Συνεντεύξεις

I. Xατζής: «Δεν υπάρχουν προοπτικές κερδοφορίας για τη φετινή σεζόν»

«Δεν υπάρχουν προοπτικές κερδοφορίας για την φετινή σεζόν», δηλώνει σε συνέντευξή του προς τη «δ» ο κ. Ιωάννης Χατζής, CFA πρόεδρος του ξενοδοχειακού ομίλου Διακομιχάλης ΑΕ, Ταμίας & Ειδικός Εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ΕΞΡ και τονίζει ότι η αγορά κινείται σε “super last minute” ρυθμούς, αφού οι τουριστικές κρατήσεις αφορούν μόνο στο επόμενο δεκαπενθήμερο.
«Η ζήτηση για δωμάτια φέτος το καλοκαίρι είναι πολύ ευαίσθητη. Μια λανθασμένη διαχείριση κρούσματος ή ένα απότομο άνοιγμα φθηνών εναλλακτικών προορισμών θα επηρεάσει την ροή», δηλώνει μεταξύ άλλων ο κ. Ι. Χατζής.

• Κύριε Χατζή, η Ρόδος όπως και άλλοι ελληνικοί προορισμοί υποδέχθηκαν την 1η Ιουλίου τους πρώτους επισκέπτες. Πώς κύλησαν αυτές οι ημέρες και πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν τελικά η προσαρμογή των ξενοδοχείων στα μέτρα που επιβάλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα;
Την ίδια στιγμή που προσγειώθηκε το πρώτο αεροπλάνο, η επιχείρηση μας υποδέχθηκε πελάτες στο Blue Sea Beach Resort. Προσαρμόσαμε τις εγκαταστάσεις μας για να καλύπτουν όλες τις υγειονομικές απαιτήσεις και εκπαιδεύσαμε εκτενώς το προσωπικό μας στα υγειονομικά πρωτόκολλα. Πάραυτα, οι πρώτες μέρες λειτουργίας του ξενοδοχείου στο νέο περιβάλλον είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Την πρώτη ημέρα ανοίξαμε με 2% πληρότητα και ακόμα και σήμερα οι πληρότητες είναι ανεμικές. Παρά τα απογοητευτικά νούμερα, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που μπορούμε και απασχολούμε οικογένειες που στηρίζονται στον τουριστικό κλάδο. Ευελπιστούμε το εγχείρημα του ανοίγματος να στεφθεί με επιτυχία χωρίς να παρουσιαστούν υγειονομικής φύσης επιπλοκές.
• Έχετε άμεση επαφή με τους επισκέπτες. Ποιες είναι οι προσδοκίες τους φέτος σε ό,τι αφορά στην τουριστική εμπειρία και αντίστοιχα ποιες είναι οι απαιτήσεις τους;
Σε ένα κατάλυμα All Inclusive οι επαφές είναι αναπόφευκτες χωρίς όμως να κάνουμε καμία έκπτωση στην υγιεινή και την ασφάλεια του προσωπικού και τον πελατών μας. Όλες οι αποστάσεις τηρούνται και το προσωπικό καθ’ όλη την διάρκεια του ωραρίου είναι εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας.
Από εκεί και πέρα, το Resort είναι κατασκευασμένo έτσι ώστε να παρέχει την βέλτιστη εμπειρία στον πελάτη όταν λειτουργεί σε υψηλές πληρότητες. Αναμένουμε να διαβάσουμε τις κριτικές από τους πρώτους πελάτες που θα γυρνάνε πίσω αυτή την εβδομάδα.
• Πώς διαμορφώνονται οι κρατήσεις; Παρατηρείται κάποια αύξηση στη ροή των κρατήσεων μετά το επιτυχημένο restart του τουρισμού;
Δεν υπάρχουν προοπτικές κερδοφορίας για την φετινή σεζόν. Στο Φαληράκι λειτουργούν πολύ λίγα ξενοδοχεία αυτή την στιγμή και παρόλα αυτά η μέση πληρότητα του, εν λειτουργία, ξενοδοχείου μας δεν ξεπερνάει το 18% τον Ιούλιο και το 12% τον Αύγουστο. Πτωτικές είναι οι τάσεις και στις τιμές καθώς τα πρακτορεία πιέζουν για εκπτώσεις. Η αγορά έχει γυρίσει στο super last minute καθώς οι κρατήσεις που έρχονται αφορούν μόνο στο δεκαπενθήμερο που ακολουθεί. Η ζήτηση για δωμάτια φέτος το καλοκαίρι είναι πολύ ευαίσθητη. Μια λανθασμένη διαχείριση κρούσματος ή ένα απότομο άνοιγμα φθηνών εναλλακτικών προορισμών θα επηρεάσει την ροή.
Εάν λοιπόν υποθέσουμε πώς όλα κυλήσουν ομαλά και αποφευχθούν τα κρούσματα, πιστεύετε ότι θα μετριαστούν οι απώλειες σε οικονομικό επίπεδο;
Δυστυχώς η απλή αριθμητική λέει ότι είναι πολύ δύσκολο να κυλήσουν όλα ομαλά. Ακόμα όμως και να συμβεί κάτι τέτοιο, οι απώλειες σε οικονομικό επίπεδο θα είναι τεράστιες. Αρχικά, πολλές ατομικές επιχειρήσεις που στηρίζονται στους τουρίστες όπως ημερόπλοια, μαγαζιά, εστιατόρια κλπ θα έχουν τεράστια απώλεια εσόδων φέτος καθώς οι πελάτες φαίνεται να αποφεύγουν τις μετακινήσεις. Επίσης, μόνο 10% των ξενοδοχοϋπαλλήλων εργάζεται αυτή την στιγμή. Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε αυτό το περιβάλλον θα έχουν υψηλές τάσεις για αποταμίευση συνεπώς η κατανάλωση θα μειωθεί. Τέλος, οι επιχειρηματίες δεν έχουν ρευστότητα για ανακαινίσεις και επεκτάσεις τον χειμώνα συνεπώς και η οικοδομική δραστηριότητα θα είναι πεσμένη. Κατά την δική μου κρίση, τα νησιά θα έχουν σοβαρότατη απώλεια οικονομικής δραστηριότητας τους 18 επόμενους μήνες.

Προκύπτει κοινωνικό ζήτημα σχετικά με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους & τους εποχικά απασχολούμενους, το σύνολο των οποίων δεν θα καταφέρει να απορροφηθεί από την αγορά λόγω των συνθηκών. Η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, και με την υπογραφή πρόσφατα της νέας τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, έχει αποδείξει ότι στηρίζει το εργατικό δυναμικό. Ποια μέτρα όμως θα πρέπει να παρθούν σε κεντρικό επίπεδο για την επιβίωση των ανθρώπων αυτών;
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει έκπτωση στα κοινωνικά επιδόματα. Προτεραιότητα του κράτους ήταν να καλύψει τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες πολιτών, οι οποίες λόγω της πανδημίας δεν θα καταφέρουν να εργαστούν. Το μεγαλύτερο, εάν όχι όλο, το πακέτο στήριξης πήγε σε αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει ακόμα βέβαια να αποσαφηνιστούν βασικά θέματα όπως τα επιδόματα ανεργίας μετά τον Σεπτέμβρη στους ανθρώπους που δεν εργάζονται ή που δεν συμπληρώνουν τα 50 ένσημα.
Από την μεριά τους οι ξενοδόχοι του νησιού, υπήρξαν ανέκαθεν στην πλειοψηφία τους υποδειγματικοί εργοδότες. Ο κλάδος μας εισέρχεται σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης. Πολλές από τις αποφάσεις που πριν λίγο καιρό αποτελούσαν θέματα πατριωτικής ευθύνης, πλέον μετατρέπονται σε διλήμματα βιωσιμότητας. Η επιστημονική μου άποψη και επιθυμία είναι η αγορά να καθοδηγήσει την εργασία στην κατεύθυνση που θα εξασφαλίσει μείωση της ανεργίας.
• Κλείνοντας κύριε Χατζή, ο τουρισμός ο μόνος παραγωγικός κλάδος που… ανθίσταται στην πολυετή οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας, έχει επιβαρυνθεί στην πορεία των ετών με πολλά βάρη. Η τωρινή κρίση θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για την αποφορολόγηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, ώστε να γίνει πιο ευέλικτο και πιο ανταγωνιστικό; Ποια μέτρα ελάφρυνσης-στήριξης του κλάδου της φιλοξενίας θα προτείνατε;
Το 2020 είναι μια χρονιά που το ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο δεν αποτελεί πρωταρχικό ζήτημα στα αποτελέσματα των επιχειρήσεων. Από τον Ιανουάριο όμως θα αποτελεί το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και κατ’ επέκταση η οικονομία της χώρας.
Η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε εγκληματικό λάθος με την κατάργηση του κατώτατου συντελεστή Φ.Π.Α. στην διαμονή. Σε μια περίοδο που η οικονομία διανύει παρατεταμένη ύφεση και η ανεργία φθάνει στο 20% απαιτείται να ενισχυθούν οι επενδύσεις και οι εξαγωγές. Η νέα κυβέρνηση έπρεπε εντός του πρώτου μήνα της διακυβέρνησής της να ρυθμίσει την συσταλτική αυτή πολιτική που κληρονόμησε.
Ο ΦΠΑ των ξενοδοχείων που ανέρχεται σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ, θα μπορούσε πολλαπλασιαστικά να μετατραπεί σε 3 δισεκατομμύρια αυξημένο ΑΕΠ ετησίως. Δεν έπρεπε να φθάσουμε στο σημείο να διαπραγματευόμαστε με την βιωσιμότητα για να επέλθει ουσιαστικά το θέμα στο προσκήνιο. Μια μόνιμη λύση όσον αφορά τον ΦΠΑ, είναι το βασικότερο βήμα της κυβέρνησης για τόνωση του κλάδου. Πιστεύω κανένας σοβαρός υπουργός οικονομικών δεν μπορεί να παραβλέψει την ανάγκη επαναφοράς του χαμηλού συντελεστή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου