Ρεπορτάζ

«Κόκκινος» συναγερμός για έξαρση της γρίπης

Αρνητική πανευρωπαϊκή πρωτιά σε ό,τι αφορά την υψηλή ταχύτητα μετάδοσης του ιού της γρίπης, παίρνει η Ελλάδα, με τις υγειονομικές αρχές να βρίσκονται σε διαρκή συναγερμό. Το κύμα γρίπης που πλήττει τη χώρα έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα 26 νεκρούς και πολλούς ακόμη βαριά ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Η Ελλάδα μεταξύ 29 ευρωπαϊκών χωρών έχει τη μεγαλύτερη κυκλοφορία του ιού και ειδικά του επικίνδυνου στελέχους Α(Η1Ν1).
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μεγάλη εξάπλωση περιστατικών γριπώδους συνδρομής εμφανίζουν εκτός από την Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ισπανία και η Μεγάλη Βρετανία, ενώ στις υπόλοιπες 22 χώρες η δραστηριότητα είναι χαμηλή.

Βασική αιτία της μεγάλης έξαρσης της γρίπης στη χώρα μας είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των ευπαθών ομάδων και η μη έγκαιρη χορήγηση αντιικών φαρμάκων, κάτι που μπορεί να συνδέεται με την οικονομική κρίση και τη λιγότερο προσοχή που δείχνουν οι πολίτες για την υγεία τους.
Σύμφωνα με γιατρούς, εκτός των βαριών περιπτώσεων που καταλήγουν στις ΜΕΘ, μεγάλη αύξηση παρατηρείται στις επισκέψεις ασθενών που παρουσιάζουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής.

Eπί ποδός
Στην Ελλάδα, κυριαρχεί το στέλεχος γρίπης A(H1N1)pdm09, αλλά καταγράφεται και κυκλοφορία του στελέχους Α(Η3Ν2). Μέχρι σήμερα, δεν έχει απομονωθεί στέλεχος γρίπης τύπου Β. Η γενετική ανάλυση των στελεχών A(H1N1)pdm09, που έχει απομονώσει το εργαστήριο του Ινστιτούτου Παστέρ, δείχνει ότι τα στελέχη που κυκλοφορούν, δεν διαφέρουν από το στέλεχος του αντιγριπικού εμβολίου. Οι υγειονομικές αρχές, και ειδικά το ΚΕΕΛΠΝΟ, βρίσκονται επί ποδός, ενώ συνεχείς είναι οι συμβουλές που δίνονται στους πολίτες για τον τρόπο που μπορούν να προφυλαχτούν.

Ο εμβολιασμός των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, το καλό πλύσιμο των χεριών, η χρήση μασκών σε άτομα που εμφανίζουν βήχα, η οικειοθελής αποχώρηση από δημόσιους χώρους όσων εμφανίζουν συμπτώματα και η αποφυγή κλειστών χώρων όπου παρατηρείται συνωστισμός, είναι ορισμένα από τα μέτρα προφύλαξης.
Επιπλέον συστήνεται η έγκαιρη χρήση αντιιϊκών φαρμάκων, εντός του πρώτου 48ώρου από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Οι ομάδες που πρέπει να προσέξουν περισσότερο, καθώς οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες, είναι παιδιά, ηλικιωμένοι (άτομα 60 ετών και πάνω) και ενήλικες με άσθμα, πνευμονοπάθεια, καρδιακές νόσους, διαβήτη και δέκτες οργάνων μέσω μεταμόσχευσης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου