Ειδήσεις

Bloomberg: Πλεόνασμα 4,3% το 2019 για την Ελλάδα

Πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού της τάξεως του 4,3% του ΑΕΠ προβλέπει για το 2019 η ελληνική κυβέρνηση, ακόμα κι αν δεν ληφθούν τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας που απαιτούν οι δανειστές, υποστηρίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Αθήνα, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.
Επικαλούμενο δύο πρόσωπα που έχουν πρόσβαση στην σχετική ενημέρωση, που όμως δεν κατονομάζει, το αμερικανικό πρακτορείο εξηγεί ότι το υψηλότερο από το αναμενόμενο πλεόνασμα αντανακλά τη μείωση των δημοσίων δαπανών και την αύξηση της φορολόγησης που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα από τους πιστωτές της.
«Το υψηλότερο πλεόνασμα θα δώσει στην κυβέρνηση της Αθήνας το περιθώριο να διαπραγματευθεί μέτρα που θα αντισταθμίσουν το οικονομικό βάρος που θα επωμισθούν οι Έλληνες από την πρόσθετη λιτότητα», μεταδίδει χαρακτηριστικά το Bloomberg, θυμίζοντας ότι βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας, Ευρωπαίων πιστωτών και ΔΝΤ για μια σειρά πολιτικών που θα εφαρμοστούν.
«Αν τα επιπλέον μέτρα λιτότητας εφαρμοστούν το 2019, το πλεόνασμα θα ξεπεράσει το 5%, δήλωσε αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί», προσθέτει το Bloomberg. «Αλλά και δίχως τα νέα μέτρα, το πλεόνασμα θα φθάσει το 4,5% το έτος 2020 και θα ξεπεράσει το 5% το 2021», κατά την ίδια πηγή.
Συμφωνία έως τη Δευτέρα

Το αμερικανικό πρακτορείο μεταδίδει επίσης πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική πλευρά ελπίζει να έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις έως τη Δευτέρα 20 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών στις Βρυξέλλες. Προσθέτει όμως ότι θα μπορούσαν να παραταθούν έως το επόμενο Eurogroup στις 7 Απριλίου με δεδομένα τα εκκρεμή ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν.

Η Ελλάδα προσβλέπει σε μια «συνολική συμφωνία» που θα ακολουθήσει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο που θα περιλαμβάνει ενδεχομένως αποφάσεις για μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωτράπεζας.
Συντάξεις και εργασιακά

Το Bloomberg αναφέρει ότι τα αγκάθια των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και πιστωτών παραμένουν το συνταξιοδοτικό και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Το ΔΝΤ ζητεί η αλλαγές στις συντάξεις να εφαρμοστούν το 2020, ενώ η κυβέρνηση αντιπροτείνει τη σταδιακή εφαρμογή τους σε ορίζοντα πενταετίας. Το ΔΝΤ ζητεί επίσης επιπλέον μειώσεις στις συντάξεις της τάξεως του 1% του ΑΕΠ, φέρονται να έχουν δηλώσει οι αξιωματούχοι στο πρακτορείο.

Στο τηλεγράφημα του Bloomberg αναφέρεται τέλος ότι, σύμφωνα με σχέδιο μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης για την περίοδο 2018-2021, προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 2,3% το 2017 και 3,8% το 2018. Το επίσημο πρόγραμμα διάσωσης έχει ως στόχο για το 2017 πλεόνασμα 1,75% και 3,5% το 2018. «Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συμφωνούν ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% το 2018 θα επιτευχθεί», δήλωσε στο πρακτορείο αξιωματούχος.
BHMA

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου