Ειδήσεις

Ετοιμάζονται για το ταξίδι στη Ρόδο, να αναγνωρίσουν συζύγους, παιδιά, αδέρφια

Λίγες ημέρες μετά το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά του Φαρμακονησίου, στο οποίο πρόσφυγες και μετανάστες θρήνησαν συζύγους, παιδιά και αδέρφια, κάποιοι από τους επιζήσαντες ετοιμάζονται για ένα ακόμη ταξίδι. Πιθανόν σήμερα να μεταβούν στη Ρόδο, για να αναγνωρίσουν τις 34 σορούς που ανέσυρε το ελληνικό λιμενικό από τη θάλασσα.

«Οι άνθρωποι είναι σοκαρισμένοι. Δεν έχουν συνειδητοποιήσει όμως όλοι τι έχει συμβεί», λέει στην «Κ» ο Βαγγέλης Ορφανουδάκης, συντονιστής κλιμακίου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που μετέβη με ψυχολόγο, νοσηλευτή και γιατρό της οργάνωσης από την Κω στη Λέρο για να βοηθήσουν τους διασωθέντες. «Υπάρχει ακόμη μια κοινή ελπίδα σε κάποιους ότι οι αγνοούμενοι συγγενείς τους είναι ζωντανοί», προσθέτει.

Σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντων, το ταξίδι τους ξεκίνησε ξημερώματα της περασμένης Κυριακής από τα παράλια της τουρκικής πόλης Didim (Δίδυμα). Πάνω από 100 άνθρωποι, ανάμεσά τους οικογένειες με βρέφη λίγων ημερών, επιβιβάστηκαν από τους διακινητές σε μια ξύλινη βάρκα. Για το πέρασμα προς την Ελλάδα φέρεται να πλήρωσαν 2.500 ευρώ έκαστος, ενώ συνήθως τα κυκλώματα ζητούν 1.000 ευρώ για να επιβιβάσουν τους πρόσφυγες σε φουσκωτές λέμβους χωρίς οδηγό. Επειδή αυτό το σκάφος ήταν μεγαλύτερο από πλαστική λέμβο, είχε καμπίνα και ήταν ξύλινο, οι διακινητές είχαν ζητήσει περισσότερα χρήματα, διαβεβαιώνοντας τους πρόσφυγες για την ασφάλεια του ταξιδιού. Αλλά το υπερφορτωμένο σκαρί δεν άντεξε. Υπό αδιευκρίνιστη ακόμη αιτία, ναυάγησε ανοιχτά του Φαρμακονησίου. Μια εκδοχή των διασωθέντων θέλει ένα διακινητή να εγκαταλείπει τη βάρκα πριν από τη βύθιση. Αλλοι διασωθέντες, όμως, μιλούν για συνεργούς των διακινητών που παρέμειναν στη βάρκα.

Στους 34 νεκρούς περιλαμβάνονται τέσσερα βρέφη, πέντε κορίτσια, έξι αγόρια, δέκα γυναίκες και εννέα άνδρες. Οι σοροί τους μεταφέρθηκαν στη Ρόδο. Συνολικά 98 άνθρωποι διασώθηκαν από το Λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό και μεταφέρθηκαν στη Λέρο. Τριάντα από τους επιζήσαντες κατάφεραν να κολυμπήσουν και να βγουν μόνοι τους στα βράχια του Φαρμακονησίου.

«Υπάρχουν πολλές οικογένειες που έχουν χάσει από ένα έως τέσσερα μέλη», λέει η Ματίνα Κατσιβέλη, εθελόντρια στο Δίκτυο Αλληλεγγύης Λέρου που υποδέχθηκε την Κυριακή με στεγνά ρούχα και τρόφιμα τους διασωθέντες. «Μια μάνα έχασε τρία παιδιά και λέει “τουλάχιστον να βρεθεί το ένα”. Μια άλλη γυναίκα από το Ιράκ έχασε ένα βρέφος εννέα μηνών και ένα αγόρι εννέα ετών. Σώθηκε το τρίτο αδερφάκι, που βρίσκεται σε σοκ».

Επειτα από ενέργειες της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, οι διασωθέντες φιλοξενήθηκαν σε δύο ξενοδοχεία του νησιού. Ακόμη δεν έχει ετοιμαστεί χώρος στη Λέρο που να μπορεί να στεγάζει προσωρινά τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσπάθησαν από την πρώτη στιγμή, με τη βοήθεια διερμηνέων, να παράσχουν ψυχολογική υποστήριξη στους επιζήσαντες.

«Κάνουμε γνωστή την παρουσία μας και διακριτικά εάν κάποιος ζητήσει τη βοήθειά μας τη δίνουμε απλόχερα», λέει ο κ. Ορφανουδάκης. «Πολλοί έχουν κλειστεί στον εαυτό τους και δεν θέλουν ακόμη να μιλήσουν».

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου