Ειδήσεις

Το Μαξίμου βάζει τέλος στην προεδρολογία

«Δεν υπάρχει κανένα θέμα συζήτησης ή συμφωνίας του Μεγάρου Μαξίμου με τον Φώτη Κουβέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας» είναι η σταθερή γραμμή του πρωθυπουργικού γραφείου.

Γι’ αυτό από νωρίς το πρωί της Πέμπτης κρίθηκε επιβεβλημένο να υπάρξει διάψευση σχετικού δημοσιεύματος ώστε να μη λάβει έκταση η συζήτηση.

Εξάλλου για το Μέγαρο Μαξίμου κάθε συζήτηση την παρούσα χρονική περίοδο για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι πρόωρη. Ως εκ τούτου, ό,τι συζητείται ή κυκλοφορεί στην «πολιτική αγορά», όπως τονίζουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, δεν έχει καμία βάση.

Αυτή είναι η αυτονόητη κίνηση ενός συστήματος εξουσίας που δεν θέλει να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο εν μέσω της διαπραγμάτευσης με την τρόικα αλλά και δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές.

Η εντολή του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Σ. Κεδίκογλου νωρίς το πρωί της Πέμπτης να διαψεύσει το δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» ήταν σαφής.

Το δημοσίευμα αναφερόταν σε μυστική συνάντηση του υπουργού Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτη και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, στον οποίο μετέφερε πρωθυπουργική πρόταση να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
«Είναι παντελώς αναληθές το δημοσίευμα» είπε στον ΒΗΜΑ FM 99,5 o κ. Kεδίκογλου, ο οποίος επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης να αναδειχθεί νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2015 από την παρούσα Βουλή και χαρακτήρισε επίσης ανυπόστατα σενάρια τα όσα κυκλοφορούν για παραίτηση του κ. Κ. Παπούλια.

Είχε προηγηθεί σχετική διάψευση και του κ. Κουβέλη, ο οποίος μιλώντας στον Σκάι αρνήθηκε ότι υπήρξε συνάντησή του με τον κ. Σταμάτη και υποστήριξε ότι δεν έγινε η οποιαδήποτε συζήτηση για εναλλακτικές μορφές ενός τέτοιου σχεδίου.

Παρά τη διάψευση, το όνομα του κ. Κουβέλη ως διαδόχου του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παπούλια έχει ακουστεί και παλαιότερα σε θεωρητικές συζητήσεις μεταξύ κεντρικών στελεχών της ΝΔ, του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Αυτή η συζήτηση γινόταν στη βάση ότι υπήρχε μια άριστη σχέση των κ.κ. Σαμαρά και Κουβέλη. Μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών, παρά το γεγονός ότι η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε από την κυβέρνηση, υπάρχει αλληλεκτίμηση και κανείς δεν θα πει για τον άλλον «βαριά κουβέντα».

Μέχρι όμως να φθάσουμε στη συζήτηση για υποψηφιότητες για την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι ακόμη πολύ νωρίς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει μελλοντικά μια επαναφορά στο προσκήνιο του ονόματος του κ. Κουβέλη.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είναι σαφής όταν λέει σε συνεντεύξεις του ότι, αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε αλλαγή της πολιτικής της, δεν θα συγκεντρωθεί η απαιτούμενη από το Σύνταγμα (άρθρο 32, παρ. 3) πλειοψηφία των τριών πέμπτων (180 βουλευτές) του όλου αριθμού των βουλευτών στην τρίτη κατά σειρά ψηφοφορία.

Σύμφωνα με το άρθρο 32, παρ. 1 του Συντάγματος, «η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Βουλής έναν τουλάχιστο μήνα προτού λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής».

Ο Πρωθυπουργός στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Μega και στην εκπομπή «Ανατροπή» με τον δημοσιογράφο κ. Ι. Πρετεντέρη είχε πει ότι δεν έχει κάποιον στο μυαλό του, αλλά είχε διευκρινίσει με νόημα, δείχνοντας ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να μην είναι από τον χώρο της Κεντροδεξιάς: «Αυτό που έχω στο μυαλό μου είναι ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να μην έχει να μας προσφέρει έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να αποφευχθούν οι εκλογές το 2015. Και πιστεύω ότι θα βρεθεί ο άνθρωπος αυτός, υπάρχουν θαυμάσιοι Ελληνες παντού. Και Ελληνίδες».

Το πιο σημαντικό όμως ήταν λίγους μήνες αργότερα, όταν «Το Βήμα της Κυριακής» σε δημοσίευμά του αναφερόταν σε ιδιαίτερες συζητήσεις του κ. Σαμαρά σχετικά με την προεδρική εκλογή με τη χαρακτηριστική φράση: «Μπορεί να βρεθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής. Ας τον προτείνει η Αριστερά».

Από την κυβέρνηση επιμένουν ότι η παρούσα Βουλή μπορεί και πρέπει να εκλέξει τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τονίζουν – το είπε και δημόσια ο κ. Κεδίκογλου – πως υπάρχουν προσωπικότητες που είναι υπεράνω όλων των χώρων και μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του αξιώματος.

Βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαμηνύσει εδώ και καιρό ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί από άλλη Βουλή στην οποία θα έχει απόλυτη πλειοψηφία η νυν αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία και θα προτείνει πρόσωπο για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου