Ρεπορτάζ

Γεωθερμία στα νησιά μόνο με συγκατάθεση της τοπικής κοινωνίας

Έντονες αντιδράσεις μεταξύ φορέων και κατοίκων νησιωτικών περιοχών του Αιγαίου είχαν προκαλέσει δημοσιεύματα περί υλοποίησης έργων γεωθερμίας από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Ειδικότερα, φορείς και κάτοικοι της Νισύρου, αλλά και της Μήλου, αντιτίθενται σθεναρά στην εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων υψηλής ενθαλπίας που υπάρχουν στα νησιά τους.

Το econews επικοινώνησε με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για το ζήτημα, με την εταιρεία να διαβεβαιώνει ότι κανένα έργο εκμετάλλευσης της γεωθερμίας δεν πρόκειται να προχωρήσει δίχως της συγκατάθεση της τοπικής κοινωνίας διαψεύδοντας δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για “υποστήριξη” σε Μήλο και Νίσυρο.

Αντιθέτως, τα πιο ώριμα γεωθερμικά πεδία προς εκμετάλλευση αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε Λέσβο και Κίμωλο όπου υπάρχει συγκατάθεση των τοπικών φορέων και εντός του επόμενου εξαμήνου δρομολογείται διαγωνισμός για την επιλογή στρατηγικού επενδυτή.

Προαπαιτούμενο για το στρατηγικό επενδυτή είναι να έχει πραγματοποιήσει αντίστοιχα μεγάλα έργα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να προσέλθουν στο σχετικό διαγωνισμό μεγάλες ξένες εταιρείες του κλάδου.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η γεωθερμική ενέργεια στα νησιά δεν θα χρησιμοποιηθεί μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και για έργα αφαλάτωσης καθώς και σε γεωργικές εφαρμογές (πχ θερμοκήπια).

Μάλιστα τα έργα γεωθερμίας προορίζονται ως μονάδες βάσης που θα υποκαταστήσουν σε σημαντικό ποσοστό τις ρυπογόνες και κοστοβόρες πετρελαιογεννήτριες που παρέχουν αυτή τη στιγμή ηλεκτρική ενέργεια στα νησιά.

—Τι λένε οι Νισύριοι

Οι φορείς της Νισύρου αντέδρασαν έντονα σε δημοσιεύματα “περί υποστήριξης” της τοπικής κοινωνίας στην εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου υψηλής ενθαλπίας του νησιού, ενώ έχουν σοβαρά παράπονα από τη ΔΕΗ και για την κατάσταση των υποδομών του νησιού.

“Χρόνια τώρα, οι Νισύριοι υποφέρουμε από τις συχνές και μακράς διαρκείας διακοπές ρεύματος και μάλιστα την θερινή περίοδο, με τις βλαπτικές για την υγεία των κατοίκων και την οικονομία του νησιού συνέπειες. Πρόσφατα, τον περασμένο μήνα, είχαμε συνεχείς διακοπές και πέραν των 12 συνεχών ωρών! Από το 2000 οπότε ετέθη σε λειτουργία το Π.Δ. με τους όρους δομήσεως στη Νίσυρο, (η ΔΕΗ) αδιαφορεί και δεν προχωρεί στην υπογειοποίηση των δικτύων της. Από τη δεκαετία του 1970 έχει εγκαταλείψει στην ευρύτερη περιοχή του ηφαιστείου μεταλλικές σωληνώσεις και άλλα σιδηρά, τελείως σκουριασμένα αντικείμενα και παρά τις οχλήσεις μας δεν τα απομακρύνει από την πιο τουριστική περιοχή του νησιού μας και πολλά άλλα. Στη συνείδηση του Νισύριου πολίτη η λέξη ΔΕΗ είναι ταυτόσημη με τις λέξεις αδιαφορία, ανικανότητα και αναξιοπιστία” αναφέρει η Εταιρεία Νισυριακών Μελετών (ΕΝΜ).

Μάλιστα, η ΕΝΜ επισημαίνει ότι “ο Δήμος Νισύρου, με ομόφωνη απόφασή του, προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια κατά της Αποφάσεως του υπουργού περί παραχωρήσεως στη ΔΕΗ του δικαιώματος έρευνας και εκμεταλλεύσεως του πεδίου του νησιού και της λειτουργίας εργοστασίου παραγωγής ρεύματος και παράλληλα κατά της προκηρύξεως σχετικού διαγωνισμού. Για μεν την προσφυγή στο ΣτΕ ορίστηκε δικάσιμος για την 21η Μαίου του προσεχούς έτους, η δε προσφυγή ενώπιον του Δ.Εφ. Αθηνών εξεδικάσθη και αναμένεται η απόφαση”.

Τέλος η ΕΝΜ υποστηρίζει ότι οφέλη για το νησί μπορούν να προκύψουν και από την εκμετάλλευση του πεδίου χαμηλής ενθαλπίας:

“Έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει στη ΔΕΗ, το εξαιρετικά εχθρικό περιβάλλον στο οποίο επιδιώκει να εφαρμόσει τα σχέδιά της. Η ολοκληρωτική απουσία συναίνεσης των κατοίκων του νησιού εγγυάται την αποτυχία της όποιας προσπάθειας από μέρους της. Καχυποψία δε, προκαλεί η εμμονή της για την εκμετάλλευση του υψηλής ενθαλπίας γεωθερμικού πεδίου της Νισύρου, ενώ η λειτουργία της αφαλάτωσης, η παροχή ζεστού – κρύου νερού και θερμάνσεως – ψύξεως στα σπίτια του νησιού και πολλές άλλες εφαρμογές, μπορούν να επιτευχθούν με την εκμετάλλευση της χαμηλής ενθαλπίας που είναι αποδεκτή από την κοινωνία της Νισύρου, έχει χαμηλότερο κόστος και είναι ευκολότερα εφαρμόσιμη”, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Πηγή: econews

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου