Ειδήσεις

Κάλεσμα Σταϊκούρα για υποβολή δηλώσεων – μία παράταση συνεπάγεται λιγότερες δόσεις

Σε κάλεσμα των φορολογουμένων να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους, καθώς όπως είπε μία παράταση θα συνεπάγεται μείωση των δόσεων προέβη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Real FM. Πιστεύει ότι τα επόμενα χρόνια παράκαμψη γρήγορα από την κρίση του κορονοϊού διότι η δυναμική της οικονομίας συνεχίζει να υφίσταται.

Θεωρεί πως ο μεγάλος άγνωστος “Χ” είναι αν θα έχουμε δεύτερο κύμα κρορονοϊου το χειμώνα και το πώς θα αντιμετωπιστεί με επάρκεια υγειονομική κρίση. Εκτίμησε  πως αν υπάρξει  2ο  lockdown δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά του πρώτου “γιατί έχουμε πιο μεγάλη εμπειρία και περισσότερες δυνατότητες και υγειονομικές για πιο στοχευμένες κινήσεις”.

Ανέφερε πως έχουμε τα όπλα ως ταμειακά διαθέσιμα. Επίσης προανήγγειλε πως το νέο αναπτυξιακό σχέδιο θα το ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες ο Πρωθυπουργός και μέσω αυτού θα “έχουμε τα οικονομικά εφόδια”.

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή ανέφερε ότι “σήμερα θα πιστωθούν  επιπλέον χρηματικά ποσά σε πολλές επιχειρήσεις”, ενώ ήδη έχουν πιστωθεί σε πάνω από 40.000 εταιρείες  πολλές εκ των οποίων βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές. Υπενθύμισε πως ειδική πρόβλεψη για τον τουρισμό υπάρχει και στην μείωση της προκαταβολής φόρου αλλά και στο πρόγραμμα Συνεργασία στο οποίο έχουν ήδη ενταχθεί πάνω από 5.000 επιχειρήσεις.

Για το πώς θα επηρεάσει η εικόνα του τουρισμού την ύφεση είπε πως πρέπει να φανεί η πορεία και τον Αύγουστο για να υπάρξει καθαρή εικόνα. Μίλησε για πολλούς παράγοντες που επηρεάζουν το αποτέλεσμα: από τη δυναμική που θα έρθουν οι πτήσεις του εξωτερικού έως  τον εσωτερικό τουρισμό, αλλά και τα κρούσματα από τα Βαλκάνια.

Μίλησε για τη δυσκολία που “έχουμε για το τι μπορούμε να κάνουμε το επόμενο διάστημα” καθώς “παρατηρούμε ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις και μέσα στις πόλεις, όπως στην Αθήνα”. Για παράδειγμα, είπε, υπάρχει χειρότερη εικόνα για την εστίαση στο κέντρο της πόλης εκεί “θα πρέπει να δούμε τι άλλο πρέπει να κάνουμε για να βοηθήσουμε”.

Δεν έχει έρθει ευρώ από την ΕΕ

Για τα μέτρα της ΕΕ που έχουν ήδη ληφθεί επανέλαβε πως “μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί αποφάσεις αλλά εκταμιεύσεις ποσών δεν έχει γίνει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα”. Για το SURE “που είναι προτεραιότητα για τη χώρα και εμείς στείλαμε την πρότασή μας, στείλαμε τις εγγυήσεις που οφείλαμε αλλά όλες οι χώρες δεν έχουν στείλει ακόμα τις εγγυήσεις που απαιτούνται για να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα” και εκταμίευση πόρων δεν έχει υπάρξει.

Για το ταμείο ανάκαμψης ανέφερε πως “ευελπιστούμε, ευελπιστώ ότι το επόμενο διήμερο – τριήμερο στη Σύνοδο Κορυφής θα υπάρξουν συγκεκριμένες γενναίες αποφάσεις στην κατεύθυνση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έτσι ώστε πολύ γρήγορα οι χώρες-μέλη να καταθέσουμε τα σχέδια μας μέχρι τον Οκτώβριο”. Το ελληνικό σχέδιο “θα εδράζεται πάνω στο αναπτυξιακό σχέδιο που θα παρουσιάσουμε το επόμενο διάστημα έτσι ώστε οι εκταμιεύσεις πόρων να ξεκινήσουν το 2021”.

Έκανε σαφές όμως πως “μέχρι τότε πως πρέπει να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις, όπως κάνουμε μέχρι σήμερα” και επανέλαβε την αισιοδοξία που έχει μετά  τα 7 δισεκατομμύρια που δανείσθηκε η χώρα από τις αγορές.  “Για το επόμενο εξάμηνο πρέπει να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις και στην εκταμίευση των πόρων από τα προγράμματα που ήδη έχουν συμφωνηθεί καθώς και από το ΕΣΠΑ”, είπε.

Παράταση δηλώσεων

Σε ερώτημα για το αίτημα των λογιστών περί παράτασης υποβολής δηλώσεων έως το τέλος Σεπτεμβρίου είπε πως  πρέπει να μπουν και κάποια ποσά στα ταμεία του κράτους γιατί έχουμε προχωρήσει σε πάρα πολλές αναστολές σε πάρα πολλά μέτρα. Επίσης αν υπάρξει παράταση είπε “οι πολίτες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν σε πολλές δόσεις και θα δυσκολευτούν πάρα πολύ να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους. “Καλώ συνεπώς όλους μας να βάλουμε πλάτη και το επόμενο χρονικό διάστημα έτσι ώστε να τηρήσουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα” είπε.

Επιπλέον 1 δισ. ευρώ στην Επιστρεπτέα

O ΥΠΟΙΚ μιλώντας στο 7ο Στρατηγικό Συνέδριο “Επενδύσεις στην Ελλάδα και αναπτυξιακή προοπτική” που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, προανήγγειλε αύξηση του ποσού της Επιστρεπτέας Προκαταβολής κατά 1 δις ευρώ στα 3 δις ευρώ μαζί με τον τρίτο κύκλο που έχει σχεδιαστεί για τον Αύγουστο.

Περιέγραψε επίσης το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιό μας το οποίο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μεταρρυθμίσεις εστιασμένες:

 Στην εφαρμογή μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, με τη σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών και, πρωτίστως, ασφαλιστικών εισφορών.

 Στη συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

 Στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της επενδυτικής ελκυστικότητας της οικονομίας με σειρά νομοσχεδίων, όπως αυτό που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης ή το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέχρι τέλος του μήνα και θα περιλαμβάνει σειρά φιλο-αναπτυξιακών διατάξεων.

 Στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών που αφορούν το κανονιστικό πλαίσιο για το επιχειρείν, τη διαχείριση των δημοσίων επενδύσεων, την αγροτική πολιτική, την έρευνα και την καινοτομία κ.ά.

 Στη μετάβαση σε ένα βιώσιμο πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης, με τη στήριξη επενδυτικών πρωτοβουλιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, με την πραγματοποίηση επενδύσεων στις υποδομές, δίνοντας έμφαση στην πράσινη οικονομία, επί τη βάσει του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου Τομέα και της ελληνικής οικονομίας, και με τη συνεχή επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο.

Πηγή: capital.gr

Της Δήμητρας Καδδά

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου