Τοπικές Ειδήσεις

Τον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη της Ρόδου παρουσιάζει σήμερα η «δημοκρατική»

Πώς κατανέμονται οι έδρες ανά δημοτική ενότητα

Τον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη της Ρόδου παρουσιάζει σήμερα η «δημοκρατική», όπως προκύπτει από τις σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2019, οι οποίες εισήχθησαν με τον ν.4804/2021 που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2021.
Με βάση τον νέο εκλογικό νόμο, ως γνωστόν πλέον καταργείται η ξεχωριστή κάλπη που χρησιμοποιήθηκε, για μία και μοναδική φορά, στις εκλογές του 2019 για την εκλογή κοινοτικών συμβουλίων. Όπως ίσχυε έως τότε, έτσι και στις προσεχείς εκλογές, οι υποψήφιοι πρόεδροι και σύμβουλοι δημοτικών κοινοτήτων εντάσσονται στους συνδυασμούς των υποψηφίων δημάρχων.
Οι δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό έως 200 κατοίκους εκλέγουν μονομελές όργανο, τον πρόεδρο της κοινότητας. Δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεταξύ 201 και 2000 κατοίκων εκλέγουν τριμελές συμβούλιο, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών σε τοπικό επίπεδο.
Σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο των 2.000 κατοίκων, την πλειοψηφία στο συμβούλιο δημοτικής κοινότητας έχει ο συνδυασμός του εκλεγμένου δημάρχου του οικείου Δήμου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ρόδου θα αποτελείται από 43 μέλη από το 2024, και οι έδρες αυτού κατανέμονται ανά Δ.Ε. ως εξής: – Δ.Ε. Αρχαγγέλου 3 έδρες,
-Δ.Ε. Αταβύρου 1 έδρα,
-Δ.Ε. Αφάντου 3 έδρες,
-Δ.Ε. Ιαλυσού 4 έδρες,
-Δ.Ε. Καλλιθέας 4 έδρες,
-Δ.Ε. Καμείρου 1 έδρα,
-Δ.Ε. Λινδίων 2 έδρες,
-Δ.Ε. Νότιας Ρόδου 1 έδρα,
-Δ.Ε. Πεταλούδων 5 έδρες και
-Δ.Ε. Ρόδου 19 έδρες.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η Δ.Ε. Ρόδου έχει 21 έδρες, η Δ.Ε. Ιαλυσού 5, η Δ.Ε. Καμείρου 2, η ΔΕ Νότιας Ρόδου 2 και η ΔΕ Πεταλούδων σήμερα έχει 6.
Αναλυτικά και με βάση την απογραφή του 2021 που κατέγραψε τα νέα πληθυσμιακά δεδομένα στο νησί και με τις αλλαγές που επιφέρει ο νέος εκλογικός νόμος, οι έδρες του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου αλλά και των συμβουλίων των δημοτικών κοινοτήτων διαμορφώνονται ως εξής:

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου