Γράφει η
Μαρία Τσομπανοπούλου,
γεωπόνος,  τεχνολόγος τροφίμων

Αποθήκευση μετά την Αγορά: μόλις αγοράσετε ψάρια & θαλασσινά σε οποιαδήποτε μορφή, θα πρέπει αυτά να διατηρούνται υπό συνθήκες ψύχους( ψύξη- κατάψυξη). Οι ιδανικές θερμοκρασίες, κατά την αποθήκευση τους στην συντήρηση να είναι από 0 – 30 C , ενώ στην κατάψυξη στους -18ο C ή 2 βαθμούς παρακάτω.
Ψύξη : Διατηρήστε τα φρέσκα ψάρια εντός της αρχικής τους συσκευασίας στο ψυχρότερο μέρος του ψυγείου το οποίο βρίσκεται κάτω από τον καταψύκτη ή στο συρτάρι που συντηρείται το κρέας αν το ψυγείο σας διαθέτει τέτοιο συρτάρι). Καλό είναι, τα φρέσκα ψάρια να καταναλώνονται την ίδια μέρα που τα αγοράσατε , διαφορετικά μπορούν να μείνουν στο ψυγείο το πολύ 2 ημέρες. Στην περίπτωση που δεν τα καταναλώσετε, μπορείτε να τα καταψύξετε αφού πρώτα έχουν καθαριστεί καλά τα λέπια & έχετε βγάλει τα εντόσθια, τα πλύνετε & στην συνέχεια τα στεγνώσετε καλά με μία καθαρή πετσέτα κουζίνας. Κατόπιν, αφού τα τοποθετήσετε στην κατάψυξη καλό είναι, να αναγράψετε σε ένα αυτοκόλλητο/ ετικέτα πάνω την ημερομηνία αποθήκευσης έτσι ώστε να μην ξεπεραστεί το χρονικό όριο των 6 μηνών.
Ιδιαίτερη προσοχή , στα ψάρια που έχουν αποψυχθεί ΔΕΝ θα πρέπει να επανακαταψύχονται διότι, έτσι θα επέλθει η υποβάθμιση της ποιότητας τους.
Θαλασσινά: Δεν θα πρέπει να τα αποθηκεύετε, σε γλυκό νερό διότι τα θανατώνει. Θαλασσινά που έχουν υποστεί αφυδάτωση κατά την αποθήκευση δεν θα πρέπει να καταναλώνονται. Τα μύδια, στρείδια, αχιβάδες θα πρέπει να έχουν τα κελύφη τους κλειστά, ενώ τα νεκρά θαλασσινά αλλοιώνονται γρήγορα με αποτέλεσμα να φέρουν δυσάρεστη οσμή & γεύση.
Τα καλαμάρια, χταπόδια & οι σουπιές καλό είναι να τα τοποθετείτε σε γυάλινο ή μεταλλικό μπολ στο ψυχρότερο μέρος του ψυγείου. Τα μαγειρεμένα θαλασσινά μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο το πολύ για 4 ημέρες.
Κατάψυξη: Τα ψάρια τα συσκευασμένα θα πρέπει να καταψύχονται με την συσκευασία τους αποκλείοντας βέβαια το περισσότερο ποσοστό του αέρα από αυτήν. Τα σχετικά μικρά ψάρια & τα φιλέτα , καλό είναι να συσκευάζονται ατομικά, ενώ τα περισσότερα ψάρια δεν θα πρέπει να διατηρούνται στην κατάψυξη περισσότερο από 6 μήνες & ορισμένα μέχρι 3 μήνες όπως λιπαρά(σκουμπρί, ρέγγες, σαρδέλες, σολομός,).
Θαλασσινά: Για την σωστή διατήρηση τους , τοποθετήστε τα προϊόντα αμέσως μόλις φθάσετε στο σπίτι στον καταψύκτη. Η ιδανική θερμοκρασία κατάψυξης να είναι -18οC ή 2 βαθμούς παρακάτω.
• Η απόψυξη των κατεψυγμένων ψαριών & των θαλασσινών θα πρέπει να γίνεται στο ψυγείο ή κάτω από τρεχούμενο νερό. Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσετε τον φούρνο μικροκυμάτων θα πρέπει να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες από τον παρασκευαστή & αν αυτός ο τρόπος απόψυξης για το προϊόν ενδείκνυται. Η απόψυξη , τέτοιων προϊόντων να μην γίνεται ποτέ στον πάγκο της κουζίνας σε θερμοκρασία δωματίου ή με χλιαρό νερό.
• Να πλένετε, με ιδιαίτερη σχολαστικότητα τα χέρια σας με σαπούνι πριν αλλά & μετά τον χειρισμό των ψαριών & θαλασσινών για την αποφυγή επιμόλυνσης.
• Φροντίστε, τα ζουμιά από φρέσκα ψάρια & θαλασσινά να μην πέφτουν στα μαγειρεμένα , γιατί αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την πρόκληση διασταυρούμενης επιμόλυνσης ( δλδ μεταφορά των βακτηρίων από το ωμό στο μαγειρεμένο).
• Αν , κατά την αποθήκευση τα οστρακοειδή ανοίξουν ρίξτε τα στο νερό, αν είναι ζωντανά θα κλείσουν ξανά, διαφορετικά να τα πετάτε.
• Η αποθήκευση, των κονσερβοποιημένων ψαριών & θαλασσινών να γίνεται σε δροσερό & ξηρό μέρος & η κατανάλωση τους να γίνεται μέχρι την ημερομηνία που αναγράφεται στην ετικέτα.
• Τα ζωντανά στρείδια & οι αχιβάδες να αποθηκεύονται στο ψυγείο για 1-2 ημέρες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ