Τοπικές Ειδήσεις

Εξωσωματική γονιμοποίηση: απαντήσεις στις πιο συχνές σας ερωτήσεις

Είναι λογικό ότι το ζευγάρι το οποίο πρόκειται να ακολουθήσει την διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης έχει πολλές ερωτήσεις και γενικά ανησυχίες. Σίγουρα η αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο είναι μέρος της καθημερινότητας μας καθώς και οι συζητήσεις με ζευγάρια που έχουν περάσει αυτή την διαδικασία, όμως μόνο η εμπεριστατωμένη επιστημονική εξήγηση από τον ειδικό της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής θα διαλευκάνει απορίες και τυχών ανακρίβειες.

Δεν πρέπει να ξεχνάτε πως κάθε περίπτωση είναι μοναδική, κάθε ζευγάρι είναι ξεχωριστό και για αυτό τον λόγο λαμβάνει και εξατομικευμένη θεραπεία.

Ας απαντήσουμε σε κάποια βασικά ερωτήματα.

Πότε πρέπει να απευθυνθώ στον ειδικό υποβοηθούμενης αναπαραγωγής;

Εάν είστε μικρότερη των 35 ετών και έχετε ελεύθερες σεξουαλικές επαφές ήδη 1 χρόνο ή άνω των 35 ετών και προσπαθείτε 6 μήνες χωρίς αποτέλεσμα.

Βέβαια μπορείτε να κάνετε απλά και έναν έλεγχο γονιμότητας πριν ξεκινήσετε τις προσπάθειες για φυσιολογική σύλληψη.

 

Πότε ένα ζευγάρι πρέπει να προχωρήσει σε εξωσωματική γονιμοποίηση;

Οι πιο συνηθισμένες ενδείξεις είναι:

– Η απόφραξη των σαλπίγγων.

– Η ύπαρξη χρωμοσωμικών ή γενετικών ανωμαλίων στο ζευγάρι.

– Η ανεξήγητη υπογονιμότητα, εξαρτάται βέβαια από την διάρκεια της και την ηλικία της γυναίκας.

– Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

– Ανδρικός παράγοντας (κακοί παράμετροι σπέρματος όπως αριθμός, κινητικότητα, μορφολογία)

– Η αυξημένη αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας

Πόσο χρόνο διαρκεί η θεραπεία της εξωσωματικής;

Η λήψη των φαρμάκων για την διέγερση των ωοθηκών διαρκεί 10-12 ημέρες. Ακολουθεί η ωοληψία, γονιμοποίηση και η εμβρυομεταφορά. Συνολικά το χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση της προσπάθειας είναι 15-20 ημέρες.

Πόσο ασφαλής είναι η διαδικασία της εξωσωματικής για την γυναίκα;

Η διαδικασία είναι γενικά ασφαλής. Η μόνη παρενέργεια που μπορεί να εμφανιστεί είναι η υπερδιέγερση των ωοθηκών. Βέβαια τα ποσοστά εμφάνισης της τα τελευταία χρόνια με την χρήση κατάλληλου πρωτοκόλλου και φαρμάκων είναι ιδιαίτερα χαμηλά. Η διαδικασία της ωοληψίας όταν διενεργείται από ιατρό με την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία δεν επιφέρει κανένα κίνδυνο στην γυναίκα.

Μπορώ να τα καταφέρω με την πρώτη εξωσωματική ή θα χρειαστεί να κάνω πολλές προσπάθειες;

Φυσικά. Όλα βέβαια εξαρτώνται από την ηλικία της γυναίκας και την ποιότητα των εμβρύων. Όσο πιο νέα είναι η γυναίκα τόσο πιο υψηλά είναι τα ποσοστά επιτυχίας. Μια αποτυχημένη προσπάθεια έχει οικονομικό και ψυχολογικό κόστος για το ζευγάρι. Η προσπάθεια μας πάντα εστιάζεται στην επιτυχία της πρώτης προσπάθειας.

Μπορώ να κάνω εξωσωματική χωρίς να πάρω ορμόνες;

Η εξωσωματική μπορεί να γίνει και χωρίς φάρμακα σε φυσικό κύκλο. Παρακολουθώντας υπερηχογραφικά και ορμονικά την ανάπτυξη του επικρατούν ωοθηλακίου και συλλέγοντας μετά από ωοληψία το ωάριο που τυχόν υπάρχει μετά ακολουθεί η γονιμοποιήση του και η εμβρυομεταφορά. Ενδείκνυται σε γυναίκες που έχουν φτωχή ανταπόκριση μετά από φαρμακευτική αγωγή, σε αυτές που δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν για ιατρικούς λόγους να λάβουν φάρμακα.

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η εμπειρία του ιατρού στη εξωσωματική;

Από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες στην επιτυχία της εξωσωματικής είναι η εξειδίκευση και η εμπειρία του γυναικολόγου που θα σας αναλάβει, η οποία συχνά έχει αποκτηθεί μετά από μακροχρόνια εκπαίδευση και εργασία σε μεγάλα κέντρα του εξωτερικού. Πρόκειται για μια ξεχωριστή επιστήμη η οποία βασίζεται στις γνώσεις αλλά και στην αδιάκοπη ενημέρωση για τις σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα αυτόν.
Επίσης πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η κλινική στην οποία θα πραγματοποιηθεί η εξωσωματική γονιμοποίηση. Θα πρέπει να διαθέτει υπερσύγχρονο εργαστήριο, έμπειρους εμβρυολόγους και να λειτουργεί με υψηλά πρότυπα ασφάλειας και αξιοπιστίας.

H Euromedica Γενική Κλινική Δωδεκανήσου εγκαινιάζει την έναρξη λειτουργίας του Ιατρείου Συμβουλευτικής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, ως παράρτημα της υπερσύγχρονης Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Fertilia, με τη διενέργεια των πρώτων συνεδριών την Παρασκευή 23/09/2022 και το Σάββατο 24/09/2022. Η Fertilia αποτελεί την μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής της κλινικής Γένεσις, μέλος του ομίλου Euromedica, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη προσφέροντας θεραπείες για την υπογονιμότητα αλλά την διατήρηση της γονιμότητας.

Το Ιατρείο Συμβουλευτικής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Fertilia στη Ρόδο, θα παρέχει τις υπηρεσίες του σταδίου διερεύνησης της υπογονιμότητας κατόπιν ραντεβού με την υπεύθυνη γυναικολόγο και εξειδικευμένη σε θέματα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Δρ. Δήμητρα Κύρου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ολοκληρωμένο πακέτο ειδικών παροχών ή για ραντεβού επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 22410 45000. Η συμβουλευτική στο ιατρείο της Ρόδου για τις πρώτες συνεδρίες στις 23 & 24 Σεπτεμβρίου θα γίνονται χωρίς χρέωση.

Γράφει η:
Κύρου Δήμητρα, MD,PhD
Γυναικολόγος – Ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή
Μετεκπ/θείσα στο Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Φλαμανδόφωνου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών. τ.Επιμελήτρια CRG-UZ Brussels
Διδάκτωρ Αναπαραγωγικής Ιατρικής Πανεπιστημίου Βρυξελλών και Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Επιστημονική Σύμβουλος – Fertilia

 

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου