Τοπικές Ειδήσεις

Γ. Νικητιάδης: Καθιέρωση επιτρόπου Τουρισμού στην Ε.Ε.-Συνέντευξη στην “Ε”

Με αφορμή τη σημερινή πολιτική εκδήλωση (8 μ.μ. στον πολυχώρο Α49, πίσω από το Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας) ο κ. Νικητιάδης μιλάει στην “Ε” για την Ευρώπη, τον τουρισμό και τις προσεχείς ευρωεκλογές.

– Ποια θεωρείτε πως είναι μία από τις αλλαγές που θα πρέπει να κάνει η Ευρώπη στον τομέα του Τουρισμού, έτσι ώστε να λάβουν στα σοβαρά αυτό τον οικονομικό τομέα στην Ευρωπαϊκή Ενωση;

“Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η καθιέρωση επιτρόπου Τουρισμού. Είναι μία πρόταση που την έχω ήδη καταθέσει και έχει τύχει ευρείας αποδοχής. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της παρατήρησης ότι παρά το γεγονός πως στην Ευρώπη ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας της ασχολείται με τον τουρισμό, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική στον τομέα αυτό. Εχουμε 27 επιτρόπους για διάφορα θέματα, εκτός από τον τουρισμό. Φανταστείτε να υπήρχε ένας επίτροπος που μοναδική του ασχολία θα ήταν η ανάπτυξη και ο στρατηγικός σχεδιασμός της τουριστικής ανάπτυξης. Θα μπορούσαν να γίνουν τεράστια βήματα”.

– Η κοινή άμυνα και η κοινή εξωτερική πολιτική είναι σημαντικά βήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την ολοκλήρωσή της;

“Η Ευρωπαϊκή Ενωση -και αυτό είναι μία από τις πάγιες θέσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών- θα πρέπει να αποκτήσει πλέον κοινή εξωτερική πολιτική. Τα σύνορά της που είναι στον Εβρο, στη Λέσβο και στο Καστελλόριζο, θα πρέπει να φυλάττονται από μία κοινή δύναμη. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να υπάρχει ενιαία και κοινή πολιτική και στον τομέα της Αμυνας. Πρόσφατα μου ζητήθηκε να απευθύνω χαιρετισμό σε συνέδριο μελών και στελεχών του SPD (Γερμανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα), το οποίο πραγματοποιήθηκε στο νησί της Ρόδου. Εκεί καλωσόρισα τους πολιτικούς μου συντρόφους λέγοντας “σας καλωσορίζω, στην Ελλάδα, σας καλωσορίζω στη Δωδεκάνησο, στη Ρόδο, αλλά κυρίως σας καλωσορίζω στα σύνορα της Ευρώπης, στα σύνορα της κοινής μας πατρίδας”, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να τους δώσω να καταλάβουν την αναγκαιότητα κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε πόρους που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του τουρισμού και όχι μόνο”.

– Ολόκληρη η Ελλάδα σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση είναι μία εκλογική περιφέρεια. Είναι θετικό αυτό για τη χώρα και την εκπροσώπησή της;

“Το ότι η χώρα μας αυτή τη στιγμή θεωρείται ως μία εκλογική περιφέρεια, μόνο θετικό δεν είναι. Κάνω μία πρόταση… κάθε διοικητική περιφέρεια να έχει το δικό της ευρωβουλευτή. Π.χ. η Πελοπόννησος να εκλέγει τον δικό της, η Κεντρική Μακεδονία το ίδιο, η Θράκη τον δικό της, το Αιγαίο τον δικό του… Με τον τρόπο αυτό γίνεται αμέσως αντιληπτό πως θα μπορούσαν μία σειρά ζητημάτων που απασχολούν κάθε τόπο να είχαν έναν άμεσο δίαυλο επικοινωνίας με τις Βρυξέλλες και παράλληλα να υπήρχε και αμφίδρομη σχέση για την εκπόνηση προγραμμάτων ανάπτυξης”.

– Υπηρετήσατε τον τομέα του Τουρισμού και τον γνωρίζετε πολύ καλά. Για την τοπική τουριστική ανάπτυξη της Μεσσηνίας τι θα μπορούσε να γίνει;

“Είχα την τιμή να εγκαινιάσω την Costa Navarino, όταν ζούσε ακόμη ο καπετάν Βασίλης… Οι προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης στη Μεσσηνία είναι τεράστιες. Το ενετικό Κάστρο της Κορώνης, το Ανάκτορο του Νέστορα, η Πύλος ή αλλιώς Νιόκαστρο, οι καταρράκτες της Νέδας που είναι ένας ξεχασμένος παράδεισος… Από πού να αρχίσει κανείς και πού να τελειώσει για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Οι συνέργειες σε συνάρτηση με έναν πλήρη στρατηγικό σχεδιασμό, κάτι που η κυβέρνηση το έχει ξεχάσει εντελώς, αποτελούν ίσως μία καλή αρχή”.

Πηγή eleftheriaonline.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου