ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προσεχώς «Κλειστόν» σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ-Τραγική η οικονομική κατάσταση

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Πανεπιστήμιο

Καθώς το «πά­γω­μα» πλη­ρω­μών από το ελ­λη­νι­κό Δη­μό­σιο έχει οδη­γή­σει στα όριά τους όλους τους δη­μό­σιους φο­ρείς, ήρθε η στιγ­μή τα πα­νε­πι­στή­μια και τα ΤΕΙ να βά­λουν τα­μπέ­λα «ΚΛΕΙ­ΣΤΟΝ». Μετά τη χθε­σι­νή συ­νε­δρί­α­ση των προ­έ­δρων των ΤΕΙ, σειρά έχουν σή­με­ρα οι πρυ­τά­νεις των πα­νε­πι­στη­μί­ων να συ­νε­δριά­σουν. Στο επί­κε­ντρο βρί­σκο­νται τα οι­κο­νο­μι­κά προ­βλή­μα­τα των ιδρυ­μά­των αλλά και ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ, ενώ τα ΤΕΙ αντι­δρούν με οξύ­τη­τα στην αλ­λα­γή του συ­στή­μα­τος πι­στω­τι­κών μο­νά­δων σε δι­δα­κτι­κές.

Ει­δι­κό­τε­ρα, η έκτα­κτη σύ­νο­δος πρυ­τά­νε­ων θα ορ­γα­νω­θεί, σή­με­ρα, στην Αθήνα. Οπως ανέ­φε­ρε χθες στην «Κ» ο πρύ­τα­νης του Πο­λυ­τε­χνεί­ου Κρή­της και μέλος του προ­ε­δρεί­ου της Συ­νό­δου Βα­σί­λης Δι­γα­λά­κης, το κυ­ρί­αρ­χο θέμα θα είναι τα οι­κο­νο­μι­κά προ­βλή­μα­τα, αφού τα ιδρύ­μα­τα δεν έχουν λάβει ούτε… ένα ευρώ από την τα­κτι­κή επι­χο­ρή­γη­ση του 2015 και λει­τουρ­γούν με τα τα­μεια­κά τους δια­θέ­σι­μα προη­γού­με­νων ετών, τα οποία εξα­ντλού­νται στα τέλη Ιου­νί­ου. «Θα ανα­γκα­στού­με να στα­μα­τή­σου­με τις πλη­ρω­μές προς τους προ­μη­θευ­τές μας», δή­λω­σε στην «Κ» η πρύ­τα­νης του Παν. Πα­τρών, Βε­νε­τσά­να Κυ­ρια­ζο­πού­λου.

Από την άλλη, υπουρ­γείο Παι­δεί­ας και ιδρύ­μα­τα επε­ξερ­γά­ζο­νται σχέ­διο για δά­νειο με ευ­νοϊ­κούς όρους (25ετή διάρ­κεια, επι­τό­κιο 2%) προς τα ΑΕΙ/ΤΕΙ από την Ευ­ρω­παϊ­κή Τρά­πε­ζα Επεν­δύ­σε­ων. Πα­ρό­τι το δά­νειο θα δοθεί μόνο για βελ­τί­ω­ση υπο­δο­μών (κτί­ρια, εξο­πλι­σμός) και όχι για αντι­με­τώ­πι­ση λει­τουρ­γι­κών ανα­γκών, εύ­λο­γα είναι κα­λο­δε­χού­με­νο. Οι πρυ­τά­νεις θα συ­ζη­τή­σουν και τις δια­τά­ξεις του νέου ν/σ για τα ΑΕΙ, το οποίο δεν έχει δοθεί σε δη­μό­σια δια­βού­λευ­ση, αλλά συ­ζη­τεί­ται στην κοι­νο­βου­λευ­τι­κή ομάδα του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Οι πρυ­τά­νεις αντι­δρούν σε σειρά δια­τά­ξε­ων όπως η συμ­με­το­χή των φοι­τη­τών στις πρυ­τα­νι­κές εκλο­γές, η αλ­λα­γή του συ­στή­μα­τος πι­στω­τι­κών μο­νά­δων και η παύση των νυν πρυ­τά­νε­ων προ­τού ολο­κλη­ρω­θεί η θη­τεία τους.

Πλην των οι­κο­νο­μι­κών προ­βλη­μά­των, το θέμα των πι­στω­τι­κών μο­νά­δων και ισο­τί­μη­σης των πτυ­χί­ων από πε­ντα­ε­τείς σπου­δές με master βρέ­θη­καν ψηλά στην ατζέ­ντα και της χθε­σι­νής Συ­νό­δου των προ­έ­δρων ΤΕΙ. Οι πρό­ε­δροι εκτι­μούν ότι οι δύο ρυθ­μί­σεις υπο­βαθ­μί­ζουν τα πτυ­χία των ΤΕΙ και εξυ­πη­ρε­τούν τα συμ­φέ­ρο­ντα των Πο­λυ­τε­χνεί­ων. Μά­λι­στα, συ­νέ­δε­αν τις σχε­τι­κές ρυθ­μί­σεις με το γε­γο­νός ότι ο υπουρ­γός Αρι­στεί­δης Μπαλ­τάς κι ένας εκ των συγ­γρα­φέ­ων του ν/σ –ο Γε­ρά­σι­μος Σπα­θής– προ­έρ­χο­νται από το ΕΜΠ.

Την ίδια στιγ­μή, επα­νέρ­χο­νται οι αντι­δρά­σεις για τη θέση του μα­θή­μα­τος της Πλη­ρο­φο­ρι­κής στο νέο σύ­στη­μα ει­σα­γω­γής σε ΑΕΙ/ΤΕΙ, που θα εφαρ­μο­στεί για πρώτη φορά από το 2016. Τρεις πρυ­τά­νεις, ένας κο­σμή­το­ρας σχο­λής και 12 πρό­ε­δροι τμη­μά­των, σε επι­στο­λή προς τον κ. Μπαλ­τά, ανα­φέ­ρουν ότι «το νέο σύ­στη­μα αδι­κεί την κοι­νό­τη­τα της Πλη­ρο­φο­ρι­κής, καθώς πε­ριο­ρί­ζει ση­μα­ντι­κά τις επι­λο­γές των μα­θη­τών που θα εν­δια­φερ­θούν για σπου­δές Πλη­ρο­φο­ρι­κής, ενώ ταυ­τό­χρο­να τους υπο­βάλ­λει στο εξε­τα­στι­κό άγχος ενός μα­θή­μα­τος που κατά κα­νέ­ναν τρόπο δεν είναι απα­ραί­τη­το για τις με­τέ­πει­τα σπου­δές τους (τη Χη­μεία)». Μά­λι­στα, και πα­ρό­τι για το θέμα αρ­μό­διος είναι ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Τάσος Κου­ρά­κης, οι 16, στην επι­στο­λή τους προς τον κ. Μπαλ­τά, του υπο­δει­κνύ­ουν ότι «δεν βρι­σκό­μα­στε στο 1980, όπου η έν­νοια της υπο­λο­γι­στι­κής σκέ­ψης και των σπου­δών Πλη­ρο­φο­ρι­κής πρω­το­εμ­φα­νί­στη­καν χωρίς να προσ­διο­ρί­ζουν επα­κρι­βώς τότε την επι­στη­μο­νι­κή τους αυ­τα­ξία», και προ­τεί­νουν οι υπο­ψή­φιοι στο 2ο επι­στη­μο­νι­κό πεδίο να επι­λέ­γουν και να εξε­τά­ζο­νται σε Χη­μεία ή Πλη­ρο­φο­ρι­κή και η επι­λο­γή τους αυτή να τους επι­τρέ­πει την πρό­σβα­ση στις αντί­στοι­χες σχο­λές.

Τέλος, από τη Δευ­τέ­ρα οι υπο­ψή­φιοι των φε­τι­νών πα­νελ­λα­δι­κών εξε­τά­σε­ων πρέ­πει να απο­κτή­σουν από το λύ­κειό τους password, για να υπο­βά­λουν το μη­χα­νο­γρα­φι­κό τους δελ­τίο έως την Τρίτη 7 Ιου­λί­ου.

Κα­θη­με­ρι­νή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.