Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συναντήθηκε στο Φανάρι την Κυριακή 11 Ιανουαρίου ο δήμαρχος Πάτμου, Νικήτας Τσαμπαλάκης, παρουσία και του Μητροπολίτη Ζάμπιας και Μοζαμβίκης κ. Ιωάννη. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Τσαμπαλάκης στη «δ», ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι πολύ πιθανόν να επισκεφθεί το νησί της Αποκάλυψης τον προσεχή Σεπτέμβριο για να εγκαινιάσει την Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή.
Ο Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μοζαμβίκης ενημέρωσε τον Πατριάρχη για την επικείμενη άφιξη μαθητών από την Αφρική στην Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή, στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εκπαίδευση και πνευματική καλλιέργεια νέων από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.
Η συνάντηση, σύμφωνα με τον δήμαρχο, διήρκεσε πάνω από μία ώρα και διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό και εγκάρδιο κλίμα, με συζήτηση ουσιαστικών θεμάτων που αφορούν στο παρόν και στο μέλλον της Πάτμου. Στο πλαίσιο αυτής πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή εθιμοτυπικών δώρων, ενώ μετά το πέρας της ακολούθησε κοινό γεύμα, επισφραγίζοντας το κλίμα αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας.
Ο Παναγιώτατος αντιμετώπισε θετικά την πρόσκληση και, σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, αναμένεται να επισκεφθεί την Πάτμο τον προσεχή Σεπτέμβριο, σηματοδοτώντας με την παρουσία του τη νέα περίοδο λειτουργίας της Πατμιάδας Εκκλησιαστικής Σχολής. Με την επιστροφή του δημάρχου Πάτμου, σε συνεργασία με τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, θα συνταχθεί κοινή επιστολή που θα αποσταλεί ως επίσημη πρόσκληση προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την ιστορική αυτή επίσκεψη, μετά από μακρό χρονικό διάστημα.
Την Κυριακή, ο κ. Τσαμπαλάκης παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία από τον πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος παρέστη συμπροσευχόμενος στη Θεία Λειτουργία κατά την οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αγκύρας κ. Γρηγόριος. Εκκλησιάστηκαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Μύρων κ. Χρυσόστομος και Ζάμπιας και Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης.

«Αμέσως μετά βρεθήκαμε στο Πατριαρχείο, συζητήσαμε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη τα θέματά μας στην Πάτμο, ήθελε να μάθει τις εξελίξεις του νησιού μας κι εκεί έπεσε στο τραπέζι η πρόταση, μετά από πολλά χρόνια, να έρθει στο νησί της Αποκάλυψης, με σκοπό να κάνει εγκαίνια στην Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή της Πάτμου. Ήταν θετική από την αρχή η σκέψη να έρθει στην Πάτμο. Εγώ είχα ξαναπάει στο Φανάρι δύο χρόνια πριν, όταν είχα εκλεγεί δήμαρχος. Ανανεώσαμε, λοιπόν, το ραντεβού μας μετά από δύο χρόνια περίπου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει πάνω από 30 χρόνια να επισκεφθεί την Πάτμο, από τα 1900 χρόνια της Αποκάλυψης, δηλ. 33 χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι ήταν πολύ συγκινημένος ο Παναγιώτατος για ό,τι γίνεται με την ανακαίνιση της Πατμιάδας και βέβαια το κράτος έχει δώσει αρκετά χρήματα, περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ».
Ερωτηθείς ο δήμαρχος Πάτμου τι άλλο συζήτησε με τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας απάντησε: «Βασικά, ήθελα να μάθει τις σχέσεις μεταξύ Δήμου και Μονής. Οι σχέσεις μας, είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο. Τελευταία κάναμε και αίτημα στην Ιερά Μονή Πάτμου για παραχώρηση χώρου στην περιοχή Γροίκος για τη μονάδα αφαλάτωσης κι έχουμε πάρει την έγκριση. Αυτό δείχνει, με λίγα λόγια ότι υπάρχει μια καλή συνεργασία μεταξύ Δήμου και Μονής. Μεταφέρθηκε αυτό στο Φανάρι. Ήταν πάρα πολύ χαρούμενος για το γεγονός ότι υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία με τη Μονή. Και γι’ αυτό, στην επιστροφή μου στην Πάτμο θα γίνει κοινή επιστολή πρόσκλησης προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη μεταξύ εμού και του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής.
Συνάντηση στο ΥΠΠΟ
Σήμερα ο κ. Τσαμπαλάκης έχει προγραμματισμένη συνάντηση στο Υπουργείο Πολιτισμού με τον γενικό γραμματέα για το σπίτι του Μανιά στην Πάτμο. «Είναι ένα σπίτι παραμελημμένο εδώ και πολλά χρόνια και βρίσκεται δίπλα στους Μύλους, για το οποίο έχουμε συγκεκριμένη πρόταση, υπάρχει τεχνική έκθεση, οικονομική μελέτη, ώστε να μπορέσουμε να βρούμε πόρους να το αναδείξουμε και να γίνει ένα παράρτημα του δημαρχείου στην Πάτμο. Το οίκημα ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού, οπότε από εκεί θα ψάξουμε τη χρηματοδότηση».
Συνάντηση με τον γ.γ. ΥΠΕΝ Π. Βαρελίδη
Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Πέτρο Βαρελίδη θα είχε χθες στην Αθήνα ο δήμαρχος Πάτμου Νικήτας Τσαμπαλάκης. «Στη συνάντηση με τον Γενικό θα μεταφέρουμε την πρόταση που έχουμε ήδη. Να ξέρετε ότι η Πάτμος πλέον έχει master plan υδατικών πορών το οποίο έχει σταλεί. Είναι απ’ τα λίγα νησιά στο Αιγαίο το οποίο έχει master plan υδατικών πορών. Έχουμε πλήρη εικόνα το τι χρειάζεται ακριβώς στο νησί, για να λύσουμε το πρόβλημα διά παντός της λειψυδρίας. Εμείς πάμε να δούμε βήμα-βήμα τι ακριβώς χρειαζόμαστε για το καλοκαίρι ώστε να λύσουμε το πρόβλημα. Αυτά είναι για δύο αφαλατώσεις οι οποίες πρέπει να χρηματοδοτηθούν άμεσα. Να κάνουμε όλες τις διαδικασίες, να βγάλουμε τις αδειοδοτήσεις, ώστε το καλοκαίρι το νησί να μην έχει κανένα απολύτως πρόβλημα».
Επαφές στην Κωνστ/πολη με παράγοντες του τουρισμού
«Την Κυριακή γευματίσαμε με τον αντιπρόεδρο Τουρισμού της Τουρκίας και με τον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης και μαζί με επιχειρηματίες της Πόλης συζητήσαμε για τα θέματα της Πάτμου και προσπαθούμε τώρα να κάνουμε το εξής: να πάμε σε δύο μήνες ξανά στην Κωνσταντινούπολη και σε μεγάλο ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης να κάνουμε προβολή του νησιού. Να πάρει μία τουριστική προβολή μέσα στην Κωνσταντινούπολη, γιατί πραγματικά η Πάτμος έχει ποιοτικό τουρισμό και αυτό θέλουμε να το προβάλλουμε στην καρδιά της Τουρκίας. Ήταν τυχαίο γεγονός στο Πατριαρχείο, ενώ τρώγαμε σε κοινά τραπέζια, βρεθήκαμε και συζητήσαμε. Μάλιστα έρχεται συχνά ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου στην Πάτμο οπότε είχε γνώση και εικόνα της Πάτμου», ανέφερε σχετικά ο δήμαρχος.
Θετικά τα μηνύματα για την τουριστική σεζόν
Για τα μηνύματα που υπάρχουν για τη φετινή τουριστική σεζόν, ο κ. Τσαμπαλάκης τόνισε ότι «όπως όλα δείχνουν, η Πάτμος μας έχει γίνει ανερχόμενη δύναμη στον τουρισμό. Έχει σταθερή αξία, οπότε δεν φοβόμαστε τη σεζόν. Θα πάμε και φέτος πάρα πολύ καλά. Η πρώτη εικόνα είναι ότι υπάρχουν κρατήσεις από τώρα για το καλοκαίρι. Οπότε η σεζόν μας θα είναι πάρα πολύ καλή. Και η κρουαζιέρα θα πάει καλά φέτος. Παρ’ όλο που ένα κρουαζιερόπλοιο θα μας λείψει φέτος, σε λίγες μέρες θα ανακοινώσουμε για μία άλλη, μόλις οριστικοποιηθεί», σημείωσε καταλήγοντας.













