Ειδήσεις

WWF: «Η φωτιά σε αφορά» – Μάθε τι πρέπει να κάνεις σε περίπτωση πυρκαγιάς

Ίσως δεν το φανταζόμασταν, όμως οι περισσότερες πυρκαγιές οφείλονται σε ανθρώπινη αμέλεια.

Αυτό σημαίνει ότι έχοντας τη σωστή πληροφόρηση και ενημέρωση, ο καθένας από εμάς μπορεί να συμβάλει ενεργά στη μείωση των δασικών πυρκαγιών, τόσο μέσω της πρόληψης όσο και με την έγκαιρη προειδοποίηση των αρμόδιων αρχών σε περίπτωση φωτιάς.

Δες το βίντεο με τις συστάσεις του WWF για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και γίνε εσύ η ασπίδα για την προστασία των δασών μας.

Τα μάτια σου 14

Αλήθεια ξέρεις τι πρέπει να κάνεις για να συμβάλεις στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών; Ποιες εργασίες πρέπει να αποφύγεις την αντιπυρική περίοδο και πώς μπορείς να ενημερωθείς πότε υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς;

Πώς μπορείς να μάθεις αν ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην περιοχή σου είναι υψηλός;

Κάποιες ημέρες ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλότερος από άλλες. Δες τον χάρτη πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς και μάθε σε ποιες περιοχές ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι αυξημένος. Τέτοιες μέρες πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί! Λάβε τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και ειδοποίησε το Πυροσβεστικό Σώμα στο 199 αν δεις καπνό, φλόγες ή ο,τιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε πυρκαγιά.

Μάθε κι εσύ για τους μύθους που …ρίχνουν λάδι στη φωτιά

  • Για όλα φταίει ο “κακός εμπρηστής”.
  • Αυτό δεν ισχύει αφού πάνω από το 40% των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα οφείλεται στην ανθρώπινη αμέλεια και όχι εμπρησμό.
  • Αποκλείεται να συμβεί σε μένα…
  • Κι όμως, ακόμα και αν αισθανόμαστε πολύ «ειδικοί» ή «έμπειροι», ένα αναμμένο τσιγάρο, μια ψησταριά, μία μικρή σπίθα από εργασίες αρκεί για να κάνει στάχτη ένα δάσος.
  • Το Κράτος φροντίζει τα πάντα για τις πυρκαγιές.
  • Το Κράτος έχει βασικό ρόλο στον περιορισμό μιας πυρκαγιάς, όμως η πρόληψη, που είναι σωτήρια για τα δάση, είναι στα χέρια μας.
  • Και να καεί μια περιοχή, πάντα μπορεί να γίνει αναδάσωση.
  • Λάθος! Για τεχνικούς, επιστημονικούς ή οικονομικούς λόγους δεν μπορούν να αναδασωθούν όλες οι περιοχές. Εξάλλου, η αναδάσωση είναι πρακτική αποκατάστασης και όχι πρόληψης.
  • Η φύση αργά ή γρήγορα θα επουλώσει τις πληγές της.
  • Οι επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές, η βόσκηση στα καμένα και η διάβρωση, εμποδίζουν τη μεσογειακή φύση να αναγεννηθεί φυσικά και υπάρχει κίνδυνος ερημοποίησης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου