Αθλητικά

Πέρασε από τη Βουλή η τροπολογία για την αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε την Δευτέρα από την Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στο οποίο εντάχθηκε η τροπολογία Βασιλειάδη για την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου.
Η συζήτηση για την τροπολογία κυριάρχησε, ενώ δεν έλλειψε η ένταση μεταξύ του υφυπουργού Αθλητισμού και της Άννας Καραμανλή με αναφορές στην «παράγκα», όπως συνέβη και με την απάντηση του κ. Μπουκώρου στον Π. Κωνσταντινέα.
Όλα τα κόμματα τις αντιπολίτευσης τάχθηκαν κατά τις τροπολογίας Βασιλειάδη κατηγορώντας τον για την καθυστέρηση της νομοθέτησης η οποία έγινε αφού τα πρωταθλήματα είχαν ολοκληρωθεί.
Δεν έλειψαν και οι επικριτικές αναφορές για τον τελικό κυπέλλου με αφορμή όσα συνέβησαν στις θέσεις των επισήμων του ΟΑΚΑ.
Πάντως ο Γ. Βασιλειάδης, για να μετριάσει τις αντιδράσεις των ομάδων από την Γ’ Εθνική, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μέσω της ΕΠΟ να αποφασιστεί η αύξηση των ομάδων στην υπό σύσταση Super League από 12 σε 14.
Τα βασικά σημεία της τροπολογίας
-Τα επαγγελματικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου από την σεζόν 2019 – 2020 είναι τρία. Η Super League 1 (A’ Eθνική), όπως μετονομάζεται η σημερινή Super League, η υπό σύσταση Super League 2 (B’ Eθνική) και η Football League (Γ’ Εθνική), που γίνεται το τρίτο τη τάξει επαγγελματικό πρωτάθλημα.
-Η υφιστάμενη ερασιτεχνική Γ’ Εθνική παραμένει ως έχει. Οι ομάδες που θα προβιβαστούν φέτος στη Football League οφείλουν εντός 30 ημερών από την επικύρωση της βαθμολογία να μετατραπούν σε ΠΑΕ.
-Η Super League 2 και η Football League θα διοργανώνονται από το φορέα που διοργανώνει σήμερα την Football League. O φορέας αυτός αναλαμβάνει την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και των δύο πρωταθλημάτων. Εξαιρούνται οι ομάδες που έχουν ήδη τηλεοπτικό συμβόλαιο. Περιλαμβάνεται η πρόβλεψη ότι για συγκεκριμένα θέματα που σχετίζονται αποκλειστικά με τη διοργάνωση του πρωταθλήματος της Super League 2 ή της Football League, το καταστατικό μπορεί να προβλέψει την λήψη απόφασης αποκλειστικά από τους εκπροσώπους των ΠΑΕ που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα Super League 2 ή Football League αντίστοιχα.
– Από τα τηλεοπτικά δικαιώματα της κατηγορίας το 2% θα πηγαίνει στην Super League, και συνολικά 9% στην «Ένωση Super League 2 και Football League».
– Η «Ένωση Super League 2 και Football League» θα έχουν κοινό Δ.Σ. στο οποίο θα μετέχουν όλα της Super League 2 και τέσσερα από τις ΠΑΕ της Football League. O πρόεδρος και ο αντιπροέδρος θα προέρχονται από την Super League 2.
-Μειώνονται τα όρια του ελάχιστου μετοχικού κεφαλαίου των ΠΑΕ των τριών επαγγελματικών κατηγοριών.
Το μετοχικό κεφάλαιο
Τα όρια του ελάχιστου μετοχικού κεφάλαιο των ΠΑΕ των τριών επαγγελματικών κατηγοριών μειώνονται με την τροπολογία για την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου, που κατέθεσε στην Βουλή ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Βασιλειάδης.
Συγκεκριμένα:
Το μετοχικό κεφάλαιο των Π.Α.Ε. που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της Super League 1 δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερο από 500.000 ευρώ, ενώ μέχρι τώρα δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερο από 1 εκάτ. ευρώ.
Το μετοχικό κεφάλαιο των Π.Α.Ε. που θα συμμετέχουν στο υπό σύσταση πρωτάθλημα της Super League 2 δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερο από 100.000 ευρώ, ενώ για την σημερινή Football League δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερο από 500.000 ευρώ.
Το μετοχικό κεφάλαιο των Π.Α.Ε. που θα πάρουν μέρος στον πρωτάθλημα της Football League, ήτοι της νέα Γ’ Εθνικής κατηγορίας δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερο από 30.000 ευρώ, ενώ μέχρι τώρα ήταν το ελάχιστο του νόμου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου