Ειδήσεις

Δημοσκόπηση: Μπροστά η ΝΔ, εκτός Βουλής οι ΑΝΕΛ

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους θεσμούς για τη μεταμνημονιακή εποχή δείχνει να παγιώνεται η διαφορά Ν.Δ – ΣΥΡΙΖΑ σε μονοψήφιο αριθμό, αφού για δεύτερο συνεχόμενο μήνα η έρευνα «Σφυγμός» της Prorata την καταγράφει στο 8% από 10% το προηγούμενο διάστημα. Ως προς τα ποσοστά συσπείρωσης ωστόσο, τα περιθώρια, είναι μεγαλύτερα για το κυβερνών κόμμα.

Τα ποσοστά δυνητικής εκλογικής επιρροής (με πιθανότητες πάνω από 50% και πάνω από 80%) έχουν ως εξής: Ν.Δ. έως 35% (από 34% τον Ιούνιο), ΣΥΡΙΖΑ έως 27% (26%), ΚΙΝ.ΑΛΛ. έως 14% (14%), ΚΚΕ έως 9% (13%), ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ έως 8% (9%), ΠΟΤΑΜΙ έως 6% (στην προηγούμενη μέτρηση συμπεριλαμβανόταν στο ΚΙΝ.ΑΛΛ,), ΑΝ.ΕΛΛ. έως 2% (4%), ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ έως 6% (7%), ΛΑ.Ε. έως 4% (5%), ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ έως 3% (5%), ΑΝΤΑΡΣΥΑ έως 2% (5%), ΜΕΡΑ 25 έως 2% (5%), ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ έως 2% (5%) και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ έως 5% (6%).

Στο θέμα της συσπείρωσης των ψηφοφόρων πλεονεκτεί ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το ποσοστό όσων τον ψήφισαν τον Σεπτέμβριο του 2015 και λένε ότι θα τον ξαναψηφίσουν με πιθανότητα άνω του 80% ανέρχονται στο 36%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη Ν.Δ. είναι 76%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα ότι πλέον η πλειοψηφία των ερωτηθέντων λέει ότι τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών μέσα στο επόμενο εξάμηνο, αφού το ποσοστό τους φτάνει το 51%, έναντι εκείνων που λένε «όχι» με 46%. Το 3% «δεν ξέρει/δεν απαντά». Υπέρ των πρόωρων εκλογών τοποθετείται, όπως είναι φυσικό, το 56% των υποστηρικτών της Ν.Δ. και μόλις το 9% του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, η ειδική ευαισθησία σημαντικού τμήματος των ψηφοφόρων για τα εθνικά θέματα την τρέχουσα περίοδο και κυρίως οι εξελίξεις στο Μακεδονικό, όπως αποκρυσταλλώθηκαν με τη Συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, δείχνει να ανεβαίνει στις εκλογικές προτιμήσεις των ερωτηθέντων, ενώ μικρότερη σημασία φαίνεται να αποδίδουν στο οικονομικό πεδίο και συγκεκριμένα στην απόφαση του Γιούρογκρουπ. Ως προς τη δεύτερη, οι ερωτηθέντες κατά πλειοψηφία εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σχετικά με τα αποτελέσματά της στην οικονομία.

Ως προς τη βαρύτητα καθενός από τα θέματα στην εκλογική τους προτίμηση οι ψηφοφόροι τα κατατάσσουν ως εξής:

  • ▪ Το ζήτημα της συμφωνίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ 47%.
  • ▪ Το ζήτημα της δημοσιονομικής διαχείρισης 29%.
  • ▪ Κανένα από τα δύο 14%.
  • ▪ Και τα δύο εξίσου 7%.
  • ▪ Δ.Ξ/Δ.Α. 3%.

Το 52% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. λέει ότι το ζήτημα της συμφωνίας για την ΠΓΔΜ θα επηρέαζε περισσότερο την εκλογική του προτίμηση, όπως και το 36% του ΣΥΡΙΖΑ. Η δημοσιονομική διαχείριση θα επηρέαζε το 36% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 25% της Ν.Δ.

Στο ερώτημα εάν η συμφωνία του Γιούρογκρουπ θα έχει θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο στην εθνική οικονομία και στη δυνατότητα δανεισμού της χώρας, οι ψηφοφόροι απαντούν: αρνητικό 39%, θετικό 32%, ούτε θετικό ούτε αρνητικό 23%, Δ.Ξ/Δ.Α. 6%. Ειδικότερα, όσον αφορά στο σημείο της συμφωνίας που αφορά τη δεκαετή περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή των δανείων και τον αντίκτυπό της, οι απόψεις είναι: αρνητικός 40%, θετικός 33%, ούτε θετικός ούτε αρνητικός 20%, Δ.Ξ/Δ.Α. 7%.

Με όρους συγκυρίας, όταν οι συμμετέχοντες ερωτώνται εάν το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα έπρεπε να λυθεί στην παρούσα χρονική στιγμή, απαντούν: 49% «όχι», 44% «ναι», 7% Δ.Ξ/Δ.Α. «Ναι» λέει ένας στους δύο ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (50%) και περίπου ένας στους τρεις της Ν.Δ. (34%). «Οχι» λέει το 42% του ΣΥΡΙΖΑ και το 60% της Ν.Δ.

Με δεδομένο το ειδικό βάρος των δανειστών στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας, οι ψηφοφόροι απαντούν στο ερώτημα «ποιος αρχηγός έχει την εύνοια της ηγεσίας της Ε.Ε;» ως εξής: Τσίπρας 62%, Μητσοτάκης16%, κανένας από τους δύο 13%, και οι δύο το ίδιο 4%, Δ.Ξ/Δ.Α. 5%. Απ’ όσους επιλέγουν τον πρωθυπουργό το 71% είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ενδιαφέρον έχει ότι μαζί τους συμφωνεί και το 60% της Ν.Δ.

Στα δημογραφικά χαρακτηριστικά των ψηφοφόρων:

  • ▪ Για τον ΣΥΡΙΖΑ το 26% είναι άντρες και το 28% γυναίκες, ενώ για τη Ν.Δ. τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 35% και 34%.
  • ▪ Η Ν.Δ. υπερτερεί στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 65 ετών (50%) και ο ΣΥΡΙΖΑ στους ψηφοφόρους από 17 έως 24 ετών (31%).
  • ▪ Οι συνταξιούχοι και όσοι ασχολούνται με τα οικιακά είναι η δυνατότερη ομάδα για τη Ν.Δ. (41%), ενώ οι φοιτητές (36%) και οι μισθωτοί (30%) για τον ΣΥΡΙΖΑ.
  • ▪ Ως προς το μορφωτικό επίπεδο οι ψηφοφόροι «κατώτερης» βαθμίδας είναι η ισχυρή ομάδα τόσο της Ν.Δ. (44%), όσο και του ΣΥΡΙΖΑ (29%).

Η διαφορά της πρόθεσης ψήφου και της δυνητικής εκλογικής επιρροής

Σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική καταγραφής της πρόθεσης ψήφου η ProRata καταγράφει τις ατομικές απαντήσεις για την πιθανότητα ψήφου για καθένα κόμμα και υπολογίζει τα ποσοστά δυνητικής εκλογικής επιρροής κάθε κόμματος, αθροίζοντας τα ποσοστά εκείνων που έχουν δηλώσει ως ίση ή μεγαλύτερη του 50% την πιθανότητα να επιλέξουν κάθε κόμμα. Συνεπώς το άθροισμα των ποσοστών δυνητικής εκλογικής επιρροής όλων των κομμάτων στον τελικό πίνακα είναι μεγαλύτερο του 100%, γιατί πολλοί επιλέγουν να δηλώσουν ως ίση ή μεγαλύτερη του 50% την πιθανότητα να ψηφίσουν δύο ή περισσότερα κόμματα. Οι δύο πιθανότητες, >50% και >80%, δεν αθροίζονται.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ProRata A.E. Εταιρεία Ερευνών Κοινής Γνώμης και Εφαρμογών Επικοινωνίας (Αρ. Μητρώου ΕΣΡ: 56) ΕΙΔΟΣ: ποσοτική έρευνα με προσωπική συνέντευξη και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου ΔΕΙΓΜΑ: 1.000 ερωτηματολόγια σε γενικό πληθυσμό άνω των 17 ετών ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ: σύνολο Επικράτειας ΜΕΘΟΔΟΣ: στρωματοποιημένη δειγματοληψία με αναλογική αντιπροσώπευση αστικών και αγροτικών περιοχών. Τα αποτελέσματα είναι σταθμισμένα ως προς το φύλο και την ηλικία ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΣΦΑΛΜΑΤΟΣ: μέγιστο +/-3,1% σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%. ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 6-10 Ιουλίου 2018 ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ: 2 επόπτες και 32 ερευνητές.

Πηγή efsyn.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου