιο της περιοδείας της ανά την Ελλάδα. Μετά την άφιξή της στο νησί, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, όπου είχε συνάντηση και με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη, κ. Γιώργο Χατζημάρκο στο γραφείο του στην Περιφέρεια, ενώ το βράδυ πραγματοποίησε ομιλία στο ξενοδοχείο Mediterranean με θέμα: “Αναπτυξιακές ευκαιρίες που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα νησιά μας. Νέες δουλειές με νέες ιδέες” .
Παραχώρησε επίσης συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ μαζί με τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου, κ. Παύλο Μπακίρη και την υποψήφια βουλευτή της ΝΔ, κα Μίκα Ιατρίδη. Προλογίζοντας την ευρωβουλευτή, κυρία Μαρία Σπυράκη, ο κ. Μπακίρης δήλωσε τα εξής: «Η Μαρία Σπυράκη μέσα από την Ευρωβουλή έχει στηρίξει πολλές φορές τα νησιά μας και τους κατοίκους της. Είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τα νησιά και τη νησιωτικότητα και στην νέα Ευρωβουλή. Θα είναι σύμμαχός μας στην προσπάθεια να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο των νησιωτών».
Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ αναφέρθηκε στη βράβευση της Μαρίας Σπυράκη ως ευρωβουλευτίνας της χρονιάς στον τομέα βιομηχανίας, έρευνας και καινοτομίας. Όπως είπε, ήταν η μοναδική Ελληνίδα μεταξύ των 45 Ευρωβουλευτών που πέρασαν στην τελευταία φάση του διαγωνισμού και κατάφερε να διακριθεί.
«Η Μαρία Σπυράκη είναι φίλη των νησιών μας και την καλωσορίζουμε στη Ρόδο. Έχει σταθεί αρρωγός και σύμμαχος των νησιών μας, εντός και εκτός Ελλάδας. Είμαι βέβαιη ότι θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό μας και εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο της», δήλωσε η κυρία Μίκα Ιατρίδη, η οποία συνεχάρη τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ, κ. Παύλο Μπακίρη για τη χθεσινοβραδινή εκδήλωση με κεντρική ομιλήτρια την κυρία Σπυράκη.
«Η Ρόδος είναι ένας πολύ κοντινός μου τόπος. Με τον περιφερειάρχη, κ. Χατζημάρκο συνέβη να εκλεγούμε μαζί την προηγούμενη φορά και να είμαστε παράλληλα για πρώτη φορά υποψήφιοι. Τότε συζητούσαμε για τα πολύ λίγα χρήματα που παίρνει η Ρόδος από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης επειδή ο μοναδικός δείκτης που λαμβάνεται υπόψη είναι το ΑΕΠ. Σήμερα ξανασυζητήσαμε, πώς θα ψηφίσω την αλλαγή αυτών των κριτηρίων, εάν ο λαός μου δώσει την ψήφο του να τον εκπροσωπήσω στο Ευρωκοινοβούλιο ξανά. Πλέον, εκτός από το ΑΕΠ λαμβάνονται υπόψη η απασχόληση, η εισοδηματική, το μεταναστευτικό, οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή… Αλλάζει συνεπώς ο χάρτης της κοινοτικής χρηματοδότησης προς τα Δωδεκάνησα».
Η κυρία Σπυράκη ανέφερε παραπέρα ότι πλέον τα Δωδεκάνησα παίρνουν χρήματα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για έργα που έχουν να κάνουν με την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, την ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την κατασκευή έργων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η δυσβάστακτη φορολογία δεν αφήνει όμως κανένα περιθώριο ανάκαμψης της οικονομίας. Η ΝΔ, όπως έχει δεσμευθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να μειώσει τον ΦΠΑ σε όλο το τουριστικό πακέτο στο 13%!
Αναλυτικότερα η κυρία Σπυράκη δήλωσε: «Αυτό που με απασχολεί, είναι τα εμπόδια που βρίσκει η ανάπτυξη στα Δωδεκάνησα, ενώ η περιοχή δέχεται τόσο πολύ κόσμο. Η απάντηση είναι μία, οι υπέρογκες εισφορές και η δυσβάστακτη φορολογία. Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρα υπέρ της μείωσης του ΦΠΑ όχι μόνο στην εστίαση αλλά στο σύνολο του τουριστικού πακέτου. Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε επανειλημμένα ότι ο ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο θα κατέβει στο 13%. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο βήμα που θα δώσει πολύ μεγάλη ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη των νησιών. Από εκεί και πέρα μία σειρά από μέτρα προβλέπονται για τη νησιωτικότητα και από την ΕΕ και είμαστε εδώ να συζητήσουμε γι’ αυτά».
ΜΕΙΩΜΕΝΟΙ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΦΠΑ
Για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, η κυρία Σπυράκη δήλωσε ότι τον Φεβρουάριο του 2015 έγινε μία μεγάλη και ιστορική υποχώρηση από την Ελληνική Κυβέρνηση με υπουργό τον κ. Βαρουφάκη υπέγραψε το streamlining VAT, δηλαδή τον εναρμονισμό του ΦΠΑ σε όλες τις περιοχές της χώρας χωρίς καμιά εξαίρεση. Σημείωσε ότι χώρες όπως η Γερμανία και η Ισπανία έχουν διατηρήσει τις εξαιρέσεις ΦΠΑ σε περιοχές που έχουν υψηλές πιέσεις από τον ανταγωνισμό. «Δυστυχώς στην Ελλάδα παραδώσαμε πάρα πολύ νωρίς τα όπλα, γραπτώς και με την υπογραφή μας. Αυτό που τώρα μπορούμε να κάνουμε, είναι να επιμείνουμε στην εξαίρεση των περιοχών μας και συγχρόνως να βοηθήσουμε τις περιοχές μας με μία σειρά από μέτρα, όπως τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% σε όλο το τουριστικό πακέτο», ανέφερε μεταξύ άλλων η ευρωβουλευτής της ΝΔ και εκ νέου υποψήφια.
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Σε ότι αφορά στο μεταναστευτικό, η κυρία Σπυράκη δήλωσε ότι εξελίσσεται σε μία εστία δυσφήμισης. Σημείωσε ότι περισσότερα από 1,6 εκατ. Ευρώ έχουν εισρεύσει στη χώρα από κοινοτικούς και διεθνείς πόρους, όμως παραμένει ζητούμενο η διαφάνεια της χρήσης των πόρων αυτών.
Τόνισε ότι δεν έχει καταφέρει η κυβέρνηση να ξεχωρίσει τους παράτυπους μετανάστες από τους πρόσφυγες όπως προβλέπει η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία. Διαβεβαίωσε ότι αυτό θα αλλάξει από τη ΝΔ και ότι ο χρόνος απόδοσης ασύλου θα μειωθεί σημαντικά, ενώ χωρίς χρονοτριβές θα υπάρξει και διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων.
ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Αισιόδοξη εμφανίστηκε η κυρία Σπυράκη για τη Νίκη της ΝΔ στις Ευρωεκλογές αλλά και στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Η καλύτερη δημοσκόπηση είναι η κάλπη. Πάμε να πετύχουμε μία ευρεία νίκη, να είναι η ΝΔ κυρίαρχη πολιτική δύναμη το βράδυ της 26ης Μαΐου, όχι μόνο στις ευρωεκλογές αλλά και στις περιφερειακές και στις τοπικές. Για τον Γιώργο Χατζημάρκο δεν έχω καμία αμφιβολία αλλά δεν έχουμε πια αμφιβολία και για το σύνολο των περιφερειών στην Ελλάδα αλλά και για τους μεγάλους δήμους».
Συνεχίζοντας ανέφερε τα εξής: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Παύλο και τη Μίκα και να τονίσω ότι η ΝΔ στα Δωδεκάνησα πορεύεται στις Ευρωεκλογές πολύ οργανωμένα. Το ψηφοδέλτιο είναι ίδιο σε όλη την Ελλάδα και καλώ τους κατοίκους της Δωδεκανήσου να κάνουν χρήση του δικαιώματος της ψήφου τους, να χρησιμοποιήσουν και τους τέσσερις σταυρούς που έχουν το δικαίωμα να βάλουν στο ψηφοδέλτιο. Πρώτα απ’ όλα θέλω όμως να μας αξιολογήσουν. Να δουν τι κάναμε και τι έχουμε να προσφέρουμε, πάντα με πλήρη συνείδηση ότι η επιλογή τους είναι επιλογή εκπροσώπησης της πατρίδας στο εξωτερικό και ότι το 80% της νομοθεσίας αποφασίζεται στις Βρυξέλλες».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου