Ειδήσεις

Πώς ολλανδικές εκλογές και Τουρκία μπορούν να πάνε πίσω τη διαπραγμάτευση

Του Γ. Αγγέλη 

Τα τελευταία 24ωρα οι απίθανης έντασης αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ολλανδική κυβέρνηση έχουν βάλει “φωτιά” στις διπλωματικές ομάδες στις Βρυξέλλες με συνέπειες που προς το παρόν αξιολογούνται ως “μη προβλέψιμες”.

Όπως παρατηρούν διπλωματικοί κύκλοι, η “ένταση” που έχει συσσωρευτεί με τα τελευταία επεισόδια εν μέσω προεκλογικής περιόδου στην Ολλανδία, έχει ξαφνιάσει ακόμα και εκείνους που μέχρι πριν λίγο καιρό προέβλεπαν μια αύξηση των  προβλημάτων με την Άγκυρα όσο θα πλησίαζε η ημέρα του τουρκικού δημοψηφίσματος.

Το γεγονός ότι οι εξελίξεις έχουν οδηγήσει σε γεγονότα όπως αυτά του “κυνηγητού” Τούρκων αξιωματούχων και αποκαλύψεων για “σιωπηρές” συμφωνίες Ευρωπαίων ηγετών με τον Ερντογάν, έχει δημιουργήσει πολλές αβεβαιότητες για το πως θα μπορούσαν να επηρεασθούν τα αυριανά εκλογικά αποτελέσματα στη χώρα της τουλίπας.

Το βέβαιο είναι ότι οι εντάσεις με την Άγκυρα έχουν ενισχύσει την πλευρά Βιλντέερς αλλά σύμφωνα με τις ανεπίσημες δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών δεν έχει αλλάξει η πρόβλεψη για σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς το δικό του κόμμα.

Σε κάθε περίπτωση διαφαίνεται ότι παρά τις υψηλές εντάσεις, η άποψη που αποδίδεται στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλώντ Γιουνκέρ, ότι δηλαδή ο Τούρκος πρόεδρος θα εξακολουθήσει την επιθετική ρητορική του, αλλά χωρίς ανατροπές στο status quo με την Ευρώπη, λόγω της “εξάρτησής” του από τα σημαντικά κονδύλια της Ε.Ε. που συνεχίζουν να εκταμιεύονται, παραμένει ισχυρή. Και στη βάση αυτή θα συνεχίσουν οι “μετρημένες” αντιδράσεις από την πλευρά των Βρυξελλών.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε δεν εκδηλώνεται προς το παρόν ιδιαίτερη ανησυχία ως προς το ενδεχόμενο να ανοίξουν και πάλι οι ροές προσφύγων προς την Ελλάδα μέσω Αιγαίου από την πλευρά της Άγκυρας.

Στους ευρωπαϊκούς διπλωματικούς κύκλους επικρατεί η άποψη ότι προς το παρόν ο Τούρκος ηγέτης όσο ανοίγει την επιθετική ρητορική του απέναντι σε συγκεκριμένους “στόχους” στην Ευρώπη, κρατάει ανοικτή την ισορροπία των επαφών του με Πούτιν – Τράμπ, “αλλά αυτό δεν μπορεί να διατηρηθεί επ’ άπειρον…”.

Διαπραγμάτευση 

Όσο για το πως θα μπορούσε η ένταση αυτή να επηρεάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, στις Βρυξέλλες φαίνεται να επικρατεί μία καθησυχαστική “ηρεμία”, καθώς θεωρείται ως δεδομένο παρά τα προβλήματα καθυστέρησης που εμφανίζονται οτι “όλα θα έχουν τελειώσει το αργότερο στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου…”.

Οι διαπραγματεύσεις στηρίζονται σε δύο συμφωνίες από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, “εκείνη του Φεβρουαρίου 2017 και εκείνη του Μαΐου του 2016…”.

Σ’ αυτές τις συμφωνίες η ελληνική κυβέρνηση “έχει βάλει την υπογραφή της και πάνω σ’ αυτές τις συμφωνίες γίνονται τα βήματα ένα – ένα”, όπως υποστηρίζεται από πλευράς στελεχών της Κομισιόν που συμμετέχουν στις σχετικές διαδικασίες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές κάποια βήματα θα γίνουν στις 20 Μάρτη και κάποια επόμενα, τα τελευταία τον Απρίλιο…

Σύνοδος Κορυφής 25 Μαρτίου

Η Ε.Ε. εν μέσω αυτών των αναταράξεων με την Τουρκία και της εκκρεμότητας με το ελληνικό πρόβλημα είναι υποχρεωμένη να οργανώσει τον μελλοντικό βηματισμό της μετά το Brexit και το ενδεχόμενο νέων πρόσθετων αλλαγών στην γεωγραφία της.

Σύμφωνα με τον εντατικό διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη η “γραμμή” για την μεταβλητή γεωμετρία της Ε.Ε. στο μέλλον φαίνεται να είναι πλέον η κυρίαρχη παρά τις κρατούσες διαφωνίες.

Η κατεύθυνση της είναι “ενισχυμένες συνεργασίες” (“πολλές ταχύτητες”) στο εσωτερικό της Ε.Ε. Με άλλα λόγια όσοι συμφωνούν για κάτι προχωρούν σ’ αυτό με τους άλλους να ακολουθούν αν και όταν μπορούν.

Μια τέτοια κατεύθυνση όμως θα μπορούσε να αποδιοργανώσει τις ήδη υφιστάμενες συσπειρώσεις αν στο εσωτερικό αυτών των επι μέρους ενώσεων υπάρξουν κινήσεις για περαιτέρω ενοποίηση που δεν μπορούν να ακολουθήσουν όλοι.

Όπως για παράδειγμα η περαιτέρω δημοσιονομική ενοποίηση στη ζώνη του Ευρώ, ή οι διαφορές στο πλαίσιο της Συνθήκης Senghen…

Επιπλέον διαφορές έχουν προκύψει και σε δύο άλλα μέτωπα, όπως για παράδειγμα η προώθηση ενός ενιαίου “κανόνα” για την περιβόητη “κοινωνική Ευρώπη” ήτοι ενα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας που θα περιλαμβάνει ενα μεγάλο μέρος της Ε.Ε.

Το τρίτο στοιχείο διαφωνίας έχει να κάνει με το αν στην νέα γεωμετρία της Ένωσης πρέπει να επιδιωχθεί η περαιτέρω διεύρυνσή της ή θα πρέπει πρέπει να μείνει προς το παρόν στο αποτέλεσμα του Brexit.

Παρά το γεγονός ότι οι τρεις αυτοί φάκελοι “δουλεύονται” με εντατικούς ρυθμούς, εκτιμάται οτι θα είναι αδύνατο να υπάρξουν ομόφωνες απαντήσεις μέχρι την συγγραφή της διακήρυξης της 25ης Μαρτίου για την συνάντηση της Ρώμης.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου