Ειδήσεις

Η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορα στους «ασημένιους» τουρίστες

Με 37,76 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης σχεδιάζει η κυβέρνηση να προσελκύσει επισκέπτες άνω των 65 ετών, αλλά και άτομα με αναπηρίες και να προωθήσει τη συνταγογράφηση επισκέψεων σε πολιτιστικούς χώρους για άτομα με ψυχικές νόσους.

Μια «χρυσή» ευκαιρία για την ανάπτυξη του «ασημένιου» τουρισμού μπορεί να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Με 27,26 εκατ. ευρώ, θα σχεδιαστούν παρεμβάσεις σε πολιτιστικούς χώρους, που θα διευκολύνουν την πρόσβαση ατόμων τρίτης ηλικίας, αλλά και ατόμων με αναπηρία. Κύριος στόχος η προσέλκυση επισκεπτών άνω των 65 ετών με …γεμάτο πορτοφόλι και περιηγητικές ανησυχίες. Παράλληλα, με άλλα 10,5 εκατ. ευρώ θα προωθηθεί η ένταξη της τέχνης στις υπηρεσίες υγείας και θα υποστηριχθεί η συνταγογράφηση επισκέψεων σε πολιτιστικούς χώρους για ψυχικές νόσους. Η αρχική φάση των δύο έργων εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2025.

Γενικότερα, στο πρώτο έργο ο σχεδιασμός περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε μουσεία, θέατρα, φεστιβάλ, αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία κ.λπ. με στόχο την τροποποίηση της υπάρχουσας υποδομής για τη βελτίωση της πρόσβασης, την ανάπτυξη ειδικών συστημάτων ξενάγησης, την προώθηση θεματικών ξεναγήσεων και διαδρομών που σχετίζονται με τα ενδιαφέροντα συγκεκριμένου κοινού κλπ. Παράλληλα, θα υποστηριχθεί η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες ενώ θα εκπαιδευθεί και το προσωπικό των πολιτιστικών χώρων για την υποδοχή των ηλικιωμένων σε ένα φιλόξενο περιβάλλον.

Συνολικά, για το συγκεκριμένο «πακέτο» έργων θα διατεθούν σε πολιτιστικά ιδρύματα – έπειτα από προσκλήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού – κεφάλαια ύψους 27,26 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) τα οποία εκτιμάται ότι θα συμπληρωθούν με πρόσθετα κρατικά κονδύλια, καθώς και με ιδιωτικά κεφάλαια, τόσο από ιδιωτικούς πολιτιστικούς φορείς όσο και από τον ευρύτερο τουριστικό τομέα.

Από τις επενδύσεις αναμένονται σημαντικά οικονομικά οφέλη καθώς υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν τα έσοδα (από εισιτήρια κλπ.), θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας αλλά και ένα χρηματοοικονομικό «οικοσύστημα» γύρω από τους προσβάσιμους, για την τρίτη ηλικία και τα άτομα με αναπηρίες, πολιτιστικούς χώρους. Τις επενδύσεις θα «τρέξει» το Υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες με το εθνικό σχέδιο για άτομα με αναπηρία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το δεύτερο έργο στοχεύει στην εισαγωγή της συνταγογράφησης του πολιτισμού για τα ψυχικά προβλήματα υγείας ή αλλιώς της «κοινωνικής συνταγογράφησης». Η παρακολούθηση ή συμμετοχή σε πολιτιστικές δραστηριότητες έχουν αναγνωριστεί τόσο ως μέσο πρόληψης όσο και θεραπείας ψυχικών ασθενειών. Άτομα με κατάθλιψη, άνοια, αυτισμό , φυλακισμένοι, άτομα που παλεύουν με εθισμούς κ.ά. μπορούν να ωφεληθούν.

Η επένδυση εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τους μηχανισμούς συνεργασίας μεταξύ των δομών κοινωνικής φροντίδας και υγείας και του πολιτιστικού τομέα, θα υποστηρίξει την ένταξη της τέχνης και των ανθρωπιστικών σπουδών στην κατάρτιση των επαγγελματιών υγείας, θα ενθαρρύνει τους διοργανωτές καλλιτεχνικών και πολιτιστικών οργανώσεων να εντάξουν την υγεία και ευημερία ως αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού τους. Επίσης, θα διασφαλίσει την πρόσβαση όλων στις πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Με τα 10,5 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) θα αναπτυχθούν προγράμματα ερευνητικά, κατάρτισης, ευημερίας, εκπαίδευσης και παρέμβασης, από ιδρύματα πολιτισμού και υγείας ενώ θα υλοποιηθεί και εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού. Τα κεφάλαια θα διατεθούν, μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Πολιτισμού σε πολιτιστικά και υγειονομικά ιδρύματα και εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν χρήματα καθώς θα περιοριστεί η χρήση ιατρικών υπηρεσιών, φαρμακευτικών προϊόντων ενώ θα μειωθεί και ο αριθμός των χαμένων ημερών εργασίας.

Ο «ασημένιος» τουρίστας ξοδεύει περισσότερο
Ο «ασημένιος» τουρισμός είναι, αναμφίβολα, ένα σημαντικό μέρος της τουριστικής βιομηχανίας. Όλες οι τελευταίες μελέτες για την τρίτη ηλικία, καταδεικνύουν ότι οι ηλικιωμένοι είναι σήμερα πιο υγιείς, ξοδεύουν περισσότερα χρήματα, ταξιδεύουν συχνότερα και μένουν περισσότερο σε προορισμούς μακριά από τον τόπο διαμονής τους, σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους στο παρελθόν. Μάλιστα, το ποσοστό των ταξιδιών στην Ευρώπη για άτομα 65+ ετών αναμένεται να αυξηθεί από 15% το 2010 σε 26% το 2030 και 32% το 2050, ενώ στην Ελλάδα περίπου το 25,2% του πληθυσμού είναι άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με έρευνα της «διαΝΕΟσις» η Ελλάδα αποτελεί ήδη προορισμό για τον τουρισμό τρίτης ηλικίας, κυρίως των τουριστών μεταξύ 55 και 64 ετών _ αποτελούν το 22% του συνόλου των εισερχομένων τουριστών στη χώρα μας. Όμως στις ηλικίες άνω των 65 χρόνων, το αντίστοιχο ποσοστό προσεγγίζει το 7% και βαίνει μειούμενο. Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι οι ηλικιωμένοι τουρίστες που προέρχονται από τις παραδοσιακές αγορές της Ευρώπης, έχουν επισκεφτεί την Ελλάδα κατ’ επανάληψη στο παρελθόν.

Πηγή ΟΤ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου