Ειδήσεις

Για μια δημιουργική ανατροπή στο Νότιο Αιγαίο θα παλέψει ο κ. Μπενέτος Σπύρου (φωτορεπορτάζ)

Κάθε προσδοκία ξεπέρασε η προσέλευση του κόσμου, στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση, που πραγματοποίησε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Μπενέτος Σπύρου, στην αίθουσα στο Ροδίνι.

Άνθρωποι από διάφορους κομματικούς χώρους παρακολούθησαν την ομιλία του κ. Σπύρου, ο οποίος, όπως άλλωστε συνηθίζει, μίλησε με τη γλώσσα της αλήθειας και αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες εν έτει 2014.

Παράλληλα, δεσμεύθηκε πως ο ίδιος και οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξής του, θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για μια δημιουργική ανατροπή στο Νότιο Αιγαίο.

O κ. Σπύρου εξέφρασε εισαγωγικά την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι παρά την αγανάκτηση, τον θυμό την οργή και την αδιαφορία των πολιτών κανείς δεν επιτέθηκε στους υποψήφιους της παράταξης στην προεκλογική περίοδο με τρόπο άκομψο, αντικοινωνικό και απαξιωτικό.
Με τους εξοργισμένους, όπως τόνισε, κατάφεραν να συμφωνήσουν ότι θα πρέπει να συνεχίσουν τον διάλογο, χωρίς φανφαρονισμούς, γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Επιβεβαίωσε τόσο ο ίδιος όσο και τα μέλη της παράταξής του «Νησιωτική Ανατροπή» ότι τα προβλήματα σ’ όλα τα νησιά είναι σχεδόν τα ίδια, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις, και στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι αποτέλεσμα των στρεβλώσεων που δημιουργεί η «νησιωτικότητα». Ο κ. Σπύρου επεσήμανε ότι ήταν ένας από εκείνους που ανέδειξαν τα προβλήματα των νησιών και τόνισε ότι ενώ ήταν τόσο απλά, γνωστά και αυτονόητα, κάποιοι ασχολούνται μέχρι σήμερα μόνο με την «απορροφητικότητα» και την «ανταγωνιστικότητα».
Τάχθηκε υπέρ της αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων από το κράτος, τονίζοντας ότι η αυτοδιοίκηση έχει λόγο και είναι η μόνη, η οποία μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα των νησιών και των κατοίκων τους.
Εκτίμησε μάλιστα ότι η απαξίωση της αυτοδιοίκησης είναι μια ηθελημένη πράξη από πλευράς κεντρικού κράτους – του αθηναϊκού μορφώματος που συμπεριφέρεται όχι σαν εθνικό κέντρο, αλλά με μια νοοτροπία και λογική αποικιοκρατική.

«Το εγχείρημά μας να βρεθούμε διάφορες πολιτικές δυνάμεις (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ – ΠΡΑΤΤΩ και άλλα άτομα από διάφορους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους) σαν μοναδικό σήμερα στην Ελλάδα εγχείρημα, γίνεται αποδεκτό από την κοινωνία και επιτέλους τα κόμματα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει Κοινοβουλευτική Δημοκρατία χωρίς κόμματα που πρέπει όμως να σεβαστούν την πολιτική αυτονομία των θεσμών της κοινωνίας και επομένως πρέπει ν’ αρχίσει μια σοβαρή συζήτηση στην Ελλάδα για το κόμμα και τον ρόλο του στην κοινωνία και τις σχέσεις του με το κράτος» τόνισε ο κ. Σπύρου και πρόσθεσε ότι:
«Στις συζητήσεις μας με τους πολίτες των νησιών μας επιβεβαιώσαμε ότι η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού έχει οδηγήσει σε πολλές στρεβλώσεις οικονομικές, κοινωνικές και αναπτυξιακές, αλλοιώνοντας πολλές φορές την φυσιογνωμία και την ταυτότητα των τόπων μας».

Αναλύοντας περαιτέρω το θέμα τόνισε ότι εάν ο τουρισμός θεωρείται συγκριτικό πλεονέκτημα στις οικονομίες των νησιών πρέπει να στηριχθεί στην ντόπια παραγωγή και οικονομία.
«Δεν θα εισάγουμε προϊόντα και θα εξάγουμε υπηρεσίες. Πρέπει να οικοδομήσουμε κοινωνίες 365 ημερών και όχι ενός – δύο ή τριών μηνών, γιατί ο πολίτης του ενός, δύο ή τριών μηνών δεν είναι ένας πολίτης ενεργός, είναι ένας πολίτης μαριονέτα, που δεν μπορεί να πειράξει ούτε οικονομία, ούτε πολιτισμό, ούτε ταυτότητα έχει, ούτε ανάπτυξη μπορεί να φέρει, αντίθετα μερικές φορές μπορεί να πράξει και βαρβαρότητα» τόνισε ο υποψήφιος περιφερειάρχης.

Αναφερόμενος στο ακτοπλοϊκό πρόβλημα τόνισε τα εξής:
«Ολοι οι πολίτες του Αιγαίου προτάσσουν σαν πρώτο θέμα στις συζητήσεις τους το ακτοπλοϊκό. Δεν είναι δυνατόν σε μια χώρα νησιωτική που έχει τον πρώτο στόλο στον κόσμο, που της αμφισβητείται η κυριαρχία και μιλούν για γκρίζες ζώνες να μην έχει λύσει στοιχειωδώς αυτό το θέμα. Εχω πει πολλές φορές και θα το πω και τώρα: ‘’Η Αθήνα σχεδιάζει όλη την Ελλάδα σαν κοντινά ή μακρινά προάστια του Λεκανοπεδίου της Αττικής για το πώς θα περάσει καλά το παρασκευοσαββατοκύριακό του ο πολίτης του κλεινόν άστεως’’».
Ο κ. Σπύρου δεσμεύτηκε ότι η παράταξή του θα διεκδικήσει μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εάν χρειαστεί «Το μέτρο του Αιγαίου»…

Περισσότερα στην αυριανή έντυπη έκδοση της “δημοκρατικής”.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου