Τσάντες με τρόφιμα σε συμπολίτες μας, που χρειάζονται ενίσχυση και συμπαράσταση, εξαιτίας των ιδιαιτέρων οικονομικών συγκυριών της εποχής διανέμει η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου. Η διανομή των τσαντών δεν γίνεται πλέον στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, λόγω των μέτρων κοινωνικής απομόνωσης που ισχύουν την τρέχουσα περίοδο, εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19.
Διανέμονται αντίθετα στα σπίτια συμπολιτών μας και οικογενειών, που έχουν ανάγκη στήριξης, ώστε να γιορτάσουν το Πάσχα χωρίς να τους λείψουν τα απαραίτητα τρόφιμα. Πέρα όμως από τα τρόφιμα, η ΙΜΡ, προσφέρει σε μηνιαία βάση, φάρμακα σε συμπολίτες μας με σοβαρές παθήσεις, οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν την δαπάνη για την φαρμακευτική αγωγή που έχουν ανάγκη.
Η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, συνεχίζει το προνοιακό και φιλανθρωπικό της έργο και αυτό το Πάσχα. Το παρατεταμένο κλείσιμο των εκκλησιών στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, ενδέχεται ωστόσο να επιφέρει επιπτώσεις στο έργο αυτό.
Οι εκκλησίες παραμένουν κλειστές σχεδόν από τις αρχές Μαρτίου με αποτέλεσμα να έχουν εκλείψει τα έσοδα από το παγκάρι, σε σημείο που ακόμη και τα λειτουργικά τους έξοδα καλύπτονται με σχετική δυσκολία.
Όπως αναφέρουν πηγές της ΙΜΡ, την περίοδο της Τεσσαρακοστής και του Πάσχα οι ενορίες συγκεντρώνουν από τις προσφορές των πιστών έως και το 70% των απαραίτητων εσόδων για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών και του κοινωνικού τους έργου. Έχει προκύψει συνεπώς ένα σημαντικό κενό στα ταμεία των ενοριών λόγω του “lockdown” που δύσκολα μπορεί πλέον να αναπληρωθεί.
Η κατάσταση εκτιμάται ότι θα γίνεται όλο και πιο πιεστική όσο παραμένουν κλειστές οι εκκλησίες αν και προς το παρόν, δεν έχει διαφανεί η αδυναμία ανταπόκρισης στις βασικές λειτουργικές ανάγκες. Ωστόσο θεωρείται αναπόφευκτο το πλήγμα σε όλο το φάσμα του έργου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι ενορίες της Ρόδου τηρούν πιστά τα μέτρα της κυβέρνησης και έχουν αποφευχθεί τα διάφορα ευτράπελα που έχουν σημειωθεί σε άλλες περιοχές της χώρας. Οι εκκλησίες παραμένουν καθ’ όλη τη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας κλειστές για τους πιστούς και δεν θα ανοίξουν τουλάχιστον μέχρι τις 20 Απριλίου.
Οι ακολουθίες θα γίνονται πάντα κεκλεισμένων των θυρών, ενώ η σχετική ΚΥΑ απαγορεύει τη χρήση μεγαφώνων και διευκρινίζει ότι οι εκκλησίες δεν θα ανοίγουν ούτε μετά το πέρας των ακολουθιών για ατομική προσευχή, γεγονός που επισημαίνεται στην Εγκύκλιο της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου προς της ενορίες.
Συνεπώς, δεν θα μπορεί να ακούσει κανείς από το μπαλκόνι του σπιτιού του την Ακολουθία της Αναστάσεως ούτε να προσέλθει στις εκκλησίες για να πάρει το Άγιο Φως, το οποίο δεν είναι βέβαιο εάν θα προλάβει να φθάσει στη Ρόδο με την τελευταία πτήση της Aegean.
Επίσης, για πρώτη φορά στα χρονικά θα εκλείψει το έθιμο του στολισμού των «κουβουκλίων» των επιταφίων.
Σύμφωνα και πάλι με την εγκύκλιο της ΙΜΡ, δεν είναι απαραίτητος ο στολισμός των επιταφίων, εκτός εάν κάποιος ιερέας θελήσει να προβεί στο στολισμό χωρίς όμως τη συμμετοχή των πιστών, όπως συνηθιζόταν στη Ρόδο.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ