Ρεπορτάζ

Kι όμως… Yπάρχει έλλειψη προσωπικού στη Pόδο – “Πονοκέφαλος” για τις επιχειρήσεις

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η πρόσληψη προσωπικού για τις εποχικές επιχειρήσεις της Ρόδου, σε μια περίοδο που όλοι προετοιμάζονται για το άνοιγμα της σεζόν.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, φέτος θα λειτουργήσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις στο σύνολό τους στο νησί μας, σε αντίθεση με πέρυσι που πολλές παρέμειναν κλειστές και ήδη οι εργασίες προετοιμασίας των καταστημάτων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Το εντυπωσιακό ωστόσο, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, είναι πως η εύρεση προσωπικού εξελίσσεται σε εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, όπως αναφέρουν ιδιοκτήτες και υπεύθυνοι επιχειρήσεων και καταστημάτων στη «δ».
Παρόλο που θα περίμενε κανείς, ότι μετά την αύξηση ανεργίας λόγω του κορωνοϊού η συμπλήρωση των κενών θέσεων θα γινόταν.., αγόγγυστα, αποδεικνύεται πως τελικά δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Όπως δήλωσε ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης στη «δ» σε αμιγώς τουριστική περιοχή της Ρόδου, στο κέντρο του Φαληρακίου, παρότι εγκαίρως ξεκίνησε τη διαδικασία για προσλήψεις, εντούτοις μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να καλύψει όλες τις θέσεις και βρίσκεται ακόμα σε αναζήτηση. «Είναι εντυπωσιακό ότι δεν μπορούμε να βρούμε προσωπικό μέχρι και σήμερα. Εχουμε καταφέρει μερικώς να καλύψουμε τις θέσεις για την νέα τουριστική περίοδο αλλά έχουμε ακόμα κενά. Το ίδιο συμβαίνει και με πολλά καταστήματα όχι μόνο στη δική μας περιοχή αλλά και αλλού», λέει και εκτιμά ότι μια από τις βασικές αιτίες που συμβαίνει αυτό είναι ο μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που λειτουργούν στο νησί.
Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις και σε άλλες τουριστικές περιοχές όπως στη Λίνδο, στην Ιαλυσό, στην Παλιά Πόλη αλλά και στη Νότια Ρόδο.
«Η παρατεταμένη περίοδος του lockdown και η συρρικνωμένη περσινή τουριστική σεζόν, ανάγκασε πολλούς από όσους εργάζονταν σε εποχικές επιχειρήσεις στη Ρόδο να ξενοικιάσουν τα σπίτια τους και να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους είτε στα πατρικά τους, αφού δεν μπορούσαν να καλύψουν τα έξοδά τους. Αυτά τα εργατικά χέρια λείπουν φέτος από τη Ρόδο και όσο μετατίθεται το άνοιγμα της σεζόν τόσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα», λέει στη «δ» ιδιοκτήτης κέντρου διασκέδασης στην Ιαλυσό που φέτος θα ανοίξει το κατάστημά του, το οποίο πέρυσι προτίμησε να το αφήσει κλειστό λόγω της αβεβαιότητας που επικρατούσε εξαιτίας του covid.
Ούτε στη Νότια Ρόδο όμως είναι καλύτερα τα πράγματα. Όπως λέει ιδιοκτήτρια café bar στη «δ», μετά δυσκολίας μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις σε προσωπικό της επιχείρησής της: «Πέρσι δουλέψαμε τρεις μήνες, φέτος αισιοδοξώ ότι θα δουλέψουμε περισσότερο, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα. Λόγω της αβεβαιότητας της σεζόν του 2020, δουλέψαμε το μαγαζί οικογενειακώς, δεν υπήρχαν χρήματα για επιπλέον προσωπικό, παρότι τα τελευταία χρόνια απασχολούμε τουλάχιστον τρία επιπλέον άτομα. Φέτος έχουμε κλείσει συμφωνία μόνο με ένα και ακόμα ψάχνουμε άλλα δύο άτομα, μέσω αγγελιών. Από τη στιγμή που δημοσιεύθηκαν οι αγγελίες μας στο διαδίκτυο, δεχόμαστε τηλεφωνήματα από όλη την Ελλάδα όμως από το τηλέφωνο δεν μπορούμε να κάνουμε προσλήψεις. Οι ενδιαφερόμενοι θέλουν να έχουν τη βεβαιότητα για απασχόληση τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο για να μπουν στα έξοδα να έρθουν στη Ρόδο να νοικιάσουν σπίτι αλλά αυτό δεν είναι από το χέρι μας. Όπως πάνε τα πράγματα αναλόγως θα πράξουμε κι εμείς. Το ντόπιο προσωπικό δεν επαρκεί και οι άνθρωποι από άλλα μέρη, νιώθουν ανασφάλεια να κάνουν το βήμα να έρθουν στο νησί πριν να έχουμε δείγματα για το πώς θα εξελιχθεί η σεζόν. Ούτε εμείς μπορούμε να δώσουμε εγγυήσεις κι έτσι οι προσλήψεις παραμένουν μεγάλο ερωτηματικό όχι μόνο για τις επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης αλλά ακόμα και για τα εμπορικά εποχικά καταστήματα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο, μέχρι την εμφάνιση του κορωνοϊού, στη Ρόδο καταγραφόταν το φαινόμενο της… καθόδου των “μυρίων” από άλλα μέρη της χώρας προς αναζήτηση εργασίας, φαινόμενο κυρίως των τελευταίων ετών.
Οι αιτήσεις από άλλες περιοχές της χώρας και κυρίως από την Αθήνα, έπεφταν «βροχή» από ανθρώπους που αναζητούσαν εναγωνίως εργασία. Πολλοί άφηναν πίσω τις οικογένειές τους για να έρθουν να δουλέψουν στη Ρόδο για την τουριστική περίοδο και επέστρεφαν στον τόπο διαμονής τους με την ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου.
Περισσότεροι από 17.000 ξενοδοχοϋπάλληλοι απασχολούνται στα ξενοδοχεία της Ρόδου, εκ των οποίων ένας μεγάλος αριθμός προέρχεται από άλλα μέρη της Ελλάδας, αφού το ντόπιο δυναμικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες όλων των μονάδων, λόγω και των νέων κλινών.
Μάλιστα στα τελευταία χρόνια, μέχρι και το 2019, η αναζήτηση προσωπικού συνεχιζόταν και κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου καθώς υπήρχαν πολλές κενές θέσεις κυρίως στον τομέα της εστίασης εντός των ξενοδοχείων γι αυτό και οι ξενοδόχοι να απευθύνθηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας για να καλύψουν τις κενές θέσεις.
Το 2020, με την εμφάνιση του κορωνοϊού, άλλαξε και το τοπίο στις προσλήψεις το οποίο, εξελίσσεται σε δυνατό πονοκέφαλο για τους ιδιοκτήτες, προσθέτοντας ακόμα ένα πρόβλημα, στα πολλά που τους δημιούργησε η πανδημία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου