Χτύπησε χθες το πρωί το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς, μίας σχολικής χρονιάς που διαφέρει από κάθε προηγούμενη λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των μέτρων προστασίας που πρέπει να τηρούν μαθητές και εκπαιδευτικοί. Χθες πραγματοποιήθηκε η τελετή του αγιασμού σε όλα τα σχολεία της πόλης και στα χωριά χωρίς να παρουσιαστεί κανένα απολύτως πρόβλημα και με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να τηρούν με μεγάλη προθυμία και υπευθυνότητα όλα όσα προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Όλοι φορούσαν μάσκες και κρατούσαν τις προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ τους. Στο προαύλιο των σχολείων υπήρχε αντιπροσωπεία μαθητών από κάθε τμήμα την ώρα του αγιασμού. Στη συνέχεια, ο ιερέας περνούσε από τάξη σε τάξη για να «φωτίσει» τους μαθητές που βρίσκονταν μέσα και άκουγαν την τελετή του αγιασμού από τα μεγάφωνα.
Σε όλα τα σχολεία τα βιβλία έφθασαν πολύ πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ενώ τα κενά των εκπαιδευτικών είναι ελάχιστα και θα καλυφθούν σε λίγες ημέρες, όταν ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση προσλήψεων. Κάθε σχολείο προμηθεύθηκε τον αναγκαίο αριθμό αντισηπτικών και των όποιων άλλων μέσων ατομικής προστασίας. Παντού προηγήθηκαν οι απαραίτητοι καθαρισμοί και απολυμάνσεις και θα επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα! Οι μάσκες που διέθεσε το Υπουργείο στην ΚΕΔΕ έφθασαν στο δήμο Ρόδου την περασμένη εβδομάδα και διανεμήθηκαν μέσω των σχολικών επιτροπών στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς (μία μάσκα ανά μαθητή/εκπαιδευτικό προς το παρόν) ενώ αναμένονται τα «παγουρίνο».


«Ξεκινά μία ιδιαίτερη και απαιτητική σχολική χρονιά. Θα κάνουμε όμως ό,τι είναι δυνατό έτσι ώστε να κυλήσουν όλα ομαλά. Θα μάθουμε να επιβιώνουμε μέσα στην πανδημία… Μέχρι να κυκλοφορήσει το εμβόλιο κατά του Covid-19, θα είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, τηρώντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Όλα τα σχολεία διαθέτουν τις απαιτούμενες ποσότητες αντισηπτικών, ενώ παντού έχουν τοποθετηθεί καθαρίστριες. Ο δήμος Ρόδου έχει προβλέψει για την τοποθέτηση επιπλέον καθαριστριών, όπου αυτό είναι απολύτως αναγκαίο. Τα βιβλία τα έχουμε παραλάβει εδώ και καιρό και χαίρομαι που βλέπω τους μαθητές να τηρούν τα μέτρα. Θα φροντίσουμε έτσι ώστε όλα να κυλήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε στη «δ» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, Γιάννης Παπαδομαρκάκης για την νέα σχολική χρονιά και συμπλήρωσε σχετικά με τα κενά των εκπαιδευτικών:
«Τα κενά των εκπαιδευτικών είναι ελάχιστα και έχουν προκύψει από τις άδειες επαπειλούμενης κύησης ή τις άδειες όσων εκπαιδευτικών ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Το υπουργείο μάς ζήτησε να τους ενημερώσουμε για τα κενά που προέκυψαν τα οποία θα καλυφθούν έπειτα από το δεύτερο κύμα προσλήψεων. Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, δεν θα υπάρχει κανένα κενό. Είναι ίσως η καλύτερη χρονιά όσον αφορά την έγκαιρη πρόσληψη αναπληρωτών καθηγητών»!
Την τελετή του αγιασμού στα σχολεία της Ρόδου παρακολούθησαν ο υφυπουργός τουρισμού Μάνος Κόνσολας, ο πρώην υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, οι βουλευτές Δωδεκανήσου της ΝΔ, Γιάννης Παππάς και Βασίλης Υψηλάντης, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.


«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο, σταθερό και σίγουρο αύριο. Είναι δύσκολες οι στιγμές που βιώνουμε. Σε κανένα δεν αρέσει να φοράει διαρκώς τη μάσκα. Όλοι μας μπορεί να αισθανόμαστε περιορισμένοι, όμως πρόκειται για αναγκαίο μέτρο που συστήνουν οι ειδικοί. Δεν προστατεύουμε μόνο τον εαυτό μας, αλλά και τους συνανθρώπους μας, τις οικογένειές μας, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας. Οι συστάσεις, οι οδηγίες των ειδικών και τα μέτρα που παίρνονται αφορούν την προστασία της ζωής μας. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έριξε όλο το βάρος εκεί. Στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Εμείς από τη θέση μας, παλεύουμε για εσάς, για τα νέα παιδιά που είστε το μέλλον της πατρίδας μας. Εύχομαι μία καλή, ομαλή σχολική χρονιά σε όλους», δήλωσε ο κ. Γ. Παππάς.
Πάντως, και χθες δεν έλειψαν τα ευτράπελα και οι αναμενόμενες διαμαρτυρίες γονέων που αντιδρούν στο μέτρο της χρήσης της μάσκας από τους μαθητές. Σε κάποια σχολεία φέρεται να έκαναν την εμφάνισή τους και φειγ βολάν με συνθήματα κατά της μάσκας, ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται το γεγονός αυτό από τους διευθυντές.
«Είναι μία διαφορετική χρονιά. Ας μην εστιάσουμε μόνο στη χρήση μάσκας, αλλά στην κατάκτηση της γνώσης. Ας λειτουργήσουμε με θετική ενέργεια θα ξεπεράσουμε τις όποιες αντιξοότητες. οι καθηγητές και οι δάσκαλοι που υπηρετούν στα σχολεία μας είναι απολύτως συνεργάσιμοι και πιστεύω πώς όλοι μαζί θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό, προκειμένου να κυλήσει ομαλά η χρονιά», δήλωσε ο πρόεδρος της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής, Θανάσης Βυρίνης. «Είναι πραγματικά ελάχιστοι οι γονείς εκείνοι οι οποίοι αντιδρούν στη χρήση μάσκας. Είναι αμελητέο το ποσοστό. Πιστεύω ότι με τον καιρό δεν θα υπάρχουν καθόλου τέτοιες αντιδράσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρόδου, Γιώργος Ντέντας. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι το μόνο πρόβλημα μέχρι στιγμής στα δημοτικά σχολεία και στα νηπιαγωγεία είναι η έλλειψη καθαριστριών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τα νηπιαγωγεία Παστίδας και Μαριτσών με περισσότερα από 10 τμήματα συνολικά, μοιράζονται μία καθαρίστρια τρίωρης απασχόλησης. Άλλα σχολεία που λειτουργούν οκτώ ώρες, διαθέτουν καθαρίστρια εξάωρης απασχόλησης.


ΟΙΚΟΚΥΡΙΚΗ-6ο Γυμνάσιο
Κανένα πρόβλημα δεν σημειώθηκε την πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς στην Οικοκυρική (στο κέντρο της πόλης). Η διευθύντρια κα Βιβή Ξανθούλη εξέφρασε την ικανοποίησή της στην «δ» λέγοντας πως: «Ο αγιασμός έγινε στις 11.30 ενώ μοιράσαμε μάσκες στα παιδιά. Τηρούνται κανονικά όλα τα μέτρα προστασίας, με αποστάσεις κ.λπ. και προηγήθηκαν οι απαραίτητοι καθαρισμοί και απολυμάνσεις στους χώρους του σχολείου».

1ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΔΟΥ
Αισιόδοξος για την ομαλή έκβαση της σχολικής χρονιάς εμφανίζεται ο διευθυντής του 1ου πειραματικού δημοτικού σχολείου Ρόδου, Ηλίας Βασιλειάδης, ο οποίος δήλωσε: «Η πρώτη μέρα κύλησε ομαλά και ήρεμα. Πιστεύω ότι όλη η σχολική χρονιά θα κυλήσει ομαλά, αφού έχουμε προσαρμοστεί στα απαιτούμενα μέτρα προστασίας, τα οποία πιστεύω ότι θα ακολουθήσουν τα παιδιά. Γενικώς, θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων μας. Δεν είναι μόνο εύκολη η τήρηση των ελάχιστων αποστάσεων μεταξύ των μαθητών και μεταξύ των θρανίων, αφού οι σχολικές τάξεις όπως όλοι γνωρίζουν δεν είναι τόσο ευρύχωρες και κάθε τμήμα αποτελείται συνήθως από 23 έως 25 άτομα».
ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΡΟΔΟΥ
Όλα έγιναν κανονικά στο Κολλέγιο Ρόδου και το «πρώτο κουδούνι» χτύπησε στην ώρα του. Σύμφωνα με τον διευθυντή κ. Αντωνιάδη που μίλησε στην «δ» δεν σημειώθηκε κανένα πρόβλημα και τα παιδιά παρακολούθησαν κανονικά τον αγιασμό που τελέστηκε σταδιακά στα τμήματα από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι. «Όλα πήγαν πολύ καλά. Μοιράστηκε το πρόγραμμα και ξεκινάμε μαθήματα. Στο σχολείο μας έχουν γίνει όλοι οι καθαρισμοί, οι απολυμάνσεις, θερμομέτρηση ενώ ελήφθησαν όλα τα μέτρα προστασίας με αντισηπτικά και τήρηση αποστάσεων. Δεν σημειώθηκαν προβλήματα με την χρήση μάσκας την οποία φόρεσαν και τα παιδάκια από το νηπιαγωγείο».
ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Χωρίς προβλήματα και η πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς στο Ροδίων Παιδεία. Όπως δήλωσε στην «δ» ο κ. Κυριακούλης: «Δόθηκε το πρόγραμμα των μαθημάτων και ξεκινάμε μαθήματα. Ο αγιασμός έγινε στις 11 το πρωί και μεταδόθηκε διαδικτυακά στις τάξεις ενώ οι γονείς είχαν την ευκαιρία να τον παρακολουθήσουν από τα σπίτια αφού δεν επιτρέπεται η είσοδός τους. Τα παιδιά φόρεσαν τις μάσκες τους κανονικά χωρίς προβλήματα και τηρήθηκαν όλα τα μέτρα προστασίας με θερμομέτρηση, τήρηση αποστάσεων, αντισηπτικά κ.λπ.»

 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΣΚΑ


Νέα συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας κατά της υποχρεωτικής μάσκας στα σχολεία σε μαθητές, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2020, αργά το απόγευμα στην Πλατεία Δημαρχείου.
Στη συγκέντρωση έλαβαν μέρος πολλοί γονείς που μαζί με τα παιδιά τους, διαμαρτυρήθηκαν για την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία.
Οι γονείς δήλωσαν αποφασισμένοι να απέχουν τα παιδιά από τα μαθήματα τους.
Αργά το βράδυ, πραγματοποιήθηκε πορεία προς το Δημαρχείο, στην οποία πήραν μέρος πολλοί συμπολίτες μας. Το κάλεσμα έγινε διαδικτυακά από γονείς μέσω των social media.
Η συγκέντρωση θα επαναληφθεί και την ερχόμενη Κυριακή σε μια κινητοποίηση που θα έχει πανελλαδικό χαρακτήρα.

Καστελλόριζο-Το μήνυμα της ΠτΔ προς τους μαθητές


Στον αγιασμό της έναρξης του σχολικού έτους στο ακριτικό Καστελλόριζο παρέστη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου χθες το πρωί, αφού προηγουμένως παρέστη στη δοξολογία της εορτής της Υψώσεως Του Τιμίου Σταυρού στην εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενη στους εξήντα μαθητές του νηπιαγωγείου, Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου και Λυκείου του Καστελλορίζου, ευχήθηκε καλή σχολική σχολική χρονιά επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα της εκπαίδευσης, ενώ έκανε ειδική αναφορά στα νέα δεδομένα που ισχύουν φέτος σε ό,τι αφορά την χρήση προστατευτικής μάσκας και των άλλων μέτρων ασφαλείας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Είναι δύσκολο, αλλά θα πρέπει να το εφαρμόσουμε όλοι και να το συνηθίσουμε, είπε απευθυνόμενη στους μαθητές η κ. Σακελλαροπούλου, η οποία μετά το πέρας του αγιασμού, ξεναγήθηκε στους χώρους του σχολείου από τους εκπαιδευτικούς και από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο.
Ακολουθεί το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς:
«Αγαπητά μου παιδιά,
Ανοίγεται μπροστά σας μια καινούργια σχολική χρονιά γεμάτη υποσχέσεις: να μάθετε καινούρια πράγματα, να διευρύνετε τους ορίζοντές σας, να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας. Δεν είναι όμως μια χρονιά σαν τις προηγούμενες. Φέτος, εκτός από τα τετράδια και τα βιβλία σας θα πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας ένα καινούργιο εξάρτημα: τη μάσκα. Σαν σκέψη μπορεί να μη σας φαίνεται ευχάριστη, στην πορεία όμως θα διαπιστώσετε ότι με τη συνεχή χρήση θα ξεχάσετε την παρουσία της. Θα γίνει μια συνήθεια. Κάτι όπως τα γυαλιά, για εμάς τους μύωπες.
Φορώντας την και τηρώντας τους κανόνες προστασίας, δεν διασφαλίζετε μόνο την υγεία σας, την υγεία των φίλων, των δασκάλων σας, των γονιών σας, της γιαγιάς και του παππού σας. Κάνετε κάτι πιο σημαντικό: δείχνετε ότι αποτελείτε υπεύθυνα μέλη της κοινότητας, ότι ενδιαφέρεστε για τον διπλανό σας, ότι συνειδητοποιείτε πως η ατομική μας ευτυχία εξαρτάται απόλυτα από την ευτυχία του συνόλου.
Αγαπητά μου παιδιά,
Διαβαίνοντας σήμερα το πρωί την πόρτα του σχολείου σας, διψάτε να μάθετε. Έχετε ερωτήματα και ζητάτε απαντήσεις. Είναι μια ανάγκη, από την οποία δεν πρέπει να παραιτηθείτε ποτέ. Αυτή η περιέργεια θα σας βοηθήσει να αναπτυχθείτε πνευματικά, να πλουτίσετε την κατανόηση και την ευαισθησία σας, να αποκτήσετε αυστηρά κριτήρια κι έτσι να διακρίνετε το σωστό από το λάθος, το δίκαιο από το άδικο, την αλήθεια από το ψέμα. Σας εύχομαι ολόψυχα καλό ξεκίνημα στο πιο όμορφο ταξίδι της ζωής του ανθρώπου, το ταξίδι προς τη γνώση. Καλή χρονιά!».

«Κίνημα αλληλεγγύης» στη Ρόδο
για στήριξη μαθητών και γονέων

Η χρήση της μάσκας χθες από τους μαθητές ήταν το γεγονός που κυριάρχησε στο άνοιγμα της νέας σχολικής περιόδου, ωστόσο αυτή είναι μόνο μία πτυχή της επικαιρότητας.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «δημοκρατικής» όλες τις προηγούμενες ημέρες, παράλληλα με τον αγώνα δρόμου για τον εφοδιασμό των σχολείων με μάσκες, ξεκίνησε από φορείς και συλλόγους αγώνας δρόμου για τον εφοδιασμό των παιδιών, που οι γονείς τους δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα, με σχολικά είδη.
Μετά από μια συρρικνωμένη τουριστική σεζόν, με χιλιάδες ανέργους στη Ρόδο στον τομέα του τουρισμού και του επισιτισμού, στήθηκε μια τεράστια αλυσίδα αγάπης, ώστε κανένα παιδί να μην μείνει χωρίς τα απαραίτητα σχολικά είδη.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διένειμε στα παιδιά όλων των δικαιούχων του Κοινωνικού Παντοπωλείου το οποίο στηρίζει περισσότερες από 800 οικογένειες στη Ρόδο, σχολικά είδη τα οποία προσέφερε ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Μανώλης Λόγγος.
Όπως ανέφερε η αρμόδια αντιπριφερειάρχης κ. Χαρούλα Γιασιράνη, οι ανάγκες για στήριξη οικογενειών αυξάνονται συνεχώς και ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται, η Περιφέρεια οργανώνεται προκειμένου να καταφέρει να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της περιόδου σε όλα τα νησιά.
Η πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Συλλόγου «Αγία Σοφία» κ. Σοφία Μανιά, δήλωσε στη «δ» ότι η διανομή σχολικών ειδών ξεκίνησε πριν από μερικές εβδομάδες και συνεχίζεται καθώς οι ανάγκες είναι μεγάλες.
Μάλιστα ανέφερε πως πέρα από τα σχολικά είδη η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη, όταν οι γονείς θα παραλάβουν από τους εκπαιδευτικούς τις λίστες με όσα είδη πρέπει να προμηθευτούν τα παιδιά για το σχολικό έτος. «Οι λίστες διαφέρουν και αυτό έχει να κάνει με το τι θέλει ο κάθε εκπαιδευτικός.
Τα ποσά που απαιτούνται για την κάθε λίστα είναι αρκετά υψηλά και κυμαίνονται από 50 έως και 70 ακόμα 80 ευρώ.
Τα ποσά αυτά είναι απαγορευτικά για πολλές από τις οικογένειες που στηρίζουμε, πόσω μάλλον όταν η οικογένεια έχει δύο παιδιά.
Ηδη από τώρα επικοινωνούν μαζί μας γονείς, οι οποίοι μάς ζητούν να αναλάβουμε το κόστος για τις σχολικές λίστες των παιδιών, ώστε να μη στερηθούν και να μην αισθανθούν μειονεκτικά σε σχέση με τους συμμαθητές τους.
Ελπίζω με τη στήριξη των ανθρώπων που βοηθούν το έργο μας, να καταφέρουμε να καλύψουμε τις ανάγκες όλων των παιδιών οι οποίες φέτος είναι αυξημένες αφού πολλοί γονείς είτε παραμένουν άνεργοι, είτε έκαναν ελάχιστα μεροκάματα και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε το φαγητό τους.
Ως Σύλλογος φροντίζουμε ακόμα και για το κολατσιό των μαθητών, προκειμένου κανένα παιδί να μην μείνει νηστικό, αφού πολλοί γονείς δεν μπορούν να τους εξασφαλίσουν ούτε αυτό.
Δεν προλαβαίνουμε να εφοδιάζουμε τις οικογένειες με βρεφικά γάλατα και πάνες, για τα οποία υπάρχει τεράστια ανάγκη, αφού έχουμε πολλές περιπτώσεις οικογενειών που και οι δύο γονείς είναι άνεργοι».
Η Γραμματεία Ανέργων και Ευπαθών Ομάδων του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, της οποίας πρόεδρος είναι ο κ. Νίκος Τριπολίτης, ανέφερε στη «δημοκρατική» πως η ανάγκη για τη στήριξη οικογενειών έχει ξεπεράσει ακόμα και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις.
Όπως έκανε γνωστό οι οικογένειες στις οποίες διανέμει τσάντες με τρόφιμα με τη στήριξη επιχειρηματιών οι οποίοι δεν επιθυμούν τη δημοσιοποίηση των στοιχείων τους, αυξήθηκαν από 300 σε 1.000 (!) και εκτιμά ότι ο αριθμός θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο όταν θα κλείσουν τα ξενοδοχεία.
Οι 1.000 οικογένειες είναι κυρίως οικογένειες ξενοδοχοϋπαλλήλων και οικοδόμων που φέτος έμειναν άνεργοι και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα βασικά.
Μοιράστηκαν ήδη 60 τσάντες με σχολικά είδη, όμως οι ανάγκες είναι πολύ περισσότερες, και όπως είπε ο κ. Τριπολίτης η προσπάθεια για την συγκέντρωση σχολικών ειδών συνεχίζεται αφού δεν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες όλων των παιδιών.
Ο ίδιος πάντως, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για έκρηξη της ένδειας στη Ρόδο με το κλείσιμο των ξενοδοχειακών μονάδων και προειδοποιεί για έναν δύσκολο χειμώνα χωρίς προηγούμενο.
Μάλιστα, θέλησε να ευχαριστήσει δημοσίως την πρόεδρο του Συλλόγου «Νοιάζομαι και Πράττω» κ. Μαίρη Φαρμακίδη η οποία, όπως είπε, στηρίζει σε τακτική βάση την Γραμματεία Ανέργων και Ευπαθών Ομάδων του Εργατικού Κέντρου Ρόδου.
Μεγάλη βοήθεια σε άπορους συμπολίτες μας, προσφέρει και ο γνωστός επιχειρηματίας κ. Ιζέτ Σιέχ, ο οποίος μέσω δωρεών συμπολιτών μας διανέμει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε οικογένειες που έχουν ανάγκη, ενώ διένειμε επίσης και αρκετά σχολικά είδη.

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ