Τοπικές Ειδήσεις

Στο τραπέζι η ματαίωση της διάλυσης της σύμβασης για την Νέα Αγορά

• Σήμερα θα εξεταστεί η αποδοχή της απόφασης του αναδόχου για να μην διαλυθεί η σύμβαση με βάση το άρθρο 162 του ν. 4412/2016

Η υπόθεση της Νέας Αγοράς στη Ρόδο επιστρέφει σήμερα στο επίκεντρο της θεσμικής διαδικασίας, όχι με ένα ευρύ πακέτο θεμάτων αλλά με ένα και μόνο ζήτημα που συμπυκνώνει μήνες διοικητικών κινήσεων, ενστάσεων και αποφάσεων.
Η δημοτική επιτροπή καλείται σε 2η έκτακτη συνεδρίαση να εξετάσει αποκλειστικά την αποδοχή της απόφασης του αναδόχου του έργου «Αποκατάσταση και αναβάθμιση λειτουργίας Νέας Αγοράς» για τη ματαίωση της διάλυσης της σύμβασης, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 162 του ν. 4412/2016.
Το στοιχείο που έχει σημασία στη σημερινή συνεδρίαση είναι ο περιορισμός της ατζέντας. Το θέμα της αποζημίωσης έχει ήδη απασχολήσει προηγούμενη συνεδρίαση του οργάνου. Στην νέα συνεδρίαση, όπως προκύπτει από την πρόσκληση και την ημερήσια διάταξη, η συζήτηση και η απόφαση θα κινηθούν μόνο γύρω από τη ματαίωση της διάλυσης της σύμβασης, δηλαδή γύρω από το αν το έργο συνεχίζει θεσμικά με το ίδιο συμβατικό πλαίσιο ή αν ανοίγει ξανά ο δρόμος μιας πιο αβέβαιης τροχιάς.
Στην ουσία, η δημοτική επιτροπή καλείται να αποφασίσει αν αποδέχεται την επιλογή του αναδόχου να προχωρήσει στη ματαίωση της διάλυσης της σύμβασης. Πρόκειται για μια απόφαση που αφορά στον κορμό της συμβατικής σχέσης, γιατί όταν τίθεται θέμα διάλυσης σε δημόσιο έργο, το επόμενο διάστημα συχνά καθορίζεται από αβεβαιότητες, καθυστερήσεις και αλυσιδωτές διαδικασίες. Η ματαίωση της διάλυσης λειτουργεί ως θεσμικός τρόπος να κλείσει το ενδεχόμενο κατάρρευσης της σύμβασης και να παραμείνει η σχέση σε τροχιά συνέχισης, υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.
Η παράγραφος 3 του άρθρου 162 του ν. 4412/2016 είναι η νομική βάση στην οποία εδράζεται το θέμα της συνεδρίασης. Προβλέπει ότι η ματαίωση της διάλυσης της σύμβασης και η σχετική αποζημίωση εγκρίνονται με απόφαση της προϊσταμένης αρχής και ότι η έγκριση της ματαίωσης γίνεται μετά από προηγούμενη γραπτή αποδοχή του ύψους της αποζημίωσης από τον ανάδοχο. Προβλέπει επίσης ότι η αποζημίωση δεν μπορεί να είναι ανώτερη από αυτή που έχει εκτιμήσει η αρμόδια επιτροπή, εκτός αν πρόκειται για διόρθωση ή συμπλήρωση των στοιχείων, ενώ δίνει τη δυνατότητα, με την έγκριση της ματαίωσης, να εγκριθούν και αναγκαίες προσαρμογές στις προθεσμίες του έργου.

Η εισήγηση της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων χτίζεται πάνω σε 20 σημεία που αποτυπώνουν ένα πλήρες διοικητικό αποτύπωμα της υπόθεσης.
Το ίδιο όργανο σε προηγούμενη συνεδρίαση του είχε εγκρίνει αποζημίωση ύψους 35.928,45€ ως θετικές ζημίες της αναδόχου εταιρείας.
Στις 10.12.2025 η Διευθύνουσα Υπηρεσία προσκάλεσε τον ανάδοχο να υποβάλει κόστος θετικών ζημιών, όπως προβλέπεται από το άρθρο 162. Στις 12.12.2025 κατατίθεται εκτίμηση κόστους, με συνολικό ποσό 269.549,47€. Η εκτίμηση αυτή αποτυπώνει τη λογική μιας εργοληπτικής ανάγνωσης της διακοπής, όπου επιχειρείται να αποδοθούν στον χρόνο αδράνειας γενικά έξοδα, ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, κόστη εγγυητικών, προσωπικό και απολογιστικές εργασίες.
Η δημοτική επιτροπή όρισε επιτροπή εκτίμησης κόστους θετικών ζημιών, η οποία ζήτησε διευκρινίσεις και πρόσθετα στοιχεία στις 30.12.2025 και έλαβε απαντήσεις την ίδια ημέρα.
Το αποτέλεσμα αποτυπώνεται σε εκτίμηση που διαβιβάζεται στις 07.01.2026 και καταλήγει σε ποσό 35.928,45€. Πρόκειται για ποσό που στη συνέχεια κοινοποιείται στον ανάδοχο, με αίτημα γραπτής αποδοχής, ώστε να μπορεί να ενεργοποιηθεί η διαδικασία της παραγράφου 3 του άρθρου 162.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου