ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αποχαιρετά ο Ντάισελμπλουμ το Eurogroup;

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Ντάισελμπλουμ

Στην επό­με­νη ημέρα του Eurogroup στρέ­φο­νται τα βλέμ­μα­τα των υπουρ­γών Οι­κο­νο­μι­κών της ευ­ρω­ζώ­νης μετά τις εκλο­γές στην Ολ­λαν­δία, καθώς η απο­γοη­τευ­τι­κή επί­δο­ση των Ερ­γα­τι­κών ση­μαί­νει ότι ο Γε­ρούν Ντάι­σελ­μπλουμ δύ­σκο­λα θα πα­ρα­μεί­νει στο νέο κυ­βερ­νη­τι­κό σχήμα, ανα­φέ­ρει το skai.gr.

Ο κ. Ντάι­σελ­μπλουμ έχει πει ότι δεν θα ήθελε να πα­ρα­μεί­νει στην ηγε­σία της ευρω-ομά­δας εάν απο­μα­κρυν­θεί από το ολ­λαν­δι­κό υπουρ­γείο Οι­κο­νο­μι­κών, κάτι που ση­μαί­νει ότι τις επό­με­νες εβδο­μά­δες οι υπουρ­γοί Οι­κο­νο­μι­κών της ευ­ρω­ζώ­νης κατά πάσα πι­θα­νό­τη­τα θα κλη­θούν να επι­λέ­ξουν τον νέο επι­κε­φα­λής του σώ­μα­τος.

Μέχρι πρό­τι­νος τα ονό­μα­τα που ακού­γο­νταν έντο­να για τη δια­δο­χή ήταν του Ισπα­νού συ­ντη­ρη­τι­κού ΥΠΟΙΚ Λούις ντε Γκί­ντος και του Σλο­βά­κου Πέτερ Κα­ζι­μίρ. Δεν απο­κλεί­ε­ται να εμ­φα­νι­στούν κι άλλοι δελ­φί­νοι.

Βάσει του κα­νο­νι­σμού της ευρω-ομά­δας, εάν ο πρό­ε­δρος πα­ραι­τη­θεί τα υπό­λοι­πα 18 μέλη πρέ­πει να εκλέ­ξουν το τα­χύ­τε­ρο δυ­να­τό αντι­κα­τα­στά­τη του με απλή πλειο­ψη­φία. Η θη­τεία διαρ­κεί 2,5 χρό­νια.

Εάν για κά­ποιο λόγο ο πρό­ε­δρος δεν πα­ραι­τη­θεί αλλά αδυ­να­τεί να εκ­πλη­ρώ­σει τα κα­θή­κο­ντά του, τον αντι­κα­θι­στά ο ΥΠΟΙΚ της χώρας που έχει την εξά­μη­νη προ­ε­δρία της Ε.Ε., δη­λα­δή στην προ­κει­μέ­νη πε­ρί­πτω­ση ο υπουρ­γός της Μάλ­τας Ενουάρντ Σκι­κλού­να.

Ση­μειώ­νε­ται πως ο κ. Ντάι­σελ­μπλουμ ήταν ένας από τους αξιω­μα­τού­χους του Eurogroup που είχαν μι­λή­σει δη­μό­σια για την ανά­γκη επί­τευ­ξης συμ­φω­νί­ας με το ΔΝΤ για ελά­φρυν­ση του ελ­λη­νι­κού χρέ­ους.

Στις κάλ­πες του 2012 οι Ολ­λαν­δοί Ερ­γα­τι­κοί είχαν ανα­δει­χτεί δεύ­τε­ρη δύ­να­μη και μπή­καν στην κυ­βέρ­νη­ση ως μι­κρός εταί­ρος των Φι­λε­λεύ­θε­ρων του Μαρκ Ρούτε. Στις χθε­σι­νές εκλο­γές όμως κα­τα­πο­ντί­στη­καν, με τα έως τώρα απο­τε­λέ­σμα­τα να τους θέ­λουν να πέ­φτουν στις εννέα έδρες, από 38 που έχουν σή­με­ρα.

capital.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.