Συνεντεύξεις

Β. Μηναϊδης: «Το Γκολφ Αφάντου είναι μια θλιβερή ιστορία»!

«Ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία. Θα πρέπει όλοι να του δώσουν την απαιτούμενη προσοχή. Η Ρόδος διαθέτει τον ΠΡΟΤΟΥΡ, που είναι παράδειγμα μοναδικό σε όλη τη χώρα. Ο οργανισμός θα πρέπει να στηριχθεί από τον επόμενο δήμαρχο».

Στο γεγονός ότι όσοι ασχοληθούν με τα κοινά θα πρέπει να δώσουν την απαιτούμενη προσοχή στον τουρισμό, που είναι η βαριά βιομηχανία της Ρόδου, αναφέρεται, σε συνέντευξή του στη “δ”, ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Βασίλης Μηναϊδης, με αφορμή τις εκλογές της αυτοδιοίκησης.

Σε ερώτηση σχετικά με την έκβαση της φετινής τουριστικής σεζόν, ο κ. Μηναΐδης δηλώνει πως οι αφίξεις θα είναι αυξημένες.

“Αιτία είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Παράλληλα, όμως, άλλοι ανταγωνιστικοί προορισμοί, όπως η Αίγυπτος, έχουν προβλήματα. Δεν πηγαίνει τόσο καλά και η Τουρκία. Θα έχουμε και για το λόγο αυτό κάποια ωφέλεια”, δήλωνει ο κ. Βασίλης Μηναΐδης και προσθέτει πως ακόμη και να σημειώσουν μείωση οι αφίξεις από τη Ρωσία, το κενό θα καλυφθεί από τις άλλες αγορές.

Η συνέντευξη του κ. Β. Μηναΐδη, αναλυτικά:

• Ποια είναι τα μηνύματα που έχετε για την έκβαση της θερινής περιόδου;
Έχει γίνει πολύς θόρυβος για την έκβαση της φετινής σαιζόν, που θα είναι πολύ καλή, όπως η περσινή. Από τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης οι αφίξεις θα είναι αυξημένες. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις η αύξηση θα ξεπεράσει το 20%. Αιτία είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Παράλληλα όμως άλλοι ανταγωνιστικοί προορισμοί, όπως η Αίγυπτος, έχουν προβλήματα. Δεν πηγαίνει τόσο καλά και η Τουρκία. Θα έχουμε και για το λόγο αυτό κάποια ωφέλεια.

• Τελευταία προέκυψε η κρίση στην Ουκρανία. Μπορεί να προκαλέσει μείωση στις αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία;
Πέρσι οι αφίξεις των τουριστών από τη Ρωσία πήγαν ανέλπιστα καλά. Και φέτος οι κρατήσεις ξεκίνησαν πολύ καλά. Σημείωσαν μάλιστα αύξηση της τάξεως του 10 με 20%. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι ρυθμοί έχουν επιβραδυνθεί. Οι τουριστικοί πράκτορες επιμένουν πάντως, πως η μείωση στη ροή των κρατήσεων είναι προσωρινή και όλα θα είναι καλύτερα όταν ξεπεραστεί η κρίση στην Ουκρανία.

• Εκτιμάτε πως θα επιβληθούν μέτρα όπως η απαγόρευση των θεωρήσεων εισόδου για τους Ρώσους τουρίστες γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στον τουρισμό;
Εκτιμώ πως δεν μπορεί να γίνει αυτό. Οι Ρώσοι ζήτησαν από την Ευρώπη να ταξιδεύουν χωρίς βίζα. Αυτό θα είναι δύσκολο να γίνει εξαιτίας των εξελίξεων. Είναι αδύνατο όμως να υπάρξει απαγόρευση των θεωρήσεων εισόδου για τους Ρώσους.

• Αν υπάρξει μείωση των αφίξεων από τη Ρωσία οι απώλειες για τη Ρόδο θα είναι μεγάλες ή μπορεί το κενό να καλυφθεί από άλλες αγορές;
Όπως είναι τα πράγματα φέτος, αν υπάρξει μείωση της τάξεως του 20% θα καλυφθεί άνετα από άλλες αγορές και δεν θα το καταλάβει κανείς αυτό. Πιστεύω ότι επειδή η ρωσική αγορά έχει τεράστιες δυνατότητες θα πλησιάσουμε τα περσινά δεδομένα. Θα είναι ζήτημα να έχουμε μείωση της τάξεως του 10%. Για να ανεβάσουμε τις τιμές μας, πρέπει να έχουμε μεγάλη ζήτηση.

• Πρόσφατα η Περιφέρεια έκανε άνοιγμα στο Ντουμπάι. Θεωρείτε πως η συγκεκριμένη αγορά μπορεί να αναπτυχθεί πολύ για τη Ρόδο;
Όχι. Οι άνθρωποι αυτοί με τα χαρέμια τους μπορούν να καταλύσουν σε συγκεκριμένα και υπερπολυτελή ξενοδοχεία, που μπορούν να τους παρέχουν εξωφρενικές πολυτέλειες. Παλαιότερα είχαμε αφίξεις από την Ιορδανία αλλά σταμάτησαν. Μόνο από την Τουρκία έχουμε τη δυνατότητα να αντλήσουμε αρκετούς τουρίστες. Σιγά σιγά θα έχουμε αύξηση αφίξεων από την συγκεκριμένη αγορά.

• Μπορεί να βοηθήσει το πιλοτικό πρόγραμμα θεωρήσεων εισόδου στο λιμάνι της Ρόδου;
Το πρόγραμμα αυτό βοηθά πολύ τις αφίξεις από τη γειτονική χώρα. Αν απλοποιηθούν οι διαδικασίες και καταργηθεί η θεώρηση εισόδου θα βοηθήσει πολύ τον τουρισμό.

• Υπάρχει ζήτηση από την Τουρκία;
Ναι, υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Οι τουρίστες από τη γειτονική χώρα ανήκουν στην κατηγορία των επαναλαμβανόμενων πελατών. Στην Τουρκία τα τρόφιμα είναι πανάκριβα και στην αγορά και στα ξενοδοχεία. Και αυτός ο παράγοντας συμβάλλει στην αύξηση των αφίξεων. Δεν ξέρω αν το παρατηρήσατε αλλά οι τουρίστες που έρχονται από την Τουρκία δεν αγοράζουν μόνο σουβενίρ αλλά και τρόφιμα.

• Υπάρχουν ελπίδες να ανακάμψει φέτος ο ελληνικός τουρισμός;
Μπορεί να πάει καλά. Ο μεγάλος ασθενής είναι η κατανάλωση στη χώρα. Ο Έλληνας έχει πέσει από τα σύννεφα με την κρίση και σταμάτησε τα πάντα. Σιγά σιγά θα ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα. Πιστεύω ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να ανέβει ο ελληνικός τουρισμός. Δεν θα επανέλθουμε φέτος στα επίπεδα του παρελθόντος αλλά θα είναι η κατάσταση καλύτερη από πέρσι.

• Δεν πάει φέτος καλά ο θαλάσσιος τουρισμός για τη Ρόδο καθώς οι εταιρείες κρουαζιέρας έχουν τροποποιήσει τα προγράμματά τους. Σας ανησυχεί αυτό;
Πολλά λέγονται για το Home Port. Έχω την εντύπωση πως η Τουρκία προσπαθεί να μην χάσει τους πελάτες που είχε. Εμείς τόσα χρόνια αδιαφορούσαμε για το θέμα αυτό. Αν καταβάλει προσπάθεια το υπουργείο Τουρισμού θα βελτιωθεί η κατάσταση. Είναι πολύ πιο ευχάριστο για τους τουρίστες να επιβιβάζονται στα κρουαζιερόπλοια από ελληνικούς προορισμούς.

• Ποια είναι η άποψή σας για το Γκολφ Αφάντου;
Έχω ασχοληθεί πολύ με το θέμα αυτό. Είναι μια θλιβερή ιστορία. Φάνηκε η ανικανότητα όλης της ελληνικής διοίκησης. Την εποχή που ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για να δημιουργηθεί στη Ρόδο γήπεδο Γκόλφ, στην Αττάλεια δεν υπήρχε ούτε ένα γήπεδο. Τώρα έχουν δημιουργηθεί είκοσι. Εμείς δεν αξιωθήκαμε να τελειώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε τη δεκαετία του ‘70. Τώρα αποφάσισαν να το πουλήσουν. Κάναμε το λάθος και εμείς οι τοπικοί παράγοντες να κάνουμε ενστάσεις για τις κατασκευές που θα γίνουν. Καθένας ανάλογα με τα γούστα και τα συμφέροντα εδώ, λέει τι θέλει. Το Γκόλφ θα εξυπηρετεί 100 με 150 άτομα την ημέρα. Αυτό σημαίνει πως δεν γίνεται να δημιουργηθούν πολλές ξενοδοχειακές κλίνες εκεί. Θα πρέπει να ανεγερθούν κατά 50% ξενοδοχεία και κατά 50% τουριστικές κατοικίες στη διαθέσιμη έκταση. Οι πολλές οδηγίες προς τους επενδυτές όμως έχω την εντύπωση πως δεν δημιουργούν θετικό κλίμα.

• Πολύς λόγος γίνεται για την επιμήκυνση της σεζόν. Δεν έχει γίνει όμως πράξη το όραμα αυτό. Γιατί;
Δεν έγινε πράξη γιατί αναπτύχθηκε πολύ τα τελευταία χρόνια η τουριστική αγορά της Αιγύπτου. Θα είναι δύσκολο να προσθέσουμε ακόμη και ένα μήνα στη σεζόν. Το πολύ πολύ να ξεκινάμε τη σεζόν το Μάρτιο και να την ολοκληρώνουμε το Νοέμβριο. Δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα το χειμώνα εκτός και αν δημιουργηθούν τουριστικές κατοικίες και μεταφέρονται οι τουρίστες που θα μένουν σε αυτές με αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους. Είναι μια δύσκολη ιστορία. Για να αναπτυχθεί ο χειμερινός τουρισμός χρειάζονται αφίξεις από τη Σκανδιναβία και τη Ρωσία.

• Ποιες υποδομές του νησιού μας χρειάζονται ενίσχυση για να λειτουργούν όπως πρέπει για τους τουρίστες;
Τα ξενοδοχεία έχουν βελτιώσει πολύ την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν. Ακόμη και τα καταλύματα της πόλης έχουν αλλάξει προς το καλύτερο. Στην πόλη πλέον συγκεντρώνεται ο νεανικός τουρισμός. Αυτό θα δημιουργήσει ζήτηση για τα ξενοδοχεία. Δεν χάνουμε τουρίστες από τις υποδομές ούτε από τα ξενοδοχεία.

• Με αφορμή τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τι θα πρέπει να πράξουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες;
Ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία. Θα πρέπει όλοι να του δώσουν την απαιτούμενη προσοχή. Η Ρόδος διαθέτει τον ΠΡΟΤΟΥΡ που είναι παράδειγμα μοναδικό σε όλη τη χώρα. Ο οργανισμός θα πρέπει να στηριχθεί από τον επόμενο δήμαρχο. Μέχρι τώρα οι δήμαρχοι έδωσαν την απαιτούμενη προσοχή και ήταν κοντά στον τουρισμό. Φαντάζομαι πως και οι επόμενοι θα βοηθούν εξίσου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου