Ειδήσεις

Λιγότεροι φόροι, μικρότερες εισφορές οι δύο στόχοι του ΥΠΟΙΚ

Μεταρρυθμίσεις εστιασμένες στη σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο που θα τεθεί σε ισχύ από το 2021. Οπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο 7ο Στρατηγικό Συνέδριο «Επενδύσεις στην Ελλάδα και αναπτυξιακή προοπτική», στόχος της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, με τη σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών και, πρωτίστως, ασφαλιστικών εισφορών.

Στην ατζέντα της κυβέρνησης είναι η μείωση των εισφορών για εργοδότες και εργαζομένους, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος, του ΕΝΦΙΑ και της προκαταβολής φόρου. Πριν όμως από τις ανακοινώσεις θα προηγηθεί συμφωνία στο Eurogroup του Σεπτεμβρίου με τους Ευρωπαίους, καθώς για να υλοποιηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης, προϋποθέτει τον περιορισμό του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος σε επίπεδα σημαντικά κάτω του 2% ενδεχομένως και 1,5% του ΑΕΠ. Ο «φάκελος» με τις μειώσεις φόρων και εισφορών περιλαμβάνει:

1. Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης 30% ή εναλλακτικά την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ από 12.000 που ισχύει σήμερα. Ταυτόχρονα θα περιορισθούν όλοι οι συντελεστές της κλίμακας κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

2. Μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50%. Αυτό σημαίνει ότι το τέλος επιτηδεύματος, από 650 ευρώ, θα μειωθεί στα 325 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στα 500 ευρώ για τις επιχειρήσεις.

3. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά σε συνδυασμό με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% δεν θα είναι οριζόντια αλλά στοχευμένη και αυτό, καθώς η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, που θα πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021, οδηγεί αναγκαστικά σε άλλες λύσεις και όχι στην οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ. Θα προσμετρηθεί το πόσο θα αυξηθεί η αξία των ακινήτων σε ορισμένες περιοχές, αλλά και πόσο θα μειωθεί σε κάποιες άλλες.

4. Στήριξη της μισθωτής εργασίας. Η κυβέρνηση εξετάζει να προχωρήσει ταχύτερα στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ελαφρύνοντας με τον τρόπο αυτό όλους τους μισθωτούς αλλά και τις επιχειρήσεις. Είναι εξαιρετικά πιθανό από τον Σεπτέμβριο να μειωθούν οι εισφορές κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Σε διαφορετική περίπτωση θα γίνει από τον Ιανουάριο του 2021, με το κόστος να υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ.

Το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μεταρρυθμίσεις εστιασμένες:

• Στη συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

• Στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό και στη βελτίωση της επενδυτικής ελκυστικότητας της οικονομίας με σειρά νομοσχεδίων, όπως αυτό που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης ή το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέχρι τέλος του μήνα και θα περιλαμβάνει σειρά φιλοαναπτυξιακών διατάξεων.

• Στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών που αφορούν το κανονιστικό πλαίσιο για το επιχειρείν, τη διαχείριση των δημοσίων επενδύσεων, την αγροτική πολιτική, την έρευνα και την καινοτομία, κ.ά.

• Στη μετάβαση σε ένα βιώσιμο πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης, με τη στήριξη επενδυτικών πρωτοβουλιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, με την πραγματοποίηση επενδύσεων στις υποδομές, δίνοντας έμφαση στην πράσινη οικονομία, επί τη βάσει του εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα, με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου τομέα και της ελληνικής οικονομίας, και με τη συνεχή επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου