Ειδήσεις

Επιβραβεύοντας την ανθρωπιά- προοπτικές ανάπτυξης του προσβάσιμου τουρισμού στη χώρα μα

Διεθνή αναγνώριση κέρδισαν οι πρωτοποριακές παρεμβάσεις, που πραγματοποίησε σε ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης, τη Ροτόντα, η Ερευνητική Ομάδα Συστημάτων Μεταφοράς του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο λόγος; Κατάφερε να βελτιώσει τη φυσική και αντιληπτική προσβασιμότητα στο μνημείο, των ατόμων που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, προβλήματα όρασης, ακοής ή νοητικής υστέρησης.

Η Ομάδα του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Αριστοτέλη Νανιόπουλο, απέσπασε διάκριση στον Διαγωνισμό της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων “FriendlySpaces” για παρεμβάσεις στη Ροτόντα, που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου του Πανεπιστημίου υπό τον τίτλο “PROSPELASIS”.

Συγκεκριμένα, για τη διευκόλυνση των ατόμων με κινητικά προβλήματα κατασκευάστηκε πεζογέφυρα σύνδεσης του πεζοδρομίου με τη λεγόμενη «Αυτοκρατορική» είσοδο, η οποία είναι προέκταση του άξονα που ξεκινά από το Γαλεριανό συγκρότημα της πλατείας Ναυαρίνου, περνά από την Καμάρα και καταλήγει στη Ροτόντα, ενώ έγινε και νέο κλιμακοστάσιο εντός του Μνημείου.

Για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής εγκαταστάθηκε σύστημα WiFi όπου παρέχει πληροφόρηση για το Μνημείο, σε μορφή κειμένου, ακουστική (ελληνικά, αγγλικά, ρωσικά), καθώς και στη νοηματική γλώσσα (ελληνική και διεθνή).

Για τους επισκέπτες με προβλήματα όρασης δημιουργήθηκε ψηφιακό μοντέλο του Μνημείου και στη συνέχεια, σε κατάλληλη κλίμακα, μεταλλικό απτικό μοντέλο, το οποίο επιστρώθηκε με κατάλληλο υλικό για διευκόλυνση της αφής και εγκαταστάθηκε στην είσοδο της νέας πρόσβασης.

Στον σχεδιασμό των παρεμβάσεων συμμετείχαν δυο μεγάλοι καλλιτέχνες της ελληνικής Διασποράς, ο Κρις Γιανάκος, ο οποίος συμμετείχε στον σχεδιασμό της γέφυρας στη Ροτόντα και ο Κονσταντίν Ξενάκης, ο οποίος συμμετείχε στις παρεμβάσεις οριζόντιας (με προσωρινό χαρακτήρα) και κάθετης σήμανσης που συνδέουν τη Ροτόντα με την Αχειροποίητο και την Αγία Σοφία.

Η σήμανση της διαδρομής σχεδιάστηκε για την υποστήριξη των ατόμων με νοητική υστέρηση και τη διευκόλυνση του προσανατολισμού τους.

Το έργο υλοποιήθηκε το 2011 από την Ερευνητική Ομάδα Συστημάτων Μεταφοράς του ΑΠΘ σε συνεργασία με την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και χρηματοδοτήθηκε κατά 50% από εθνικούς πόρους (Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας) και κατά 50% από πόρους του ΕΟΧ (Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, κυρίως από Νορβηγία). Παρεμβάσεις βελτίωσης της προσβασιμότητας, στο πλαίσιο του έργου «PROSPELASIS, υλοποιήθηκαν και σε άλλα μνημεία της Θεσσαλονίκης, όπως το Επταπύργιο, η Αγία Σοφία, η Αχειροποίητος, ο Άγιος Νικόλαος Ορφανός και ο Άγιος Δημήτριος.

Η ομάδα του ΑΠΘ, μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, παρέλαβε την τιμητική διάκριση προχθές Δευτέρα, σε εκδήλωση του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ.

Ο επικεφαλής της, κ. Νανιόπουλος επισήμανε την ανάγκη αξιοποίησης των αποτελεσμάτων του PROSPELASIS, προκειμένου να γίνουν αντίστοιχες παρεμβάσεις σε όσο το δυνατόν περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Ελλάδας, καθώς “μια τέτοια πολιτική αφενός θα δώσει νέες δυνατότητες σε Άτομο με Αναπηρίες, αφετέρου θα δημιουργήσει σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης του προσβάσιμου τουρισμού στη χώρα μας”.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου