Συνεντεύξεις

Ελευθέριος Δημητραδιού: «Η πλαστική χειρουργική δεν έχει ηλικία!»

Ο δρ. Ελευθέριος Δημητραδιού, είναι πλαστικός επανορθωτικός χειρουργός. Στη συνέντευξή του προς την «δημοκρατική» μιλάει για όλες τις τελευταίες εξελίξεις, θεραπείες και επεμβάσεις σχετικά με την πλαστική χειρουργική και εφιστά την προσοχή του κοινού στην επιλογή γιατρού, καθώς πολλοί μη εξειδικευμένοι, ασχολούνται με δήθεν θεραπείες, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στους ασθενείς. Επιπλέον, μιλάει για τον στόχο να συνδυαστεί η πλαστική χειρουργική με τον τουρισμό σε μια περιοχή, όπως η Ρόδος, που είναι ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός.
• Η πλαστική και επανορθωτική χειρουργική δεν είναι πλέον “ταμπού”. Σε τι βοηθά σήμερα τις γυναίκες και τους άνδρες;
Η πλαστική χειρουργική έχει γίνει πλέον, μέρος της καθημερινότητας των ανδρών και των γυναικών. Είναι μια επιστήμη η οποία βοηθάει στο να έχουμε μια πιο φρέσκια και πιο περιποιημένη εμφάνιση. Βοηθάει επίσης, στο να βελτιώσει τα σημάδια της γήρανσης και εν τέλει, να οδηγήσει τους ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες, να νιώθουν μία ψυχική ευεξία, να αγαπούν τον εαυτό τους, να νιώθουν όμορφα με τον εαυτό τους και κατά συνέπεια να νιώθουν καλύτερα μέσα στο κοινωνικό σύνολο –κάτι που τους κάνει πιο χαρούμενους, πιο παραγωγικούς και πιο αρεστούς.
• Έρχονται και άνδρες σ’ εσάς; Τι σας ζητούν πιο συχνά;
Οι άνδρες κάνουν ό,τι κάνουν και οι γυναίκες! Δικαίωμα στην εμφάνιση έχουν και οι άνδρες, έχοντας τα δικά τους χαρακτηριστικά. Πολλές θεραπείες είναι κοινές όπως τα ενέσιμα, οι θεραπείες με laser ή και πάρα πολλά χειρουργεία (λίφτινγκ προσώπου, βλεφαροπλαστικές και λιποαναρροφήσεις). Οι άνδρες έχουν δικαίωμα στην καλή εικόνα όπως και οι γυναίκες και πλέον, επισκέπτονται έναν πλαστικό χειρουργό, με μεγάλη ευκολία.
• Οι πλαστικές επεμβάσεις έχουν βελτιωθεί τώρα πια; Είναι λιγότερο επίπονες; Έχουν λιγότερο χρόνο αποκατάστασης;
Γενικότερα, οι πλαστικοί χειρουργοί αυτής της εποχής είναι πολύ περισσότερο καταρτισμένοι και πολύ περισσότερο εκπαιδευμένοι για τους εξής λόγους: αφενός η γνώση πάνω στην πλαστική χειρουργική που παρέχεται μέσω της εκπαίδευσης, είναι πολύ πιο ευρεία, καθώς ο πλαστικός έχει τη δυνατότητα να επισκέπτεται πάρα πολλές χώρες ανά τον κόσμο έτσι ώστε να εκπαιδεύεται συνεχώς. Αφετέρου, τα περιστατικά που χειρουργεί ένας πλαστικός χειρουργός σήμερα, σε σχέση με τα περιστατικά που χειρουργούσε πριν από δέκα ή και είκοσι χρόνια, είναι πολύ περισσότερα -καθιστώντας τον πολύ καλύτερα προσαρμοσμένο πάνω στα χειρουργεία. Κι αυτό γιατί, η καμπύλη εκμάθησης είναι πολύ πιο εύκολο να επιτευχθεί λόγω του μεγάλου αριθμού των περιστατικών που χειρουργεί. Τα χειρουργεία μας, πλέον, είναι πολύ πιο προσαρμοσμένα στον σύγχρονο τρόπο ζωής: δηλαδή, προσπαθούμε να μην έχουν πολύ μεγάλη επιβάρυνση στον οργανισμό, να έχουν ελάχιστες ημέρες νοσηλείας ή και καμία και με τον ελάχιστο, δυνατό πόνο.
• Κατά την διάρκεια του lockdown και της πανδημίας του κορωνοϊού κατεγράφηκε πολύ έντονο ενδιαφέρον για πλαστικές -και στην Ρόδο. Μιλήστε μας γι’ αυτό. Τι έγινε τελικά; Ήταν κατάλληλη η εποχή;
Αυτό ήταν ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Ήταν μια εποχή όπου δόθηκε η δυνατότητα σε όποιον ήθελε να κάνει πλαστικές επεμβάσεις, να μείνει σπίτι του και να αναρρώσει. Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, σε διάφορες χώρες του πλανήτη, είχαν τη δυνατότητα να βελτιώσουν τις συνθήκες και την εμφάνισή τους, έχοντας τον χρόνο να αναρρώσουν. Κατά την διάρκεια της πανδημίας, η πλαστική χειρουργική, αποδείχθηκε ότι βοήθησε τον κόσμο να νιώσει καλύτερα, προσφέροντας μια πολύ καλή διέξοδο. Αυτή η τάση, εξακολουθεί να ισχύει και μετά την πανδημία! Είναι μια ισχυρή τάση, διότι ο κόσμος, έχει εντάξει όλη αυτή τη φιλοσοφία μέσα στην καθημερινότητά του –πράγμα το οποίο είναι θεμιτό, καθώς ένας άνθρωπος που θέλει να φαίνεται καλύτερος, δεν είναι ματαιόδοξος ή απλά κενά φιλόδοξος. Είναι ένας άνθρωπος που θέλει να ζει και να φαίνεται καλύτερα. Και αυτή η διάθεση για ζωή, είναι κάτι το οποίο πρέπει να επιβραβεύεται!
• Ποιες είναι οι ηλικίες που επιλέγουν την πλαστική ή άλλες θεραπείες όπως τα ενέσιμα, τα lazer κ.λπ;
Αν εξαιρέσουμε περιστατικά που πρέπει να γίνουν σε μικρότερες ηλικίες από την ενηλικίωση (όπως τα αφεστώτα ώτα* ή κάποιες δυσμορφίες σε εφήβους ή παιδιά, πάντα με την συγκατάθεση του γονέα) από εκεί και πέρα, οι ηλικίες είναι από 18 έως και πολύ μεγάλες ηλικίες. Η πλαστική χειρουργική δεν έχει ηλικία! Έρχεται να δώσει λύσεις σε ανάγκες όλων των ηλικιών.
• Ποια είναι τα νεότερα στην πλαστική χειρουργική και στα ενέσιμα;
Γενικότερα, υπάρχουν πάρα πολλές θεραπείες οι οποίες διαρκώς εξελίσσονται. Δεν υπάρχει κάποια θεραπεία η οποία έρχεται από ‘παρθενογένεση’. Όλες οι θεραπείες είναι μετεξέλιξη προϋπαρχόντων θεραπειών ώστε να προσαρμοστούν στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Και οι ενέσιμες θεραπείες εξελίσσονται διαρκώς και οι χειρουργικές θεραπείες, οι τεχνικές, τα ενθέματα στις αυξητικές μαστών, οι εξοπλισμοί στις λιποαναρροφήσεις -όπου έχουμε περάσει στις υψηλής ανάλυσης επεμβάσεις κ.ο.κ. Συνεπώς είναι μια δυναμική επιστήμη την οποία η πίεση της αγοράς, την οδηγεί στο να εξελίσσεται πάρα πολύ γρήγορα.
• Υπάρχουν και πολλά ‘ατυχήματα’ που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δηλαδή επεμβάσεις που δεν πέτυχαν και έδωσαν τραγικά αποτελέσματα, για θεραπείες πλαστικής χειρουργικής από μη εξειδικευμένους. Τι λέτε γι αυτά; Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Θα ήθελα να κάνω ένα πάρα πολύ καυστικό σχόλιο πάνω σε αυτό. Κι αυτό γιατί υπάρχει η ευθύνη τόσο των φορέων που εποπτεύουν την αγορά, όσο και των ασθενών που επιλέγουν για μια ενδεχομένως χαμηλότερη τιμή, να κάνουν επεμβάσεις σε έναν γιατρό άλλης ειδικότητας που δεν είναι πλαστικός χειρουργός. Πρέπει να πούμε στον κόσμο ότι η πλαστική χειρουργική είναι μια ειδικότητα –και μάλιστα από τις πιο βαριές στην ιατρική. Δεν είναι σεμινάριο πέντε ή έξι μηνών και δεν μπορεί να γίνει από έναν γιατρό άλλης ειδικότητας. Πολλώ δε μάλλον από κάποιον που ίσως και δεν είναι γιατρός.
• Πώς μπορεί να συνδυαστεί η πλαστική χειρουργική με τον τουρισμό όπως η Ρόδος που είναι τουριστικός προορισμός;
Η Ρόδος είναι ένας ευλογημένος τόπος, ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός με ισχυρό brand name. Η πλαστική χειρουργική μπορεί να δώσει μια μεγάλη εξειδίκευση πάνω στο τουριστικό προϊόν και να προσελκύσει τουρίστες υψηλής οικονομικής στάθμης. Η δική μου εταιρεία, έχει κάνει μια πολύ μεγάλη επένδυση στην Ρόδο με σκοπό να καταστήσει τον προορισμό αυτόν, ελκυστικό για επεμβάσεις και θεραπείες πλαστικής χειρουργικής πολύ υψηλού επιπέδου. Επίσης, θέλουμε να καταστήσουμε την Ρόδο, έναν κόμβο συνάθροισης επιστημόνων πλαστικών χειρουργών υψηλού επιπέδου (Key Opinion Leaders) οι οποίοι θα έρχονται εδώ για συμπόσια που θα διοργανώνονται στο νησί, όλο τον χρόνο. Αυτό και από μόνο του θα δώσει, τόσο μεγαλύτερη δυναμική στην επιμήκυνση όσο και μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από άτομα πολύ υψηλού οικονομικού προφίλ.
Και βέβαια, να σημειώσουμε ότι οι τιμές στην Ελλάδα, εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με άλλες χώρες. Αυτό από μόνο του, αποτελεί ένα κίνητρο. Παρ’ όλα αυτά, δεν θα θέλαμε κατά καμία έννοια να γίνουμε σαν κάποιες χώρες όπου ρίχνουν πολύ τις τιμές, διότι θέλουμε να γίνουμε γνωστοί για τις πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που παρέχουμε, και όχι για τις χαμηλές τιμές. Επαναλαμβάνω ότι η παροχή υπηρεσιών από τους πλαστικούς χειρουργούς στην χώρα μας, είναι πάρα πολύ υψηλής ποιότητας λόγω της άρτιας κατάρτισης που υπάρχει στην συγκεκριμένη ειδικότητα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου