Ειδήσεις

EMA: Η μετάλλαξη Δέλτα θα κυριαρχήσει κατά 90% στην Ευρώπη μέχρι το τέλος Αυγούστου

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε ότι η παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού θα αντιπροσωπεύει το 90% των στελεχών που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τα τέλη Αυγούστου, και ότι οι δύο δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19 είναι απαραίτητες για την προστασία από την ταχέως διαδεδομένη αυτή παραλλαγή.

Ο ΕΜΑ στην έκθεσή του για την τρέχουσα κατάσταση COVID-19 στην ΕΕ, αναφέρει ότι
ο εμβολιασμός παραμένει ένα από τα καλύτερα προστατευτικά μέτρα κατά του COVID-19 και προτρέπει τους πολίτες να εμβολιαστούν και να τηρήσουν τον συνιστώμενο αριθμό δόσεων. “Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, λαμβάνοντας υπόψη την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα του SARS-CoV-2, την ανάγκη προστασίας των πολιτών, ιδίως εκείνων που κινδυνεύουν από σοβαρή ασθένεια και η επιθυμία να ανοίξουμε τις κοινωνίες μας και να χαλαρώσουμε τους περιορισμούς”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Όπως σημειώνει, η παραλλαγή Δέλτα(B.1.617.2) είναι μια παραλλαγή που εξαπλώνεται γρήγορα στην Ευρώπη και μπορεί να παρεμποδίσει σοβαρά τις προσπάθειες για τον έλεγχο της πανδημίας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι 40% έως 60% πιο μεταδοτική από την προηγούμενη έκδοση Alpha (Β.1.1.7) που ήταν η πρώτη σημαντική παραλλαγή στην ΕΕ. Επιπλέον, η παραλλαγή Δέλτα μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας.

Το ECDC εκτιμά ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου η παραλλαγή Δέλτα θα αντιπροσωπεύει το 90% όλων των ιών SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν στην ΕΕ. Αυτό καθιστά απαραίτητο για τις χώρες να επιταχύνουν τα προγράμματα εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης δεύτερων δόσεων για τα εμβόλια όπου συνιστάται και να κλείσουν τα κενά στο τείχος ανοσίας για να περιοριστεί η περαιτέρω εμφάνιση παραλλαγών, το συντομότερο δυνατό.

Όπως αναφέρεται, ο κίνδυνος σοβαρής νόσου και θνησιμότητας που προκαλείται από το COVID-19 είναι μεγαλύτερος για τις ηλικιωμένες ομάδες και για εκείνους με υποκείμενα νοσήματα. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν 10 χώρες της ΕΕ / ΕΟΧ, όπου σχεδόν το 30% των άνω των 80 ετών δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει το προτεινόμενο πρόγραμμα εμβολιασμού, σύμφωνα με το Vaccine Tracker του ECDC.

Παρομοίως, για την προστασία αδύναμων και ηλικιωμένων ατόμων σε κλειστά περιβάλλοντα, όπως νοσηλευόμενοι ασθενείς ή κάτοικοι σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης, απαιτείται περαιτέρω δουλειά σε ορισμένες χώρες για την αύξηση της εμβολίων μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και του προσωπικού τέτοιων ιδρυμάτων. Ο EMAκαι το ECDC ενθαρρύνουν τους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της φροντίδας να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό για να προστατεύσουν τον εαυτό τους, τις οικογένειές τους και εκείνους τους οποίους φροντίζουν.

Προκειμένου να ανταποκριθούν σε αυτές τις ανάγκες και να αυξήσουν την κάλυψη του εμβολιασμού, οι χώρες μπορούν να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους, για παράδειγμα σχετικά με το διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης, με βάση την επιδημιολογική κατάσταση και την κυκλοφορία των παραλλαγών, και τις εξελισσόμενες ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι παραλλαγών.

Χρήση διαφορετικού εμβολίου για τη δεύτερη δόση
Μια άλλη τέτοια προσαρμογή είναι ότι οι εμπειρογνώμονες που είναι υπεύθυνοι για τα προγράμματα εμβολιασμού σε περισσότερα από τα μισά κράτη μέλη αποφάσισαν, ενόψει των εθνικών τους καταστάσεων, να χρησιμοποιήσουν διαφορετικά εμβόλια για τη δεύτερη δόση από αυτά που χρησιμοποιήθηκαν για την πρώτη δόση. Για παράδειγμα, σε ορισμένες χώρες μπορεί να προσφερθεί στους ανθρώπους μια δεύτερη δόση εμβολίου mRNA όπως το Pfizer ή της Moderna μετά από μια πρώτη δόση του εμβολίου της Astrazeneca.

Μια στρατηγική εμβολιασμού (μερικές φορές αναφέρεται ως “μίξη ), στην οποία ένα διαφορετικό εμβόλιο χορηγείται για τη δεύτερη δόση σε ένα συνιστώμενο πρόγραμμα δυο δόσεων, έχει εφαρμοστεί για ορισμένα άλλα εμβόλια. και περιμένουμε ότι αυτή η στρατηγική θα είναι ασφαλής και αποτελεσματική όταν εφαρμόζεται στον εμβολιασμό κατά του COVID-19. Η χρήση αυτής της στρατηγικής εμβολιασμού μπορεί να επιτρέψει στους πληθυσμούς να προστατεύονται γρηγορότερα και να κάνουν καλύτερη χρήση των διαθέσιμων προμηθειών εμβολίων.

Ωστόσο, επί του παρόντος, ο EMA και το ECDC δεν είναι σε θέση να υποβάλουν οριστικές συστάσεις σχετικά με τη χρήση διαφορετικών εμβολίων COVID-19 για τις δύο δόσεις. Παρ ‘όλα αυτά, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από μελέτες στην Ισπανία, Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο υποδηλώνουν ικανοποιητική ανοσοαπόκριση και καμία ανησυχία για την ασφάλεια. Αναμένονται περισσότερα δεδομένα σύντομα και ο EMA θα συνεχίσει να τα επανεξετάζει μόλις γίνουν διαθέσιμα.

Θα χρειαστεί αναμνηστική τρίτη δόση;

Ο ΕΜΑ αναφέρει ότι επί του παρόντος είναι πολύ νωρίς για να επιβεβαιώσει εάν και πότε θα χρειαστεί μια αναμνηστική τρίτη δόση για τα εμβόλια COVID-19, επειδή δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δεδομένα από εκστρατείες εμβολιασμού και συνεχιζόμενες μελέτες για να γνωρίζουμε πόσο καιρό διαρκεί η προστασία από τα εμβόλια, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τη διάδοση των παραλλαγών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου