Τοπικές Ειδήσεις

Γ. Νικητιάδης στη Βουλή: «Επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση της αστυνόμευσης στη Ρόδο»

Το σημαντικό θέμα της ενίσχυσης των αστυνομικών δυνάμεων στο νησί της Ρόδου, έφερε στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση του ο βουλευτής Δωδεκανήσου και τ. υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού Γιώργος Νικητιαδης. Η ερώτηση απευθύνεται προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κο. Γιάννη Οικονόμου και κατατέθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου.

Την ανάγκη ενίσχυσης της αστυνόμευσης στη Ρόδο  επιβάλουν, πέρα από την έλλειψη προσωπικού ακόμη και σε οργανικές θέσεις,  τρία επιπλέον στοιχεία.  Η  ιδιαίτερα αυξημένη τουριστική κίνηση, η αύξηση του πληθυσμού στο νησί σύμφωνα με την πρόσφατη απογραφή και η αύξηση των μεταναστευτικών ροών.  Παραλλήλως  τα στοιχεία για την αύξηση της εγκληματικότητας στο νησί είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά.  Οι κλοπές αυξήθηκαν 35% σε σχέση με το 2022, οι κλοπές τροχοφόρων 50%, τα τροχαία ατυχήματα αύξηση 15% και οι τροχονομικες παραβάσεις είχαν αύξηση 25%. Το Αστυνομικό προσωπικό έχει ξεπεράσει τις ανθρώπινες αντοχές του στην προσπάθεια του να εξασφαλίσει την ασφάλεια των Ροδίων.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός βάσει αυτών των δεδομένων, αν εξετάζει το Υπουργείο την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων και την αύξηση τους ώστε να ανταποκρίνεται στα νέα πλέον δεδομένα που επικρατούν στο νησί και αν ναι με ποιο χρονοδιάγραμμα και επίσης τι άλλα μέτρα σχεδιάζει να λάβει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στο νησί;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

κο Γιάννη Οικονόμου

Θέμα: Αύξηση εγκληματικότητας στη Ρόδο και ανάγκη ενίσχυσης των αστυνομικών δυνάμεων

Κύριε Υπουργέ,

Το τελευταίο διάστημα στη Ρόδο παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση των φαινομένων εγκληματικότητας. Αυτό τουλάχιστον επισημαίνουν πολίτες, επαγγελματίες και φορείς του νησιού με τους οποίους συνομιλώ καθημερινώς. Συμφώνως με ενημέρωση που έχω μάλιστα, οι κλοπές αυξήθηκαν 35% σε σχέση με το 2022, οι κλοπές τροχοφόρων 50%, τα τροχαία ατυχήματα αύξηση 15% και οι τροχονομικες παραβάσεις είχαν αύξηση 25%. Την ίδια ώρα και το υπηρετούν προσωπικό έχουν ξεπεράσει τα όρια των αντοχών του λόγω των αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών.

 

Αξίζει να επισημάνουμε ότι οι ανάγκες αστυνόμευσης στο νησί τον τελευταίο διαστημα έχουν αυξηθεί, αφενός λόγω της τουριστικής περιόδου όπου ιδιαιτέρως τους θερινούς μήνες το νησί δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες τουριστών, αφετέρου λόγω της αύξησης του μόνιμου πληθυσμού από 115.490 το 2011 σε 125.113 το 2022. Σημαντικοί παράγοντες που επιδρούν στην μη επαρκή αποτελεσματικότητα αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, είναι τόσο η αύξηση των μεταναστευτικών ροών που το 2023 είναι 65% μεγαλύτερη σε σχέση με το 2022, μεγάλο μέρος των οποίων δέχεται και η Ρόδος, όσο και η μετατροπή του ΑΤ Καρπάθου σε Διεύθυνση, για την στελέχωση της οποίας μεταφέρθηκε προσωπικό από την Ρόδο.

 

Δεδομένου ότι συμφώνως με τα στοιχεία που έχουμε το σύνολο των υπηρετούντων αστυνομικών στην Ρόδο είναι αρκετά μικρότερο των οργανικών θέσεων οι οποίες μάλιστα πρέπει να αυξηθούν.

 

Δεδομένου ότι τον τελευταίο καιρό οι ανάγκες αστυνόμευσης έχουν αυξηθεί τόσο λόγω αύξησης πληθυσμού, όσο και της τουριστικής κίνησης και των μεταναστευτικών ροών.

 

Δεδομένου ότι απαιτείται επικαιροποιηση του σχεδιασμού ώστε όχι μόνο να καλυφθούν οι οργανικές θέσεις αλλά και να καλυφθούν σε κάθε περίπτωση οι υπάρχουσες

 

Ερωτάται ο Υπουργός

1. Εξετάζει το Υπουργείο την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων και την αύξηση τους ώστε να ανταποκρίνεται στα νέα πλέον δεδομένα που επικρατούν στο νησί και αν ναι με ποιο χρονοδιάγραμμα;

2. Τι άλλα μέτρα σχεδιάζει να λάβει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στο νησί;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

 

Γιώργος Νικητιάδης

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου