Τοπικές Ειδήσεις

Κατανάλωση ρεκόρ στο νερό τις ημέρες καύσωνα στη Ρόδο

Είναι ίσως η πρώτη φορά που η ΔΕΥΑΡ έχει ζητήσει από το διυλιστήριο του Φράγματος Γαδουρά το μέγιστο των 60.000 κυβικών νερού την ημέρα, αν και μέσα Ιουνίου, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν αυτή την περίοδο και με δεδομένη την αυξημένη κατανάλωση νερού, για να καταφέρει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες υδροδότησης του νησιού, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Ρόδου, Σωτήρης Βαγιανός.
«Πιστεύουμε τις επόμενες ημέρες να μας το έχουν προσφέρει, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την ασφαλή υδροδότηση στο νησί, γατί αντιμετωπίζουμε πλέον προβλήματα, ακόμη και στην πόλη. Η επάρκεια του νερού, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, από τις εξατμίσεις και διάφορους άλλους παράγοντες, επηρεάζουν αυτή τη διαδικασία και σίγουρα οι απαρχαιωμένες υποδομές ως προς τα δίκτυα, εντείνουν το πρόβλημα. Σχεδιάζουμε ένα επενδυτικό πρόγραμμα πενταετίας για να καταφέρουμε να φέρουμε το νησί στο σήμερα, στο σύνολο των υποδομών», επισήμανε ο κ. Βαγιανός μιλώντας στη «δ».
«Ειδικά στις περιοχές της Λίνδου και των Πεύκων, επειδή η κατάσταση που βρήκα, προέρχεται από πολύ πριν, δεν είναι ότι υπάρχει κάποια ευθύνη, ήταν λίγο δύσκολη, κάναμε άμεσες παρεμβάσεις το τελευταίο 5μηνο, ώστε να εξασφαλίσουμε την επάρκεια νερού», όπως είπε.
Την περασμένη Τετάρτη 12 Ιουνίου η κατανάλωση νερού στη Ρόδο εν μέσω καύσωνα, άγγιξε το pick της φετινής σεζόν, θυμίζοντας ημέρες Αυγούστου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ Σωτήρη Βαγιανό. «Για το λόγο αυτό προωθώ το αίτημα της άμεσης ενοικίασης μονάδας αφαλάτωσης για να τοποθετηθεί στη Λίνδο και να τροφοδοτεί τους Πεύκους, έτσι ώστε να λύσουμε το πρόβλημα για φέτος το καλοκαίρι και να μην έχουμε ανάλογα προβλήματα», όπως είπε και πρόσθεσε:
«Εκπονούμε και θα δημοπρατήσουμε μία μελέτη για το σχέδιο ασφάλειας νερού και το master plan της ύδρευσης, το οποίο αποδεικνύει την ανάγκη ενός ολιστικού σχεδιασμού για τη διαχείριση των υδάτων για τα επόμενα 20-30 χρόνια».
Αναφορικά με τις καθημερινές βλάβες που καλείται να αντιμετωπίσει η ΔΕΥΑΡ, ο κ. Βαγιανός υποστήριξε ότι «βλάβες έχουμε καθημερινά και τις αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα και μεγάλη αμεσότητα. Υπάρχει ένα πρόβλημα ως προς τις καταγραφές βλαβών μέχρι να εγκατασταθεί το νέο σύστημα ψηφιακών βλαβών και την άλλη εβδομάδα θα προβούμε σε ανακοινώσεις. Θα είναι σε συνεργασία με τον Δήμο ως προς την καταγραφή των βλαβών. Το μεγάλο μας πρόβλημα δεν είναι τόσο οι βλάβες, όσο η διαχείριση και η κατανάλωση του νερού που τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνεται κατά κόρον και προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε την επάρκεια, κυρίως στις τουριστικές περιοχές που έχουν ανάγκη, όπως οι Δημοτικές Ενότητες Λινδίων και Νότιας Ρόδου, που αντιμετωπίζουν τους καλοκαιρινούς μήνες και τα περισσότερα προβλήματα».
Αυτή τη στιγμή η Ρόδος, η Ιαλυσός, τα Κολύμπια και τα Στεγνά τροφοδοτούνται από το Φράγμα. Και αγγίζουμε τη μέγιστη δυνατότητα διύλισης νερού από το Φράγμα. Τι σημαίνει αυτό; Πραγματοποιείται ένα έργο για την επέκταση του δικτύου του Φράγματος που θα πάει μέχρι τη Λαχανιά. «Είμαι σίγουρος ότι δεν αρκεί το νερό -όπως επιβεβαιώνει και ο ανάδοχος του έργου- και θα πρέπει να γίνει ένας συνδυασμός γεωτρήσεων και του Φράγματος. Θεωρώ επιβεβλημένο να γίνει μία μεγάλη μονάδα αφαλάτωσης, είναι στο σχεδιασμό μας και είναι ένα τεράστιο έργο γιατί απαιτεί εναλλακτικές μορφές ενέργειας, καθώς αν πάμε σε απλή υδροδότηση το κόστος εκτοξευθεί στα 4 ευρώ το κυβικό, οπότε πρέπει να συνοδευτεί με ένα πάρκο αιολικό, με ενεργειακά πάνελ για να μπορεί να είναι βιώσιμο και να εξασφαλίζει στη Ρόδο ποιοτικό και φθηνό νερό», εξηγεί ο κ. Βαγιανός.
«Ειδικά στη Μεσόγειο, στις χώρες του Νότου, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας. Θεωρώ επιβεβλημένο ένα μεγάλο εργοστάσιο στα πρότυπα της Κύπρου- ένα δεύτερο φράγμα επί της ουσίας- το οποίο μπορεί και διυλίζει 60.000 κυβικά την ώρα, το οποίο έχει την πολυτέλεια να μην εξαντλείται το νερό του και να μην έχεις το φόβο της λειψυδρίας και της έλλειψης νερού», πρόσθεσε ο κ. Βαγιανός.
Σημειώνεται ότι η ΔΕΥΑΡ έχει απευθύνει έκκληση προς τους καταναλωτές, ώστε «να περιοριστεί άμεσα η σπατάλη, η αλόγιστη χρήση του νερού και η χρήση του σε ποτίσματα κήπων ή άλλων καλλιεργειών από το δίκτυο ύδρευσης, το πλύσιμο κοινόχρηστων χώρων κλπ. Να περιοριστούν στο ελάχιστο και κυρίως να γίνεται κατά τις νυχτερινές ώρες. Πρέπει να γίνει συνείδηση όλων μας ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και έχουμε ευθύνη να το διαχειριζόμαστε σωστά και να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την εξοικονόμησή του. Όλοι μας πρέπει να αυτοπεριορίσουμε την κατανάλωση του νερού, να κάνουμε ορθολογική χρήση ώστε, αυτό το καλοκαίρι να μη λείψει το νερό σε κανένα σπίτι».
Για τις απαιτήσεις των εργολάβων/προμηθευτών κλπ. να πληρωθούν για τις οφειλές από δουλειές που είχαν συνάψει με την προηγούμενη διοίκηση, αλλά χωρίς συμβάσεις και παραστατικά -όπως τονίζει ο κ. Βαγιανός, ανέφερε:
«Αυτή τη στιγμή καλούμαι εγώ σαν Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ να αναγνωρίσω οφειλές 5 εκατομμυρίων που δεν βρίσκονται κάτω από κανένα πρίσμα, αφού οι προμηθευτές έρχονται και ζητάνε καθημερινά τα λεφτά τους από την Επιχείρηση. Ούτε συμβασιοποιημένες, ούτε τιμολογημένες. Και καλούμαι να τις αναγνωρίσω για να πληρωθούν οι άνθρωποι που καταστρέφονται. Συζητήσαμε με τον Δήμαρχο και είπαμε να γίνει κάτι διαφορετικό. Δεν θα μπω εγώ στη διαδικασία να συζητηθεί ότι τα βρήκα με τους εργολάβους κι έχω αναγνωρίσει 5 εκ οφειλές χωρίς συμβάσεις και όποιος θέλει φέρνει οτιδήποτε. Είναι πράγματα που τα βρίσκουμε μπροστά μας και μας δυσκολεύουν ως προς τη διαχείριση».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου