• Το πρόγραμμα TUI Field to Fork υλοποιείται στο πλαίσιο του The Rhodes Co-Lab της ΠΝΑΙ με την TUI
Μία γαστρονομική εμπειρία αφιερωμένη στα αναγεννητικά προϊόντα και τους τοπικούς παραγωγούς της Ρόδου, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο Club 8, του Ομίλου Mitsis, στο Φαληράκι της Ρόδου. Αναδεικνύοντας την αξία της συνεργασίας για την προώθηση ενός βιώσιμου και υπεύθυνου τουριστικού μοντέλου, μέσα από την πρωτοβουλία TUI Field to Fork, που υλοποιείται στο πλαίσιο του The Rhodes Co-Lab, με την στήριξη του Ομίλου Mitsis.
Στην εκδήλωση παρέστησαν η Αγγελική Χονδροματίδου, εκτελεστική διευθύντρια Βιώσιμης Ανάπτυξης και Τουρισμού του Αναπτυξιακού Οργανισμού Κ2 της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου επικεφαλής (Project Leader) του Τhe Rhodes Co-Lab στην Ελλάδα (εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το project Τhe Rhodes Co-Lab και την TUI), ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, Γιώργος Ματσίγκος και επικεφαλής του φορέα υλοποίησης SFDO Σωτήρης Μπαμπαγιούρης, του οποίου η συμβολή είναι καταλυτική στην ενημέρωση των παραγωγών για την ανάπτυξη της αναγεννητικής γεωργίας.
Μια βραδιά που ανέδειξε τη σύνδεση μεταξύ βιωσιμότητας, ποιότητας και τοπικής παραγωγής, όπου οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, που έχουν παραχθεί με βάση τις αρχές της αναγεννητικής γεωργίας. Σε μία παρουσίαση των γεύσεων των προϊόντων αναγεννητικής γεωργίας από πρώτο χέρι και τα σημαντικά τους οφέλη, κι ενημέρωση στο πώς η αναγεννητική γεωργία συμβάλλει στην ενίσχυση της βιοποικιλότητας, στον εμπλουτισμό του εδάφους, στην προστασία του οικοσυστήματος και στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, για την υποστήριξη των τοπικών παραγωγών και την προώθηση της βιώσιμης γεωργίας, ενισχύοντας τη σύνδεση μεταξύ αγροτών, μονάδων τροφίμων και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της Ρόδου.
Το καλωσόρισμα στο εστιατόριο του Club 8 και στο θεματικό δείπνο σε μία γαστρονομική εμπειρία έγινε από διευθυντικά στελέχη του Ομίλου Mitsis και ακολούθησε μία βραδιά γευσιγνωσίας και οίνου, όπως: ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα Ρόδου γεμισμένα με ρύζι και μυρωδικά, περιχυμένα με αυγολέμονο γιαούρτι, μελιτζάνα μπουρέκι με καπνιστό άρωμα, γραβιέρα Ρόδου και κόκκινη πιπεριά με κουλί ντομάτα βασιλικό και χειροποίητο πελτέ, τραχανάς Ρόδου με χοιρινό και μυρωδικά με φρέσκια ντομάτα, μυρωδικά και μαύρο χοίρο, σαγανάκι από τοπικό τυρί με αλμυρή πινελιά από μελεκούνι, γιαούρτι και λεμόνι, ταρτάρ ντομάτας με κρίταμο με ελαιόλαδο Ρόδου και παξιμάδι, κολοκυθοκεφτέδες Ρόδου με μυρωδικά τηγανισμένοι ελαφρά, σερβιρισμένοι με δροσερό γιαούρτι, ροδίτικο μάτσι με σάλτσα ντομάτα, μελιτζάνα, δίκταμο και ανθότυρο, παραδοσιακό προζυμένιο ψωμί, ελιές και κριτσίνια με μαυροσούσαμο, κατσικάκι φούρνου με ξινόχονδρο ψημένο αργά με αρωματικά χόρτα, σερβιρισμένο με γαλάκτωμα ελαιόλαδου και κιουνεφέ με ροδίτικη γραβιέρα φιστίκι αιγίνης, μέλι και παγωτό κανέλα, με κρασιά Armenistis organic white wine
Και Amoriano organic red wine.
Η κα Χονδροματίδου τόνισε ότι λόγω της TUI ξεκίνησε εδώ και κάποια χρόνια αυτή η πολύ επιτυχημένη πρωτοβουλία στην Κρήτη και τα τελευταία δύο χρόνια και στην Ρόδο επίσης με μεγάλη επιτυχία. «Έχω ονειρευτεί μαζί με την βοήθεια του Σωτήρη Μπαμπαγιούρης και των ξενοδόχων να πάρουμε κάτω από την ομπρέλα του Τhe Rhodes Co-Lab αυτή την πρωτοβουλία και να πάει σε κάθε σημείο της Ρόδου, σε κάθε χωριό, σε κάθε αγρότη, σε κάθε παραγωγό και η Ρόδος να καταφέρει να γίνει παγκόσμιο πρότυπο του πως παντρεύεται η σύγχρονη παραγωγή, η βιώσιμη παραγωγή, πως κρατάμε τους νέους σε έναν τόπο και πως τα «παντρεύουμε» βιώσιμα με το ελληνικό hospitality», ανέφερε χαρακτηριστικά, συγχαίροντας την ομάδα του chef για το εξαιρετικό αποτέλεσμα μέσα από τις μοναδικές δημιουργίες που ετοιμάσθηκαν ειδικά για αυτή τη βραδιά.
Και ο κ. Ματσίγκος συνεχάρη όλους όσους τρέχουν αυτό το project όπως επίσης τον chef και την ομάδα του για το αποτέλεσμα και τις ξεχωριστές γεύσεις μέσα από προϊόντα της μάνας γης.
Σημειώνεται ότι προηγήθηκε τον περασμένο Ιούλιο μία αντίστοιχη βραδιά στο ξενοδοχείο Grecotel Lux Me Dama Dama στο Φαληράκι, παρουσία και των ντόπιων πιστοποιημένων παραγωγών, ενώ τις επόμενες ημέρες, όπως ανακοινώθηκε, θα ακολουθήσει και μία Τρίτη αντίστοιχη εκδήλωση αφιερωμένη στις τοπικές αναγεννητικά παραγόμενες πρώτες ύλες στο ξενοδοχείο Imperial.
Άλλωστε το Νότιο Αιγαίο σήμερα πρωταγωνιστεί στο μεγάλο εγχείρημα της βιωσιμότητας, της καινοτομίας και τις πράσινης ανάπτυξης με τα εμβληματικά πρότζεκτ: The Rhodes Co-Lab/ το πρώτο παράδειγμα ολιστικού βιώσιμου μετασχηματισμού ενός τουριστικού προορισμού.