Ειδήσεις

Η νέα τάση στον τουρισμό: Να «δουλεύεις» για το φαγητό σου στις διακοπές

Στην Ακτή Αμάλφι, εκεί όπου τα βράχια συναντούν τη θάλασσα και το φως του δειλινού ντύνει τον ουρανό με αποχρώσεις βιολετί, οι επισκέπτες του Casa Angelina αφήνουν πίσω τους τις σουίτες και τα μπουρνούζια τους.

Αντί για δείπνο με θέα, επιβιβάζονται σε ξύλινες βάρκες και, με καλάμι στο χέρι, βγαίνουν στα νερά της Τυρρηνικής Θάλασσας για να ψαρέψουν καλαμάρια, το αυριανό τους γεύμα. Δεν πρόκειται για παρεξήγηση στη ρεσεψιόν, αλλά για μια νέα μορφή εμπειρίας που κερδίζει έδαφος στον κόσμο της υψηλής φιλοξενίας: την πολυτέλεια του να συμμετέχεις ενεργά στη δημιουργία του φαγητού σου.

Από τη Σιένα μέχρι το Μεξικό και τον Καναδά, ολοένα και περισσότερα resort επαναπροσδιορίζουν τι σημαίνει «πολυτέλεια». Οι επισκέπτες τους δεν αρκούνται πλέον σε μια γευσιγνωσία ή ένα μάθημα μαγειρικής βγαίνουν οι ίδιοι στα χωράφια, στα δάση ή στη θάλασσα. Μαζεύουν τρούφες, κόβουν άγρια βότανα, ψαρεύουν ή θερίζουν τα υλικά των πιάτων που θα απολαύσουν αργότερα.

Στο Fife Arms Hotel της Σκωτίας, οι ταξιδιώτες περιηγούνται στα δάση με βοτανολόγο του ξενοδοχείου, μαθαίνοντας ποια φυτά μπορούν να χρησιμοποιήσουν για αφεψήματα ή καλλυντικά. Στο Rosewood Mayakoba του Μεξικού, συλλέγουν λαχανικά από τον κήπο του ξενοδοχείου για να τα μαγειρέψουν μαζί με τον σεφ.

«Η αυθεντικότητα είναι η νέα πολυτέλεια»
Όπως εξηγεί ο Vinod Narayan, γενικός διευθυντής του Wildflower Farms στη Νέα Υόρκη, «καθώς ο ρυθμός της ζωής γίνεται ολοένα πιο απαιτητικός και η τεχνολογία κατακλύζει την προσοχή μας, έχει αξία να επιβραδύνουμε, να αγγίζουμε τη γη, να θυμόμαστε από πού προέρχεται η τροφή μας». Η συλλογή τροφής, λέει, εκφράζει μια βαθύτερη ανάγκη: την επανασύνδεση του ανθρώπου με τη φύση.

Η βοτανολόγος Dina Falconi, που καθοδηγεί περιπάτους συλλογής φυτών στο ίδιο ξενοδοχείο, συμφωνεί: «Οι άνθρωποι αναζητούν κάτι αληθινό. Θέλουν να ξεφύγουν από τις οθόνες και να νιώσουν γειωμένοι». Για εκείνη, η συλλογή άγριων τροφών δεν είναι απλώς εμπειρία, αλλά πράξη οικολογικής ευθύνης. «Κάθε φορά που τρεφόμαστε συνειδητά από τη φύση, αντιστεκόμαστε στα καταστροφικά συστήματα και επιλέγουμε έναν βιώσιμο τρόπο ζωής».

Από το ψάρεμα στο πιάτο
Η εμπειρία του Casa Angelina διαρκεί δύο ημέρες και προσφέρεται αποκλειστικά μέσω του concierge. Το πρώτο βράδυ, οι επισκέπτες βγαίνουν για ψάρεμα με τους ντόπιους ψαράδες του Πραιάνο, υπό το φως του φεγγαριού. Την επόμενη ημέρα, ο σεφ Leopoldo Elefante τους μυεί στην τέχνη του παραδοσιακού πιάτου totani e patate, καλαμάρια με πατάτες και ντόπιο κρασί στη βεράντα του εστιατορίου.

Αντίστοιχες εμπειρίες συναντώνται και στο Four Seasons του Μπαλί, όπου οι επισκέπτες περνούν «μια μέρα ως ψαράδες»: ταξιδεύουν με καΐκι, επισκέπτονται ψαραγορές και μαγειρεύουν την ψαριά τους με τον σεφ του ξενοδοχείου.

Η πολυτέλεια της συμμετοχής
Πίσω από το σκηνικό αυτής της «πολυτελούς περιπέτειας» κρύβεται μια αλλαγή νοοτροπίας. Οι ταξιδιώτες δεν επιθυμούν πλέον να τους σερβίρουν, αλλά να συμμετέχουν, να μάθουν, να νιώσουν τη φύση. Η πολυτέλεια του σήμερα δεν βρίσκεται στο χρυσό πιρούνι, αλλά στο να λερώσεις τα χέρια σου και να δημιουργήσεις κάτι δικό σου.

Ίσως, τελικά, η πραγματική ευζωία να βρίσκεται ακριβώς εκεί: στο να δουλέψεις λίγο για το φαγητό σου, να θυμηθείς την αξία της προσπάθειας και να γευτείς τη σύνδεση με τη γη.

Πηγή: newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου