Ατάκτως Ερριμμένα

Ρόδος: Η Πρωτεύουσα της καρδιάς μας-Σκέψεις των συμπολιτών μας για το “ταξίδι στο φως”

Ποιες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις των συμπολιτών μας, όταν έμαθαν ότι η Ρόδος δεν κατάφερε να κατακτήσει  τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021; Θλίψη, απογοήτευση, αλλά και ελπίδα-ευχή-πρόκληση,  η υλοποίηση πολλών από όσα περιλαμβάνει ο φάκελος υποψηφιότητας της Ρόδου.  Η ιδέα της ΕUphoria, να γίνει  τρόπος σκέψης και δράσης, νοοτροπία και λειτουργία, προσπάθεια να συνδεθούν όλοι οι τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας με την τέχνη και τον πολιτισμό. Κι όλα αυτά, τα έχουμε περισσότερη ανάγκη από ποτέ στους καιρούς που ζούμε, ως τόπος και ως κοινωνία . Αρκεί να το θελήσουμε.  «Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξείδι. Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε. Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα, ήδη θα το κατάλαβες η Ιθάκες τι σημαίνουν»

Ένα μικρό δείγμα από αυτή την  ελπίδα-ευχή κάποιων συμπολιτών μας :

Γιάννης Λεριάς : Συγχαρητήρια στην Ελευσίνα για την επιτυχία της και καλή δύναμη για τη συνέχεια. Τι γίνεται όμως μ’ εμάς;  Μιά καλή ιδέα θα ήταν ίσως να συνεχίζαμε σα να είχαμε κερδίσει εμείς τον τίτλο… Κάποια πράγματα θα τα κάναμε, ε, ας τα κάνουμε και τώρα. Οι τίτλοι από μόνοι τους δε λένε τίποτα.

Ελενα Γιαννίκη:  Συγχαρητήρια πρώτα απ’ όλα στην Ελευσίνα που θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021. Πρέπει όλοι να ευχηθούμε να φέρει σε επιτυχία τον τίτλο που απέκτησε. Γιατί αφορά την εικόνα της χώρας μας. Συγχαρητήρια στην ομάδα της δικής μας Ρόδου για όλη τη δουλειά που κατέβαλε τα τελευταία χρόνια. Είχα τη χαρά και την τιμή να συμμετάσχω και εγώ σε κάποιες από τις συναντήσεις που είχαν οργανωθεί για την προετοιμασία αυτή. Συγχαρητήρια όμως πάντα και πάνω απ’ όλα στους πολίτες που αντί να έχουν ένα μόνιμο καταγγελτικό λόγο σηκώνοντας το δακτυλάκι, χωρίς τον αυτοσκοπό της εξασφάλισης της πολιτικής τους καρέκλας. αφιερώνουν τον προσωπικό τους χρόνο και έμπνευση και μέσα από σωματεία, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, εθελοντικές και αυθόρμητες οργανώσεις, προσφέρουν στον τόπο τους.  Έχουν όραμα και συνεχίζουν.

Αγαπητός Ξάνθης: Ο πολιτισμός δεν έχει βαρόμετρο…είναι πολλά και μαζί…Συγχαρητήρια σε αυτούς που μας ταξίδεψαν…η Ρόδος έχει από μόνη της την πολύπλευρη πρωτεύουσα της κουλτούρας …φτάνει το να πιστέψουμε και εμείς…Χαρούλα Γιασιράνη : Τώρα μπορεί να δοθεί στη δημοσιότητα όλος ο φάκελος για να γνωρίζουν όλοι πόσο σοβαρή δουλειά έγινε με όλες τις δράσεις για να πάψουν οι μίζεροι τα πικρόχολα σχόλια..Μένει στον τόπο ένα φιλόδοξο, μακρόπνοο, ολοκληρωμένο σχέδιο , που η Ρόδος αν θέλει μπορεί να υλοποιήσει και χωρίς τον τίτλο!

Μιχαήλου Τάκης:  Εξαιρετική η προσπάθεια του Χατζηϊωάννου και της ομάδας του για την υποψηφιότητα της Ρόδου πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021..Όση αξία κι αν έχει η ταπεινή μου άποψη , κανείς δεν μπορεί να μου καταλογίσει σκοπιμότητες,αφού δεν είμαι και ο καλύτερος φίλος της Δημοτικής αρχής ,ούτε του ίδιου του Αντιδημάρχου ..
Ο τόπος μας έχει ανάγκη από όραμα και σε αυτήν την κατεύθυνση δίνουν ώθηση όλες αυτές οι προσπάθειες ..
Σίγουρα υπάρχουν αρκετοί που “ικανοποιήθηκαν” με την εξέλιξη της υποψηφιότητας …αλλά πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που..αυτοϊκανοποιούνται .Δεν θα ασχοληθώ καθόλου μαζί τους …
Επίσης θεωρώ επιβεβλημένες τις προσεγγίσεις ανθρώπων καλοπροαίρετων ,επί του θέματος. Μόνο έτσι θα βρεθούν οι τρόποι να κεφαλαιοποιήσουμε την δουλειά που έγινε τα δυο τελευταία χρόνια και να ανταμείψουμε τους κόπους του ανθρώπινου δυναμικού ..
Ένα μεγάλο μπράβο παιδιά μαζί με ένα τεράστιο ευχαριστώ…
Καλή επιτυχία στην Ελευσίνα…σίγουρα είχε περισσότερο από εμάς ανάγκη τον τίτλο και οι λόγοι είναι προφανείς….
Συνεχίζουμε !

Γιάννης Μαχαιρίδης:  “Κρέσσων γαρ οικτίρμου φθόνος ”

Δέσποινα Διαμαντή : Δεν θα είμαστε η πολιτιστική πρωτεύουσα, αλλά οφείλουμε ένα μπράβο για την προσπάθεια. Στη διαδικασία που ακολουθεί και πριν επιδοθούμε στη γνωστή συνωμοσιολογική λογική για τους κακούς που μας φθονούν, έχουμε μια χρυσή ευκαιρία. Να σκεφτούμε τι πολιτισμό παράγουμε και τι πολιτισμό προσφέρουμε. Να προβληματιστούμε για το μήνυμα που στείλαμε μαζί με το φάκελο υποψηφιότητας της Ρόδου. Η Ελευσίνα δεν είναι πιο όμορφος τόπος. Μόνο που δεν συμμετείχαμε σε καλλιστεία. Το μήνυμα της Ελευσίνας ήταν σαφές και επίκαιρο. “Μετάβαση στη ΕUphoria. Μια προσπάθεια να συνδεθούν όλοι οι τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας με την τέχνη και τον πολιτισμό, αντιμετωπίζοντας υπό νέο πρίσμα τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας. Περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές”. Το δικό μας ποιό ήταν; Έγινε αντιληπτό; Μήπως για μια ακόμα φορά αρκεστήκαμε στην αδιαμφισβήτητη αλλά κουρασμένη ομορφιά του νησιού μας; Μήπως προβάλλαμε αυτάρεσκα τα “αρχαία μας στολίδια” χωρίς απαντήσεις για το σύγχρονο πρόσωπο της Ρόδου; Λέω μήπως; Να το σκεφτούμε βρε αδελφέ! Κι όταν ξεπεράσουμε το σοκ της απόρριψης, ας βάλουμε το τραπέζι τη μεγάλη πρόκληση για το Δήμο με την ευρεία έννοια. Για όλους μας δηλαδή. Να υλοποιηθούν κάποιες απ τις όντως ενδιαφέρουσες προτάσεις του φακέλου της Ρόδου. Αυτές που μπορούμε. Οπότε: Ιδού η Ρόδος…

Δημήτρης Γάκης:  Δεν χάσαμε. Κέρδισε η Ελευσίνα. Μπορούμε όμως και από μόνοι μας να αναδείξουμε τη Ρόδο μας ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Χάρης Παστρικός:  Μακάρι όλα αυτά τα σχέδια και μελέτες, και πολιτιστικά δρώμενα που σχεδιάστηκαν να γίνουν χωρίς την βοήθεια των ευρωπαϊκών θεσμών και οποιαδήποτε κυβέρνησης… Το νησί μας μπορεί, εμείς μπορούμε..

Ρένα Παυλάκη-Διακίδη: Κατανοητή η απογοήτευση των Ροδίων για την αποτυχία της Ρόδου να αναδειχθεί σε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Προσωπικά είχα τολμήσει να εκφράσω δημόσια τις αμφιβολίες μου αν θα ήταν η Ρόδος η πόλη που θα κέρδιζε τον τίτλο, σε συνέντευξή μου, πριν από λίγες ημέρες στον ραδιοφωνικό σταθμό της Κω Εκφραση 97. Η αποτυχία της Ρόδου έχει την ερμηνεία της. Αν δει κανείς ποιός είναι ο σκοπός του θεσμού, θα αντιληφθεί και τα κριτήρια επιλογής: “Στη σύγχρονη εποχή ,ενόσω μαίνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των πόλεων ,μία από τις στρατηγικές της αστικής διακυβέρνησης στη Γηραιά ήπειρο είναι η ανάληψη της διοργάνωσης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης από τις πόλεις προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας και αναγνωρισιμότητάς τους. Έτσι ,επιδιώκεται η δημιουργία θετικής φήμης για έναν τόπο και παρέχεται η δυνατότητα προβολής των ελκτικών του στοιχείων. Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής ένωσης και αποτελεί σημαντικό τμήμα της πολιτιστικής της πολιτικής. Επίσης, συμβάλλει στην πολιτιστική διπλωματία των πόλεων, που αναλαμβάνουν το θεσμό, ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση και την υπερηφάνεια των κατοίκων τους. Aκόμη, μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση των υπαρχουσών υποδομών (π.χ. πλατείες), καθώς και στην αστική αναγέννηση των πόλεων, μέσω της δημιουργίας ή βελτίωσης των πολιτιστικών υποδομών σε περιοχές των αστικών τους ιστών παρέχοντας το έναυσμα για την απαρχή ή ενίσχυση της δημιουργικής οικονομίας τους (πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες)”. Τούτων δοθέντων, η Ρόδος θεωρείται ήδη μια αναγνωρισμένη διεθνώς πολιτιστική βιομηχανία, που υπερβαίνει τους στόχους του θεσμού. Αυτή είναι η αλήθεια, όσο κι αν η απώλεια του τίτλου συνιστά πλήγμα στο γόητρο εκείνων που επένδυσαν πολιτικά σ’ αυτόν.Επιτέλους, ας αφήσουμε στην άκρη το σύνδρομο της καταδίωξης. Πάντα οι άλλοι μας φταίνε, μας υπονομεύουν κλπ κλπ. Η αλήθεια είναι πολύ πιο απλή. Η Ελευσίνα, σαν υποβαθμισμένη πόλη, είχε μεγαλύτερη ανάγκη τον τίτλο. Και της τον έδωσαν για να της δώσουν μια ευκαιρία να αναγεννηθεί. Αν το καταφέρει, θα το δούμε. Η Ρόδος, αντιθέτως, δεν έχει ανάγκη από τίτλους. Αλλά και όταν τους είχε, ας αναρωτηθούμε με ειλικρίνεια, πώς τους αξιοποίησε. Επί πολλά χρόνια είχε την Προεδρία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Πόλεων Πολιτιστικής Κληρονομιάς λόγω της Μεσαιωνικής Πόλης. Πώς αξιοποίησε αυτόν τον θεσμό; Με συνεχή πολιτιστική υποβάθμιση. Σε σημείο που να μην θεωρείται απίθανη – αν συνεχίσουμε έτσι – ακόμη και η αποβολή της Μεσαιωνικής Πόλης από τη λίστα της UNESCO. Ας αφήσουμε λοιπόν στην άκρη την κλάψα και την δίψα μας για τίτλους κι ας δούμε την πραγματικότητα και την ουσία.

Νίκος Παπαδόπουλος: Θα μου πεις , εδώ κοτζάμ ανατροπή έγινε με τον μελλοντικό πλανητάρχη , ο αποκλεισμός της Ρόδου μας εξέπληξε; ΔΕΝ ξέρω τι πήγε στραβά για το ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ μου νησί ή τι «βάρυνε»  για την νικήτρια ΕΛΕΥΣΙΝΑ στον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021 .Ξέρω όμως ότι κάποιοι άνθρωποι ΔΟΥΛΕΨΑΝ με ζήλο και αυταπάρνηση και είναι ΑΞΙΟΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΩΝ ! Ξέρω επίσης ότι πολλοί «κατ’ επάγγελμα μίζεροι» , πολέμησαν με τον τρόπο τους την υποψηφιότητα της Ρόδου. Οι πρώτοι, ίσως όχι σήμερα ή αύριο, θα δουν να ανταμείβονται οι προσπάθειές τους στις επιλογές τους .  Οι  «άλλοι»  θα εξακολουθήσουν να γκρινιάζουν και να μιζεριάζουν !

Τίνα Τρίγκα: Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης έγινε η Ελευσίνα για το 2021. Καλή της επιτυχία! Η Ρόδος παραμένει πρωτεύουσα της καρδιάς μας! Κι όσοι την αγαπούμε.  Δεν χρειαζόμαστε τις «ταμπέλες» για να την φροντίζουμε, να την προσέχουμε, να την αναδεικνύουμε κάθε μέρα, γι’ αυτό που είναι και γι’ αυτό που της αξίζει!

Η φωτογραφία είναι του Γ. Μαχαιρίδη

 

 

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • efalkenburg    13.11.2016 11:45

    Αυτός που αναφέρθηκε στην αυτοικανοποίηση πρέπει να έχει ταλέντο στη τέχνη.

Σχολιασμός άρθρου