Τοπικές Ειδήσεις

Το ΕΚΑΒ στη Ρόδο δεν μπορεί να καλύψει όλα τα περιστατικά

Με τη σεζόν να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και τα στοιχεία να δείχνουν ότι οι αφίξεις θα σημειώσουν νέο ρεκόρ, φτάνοντας ή και ξεπερνώντας τα 3.000.000 (!), το ΕΚΑΒ παραμένει υποστελεχωμένο σε ένα νησί που βουλιάζει από τουρίστες.

Με «3,5» ασθενοφόρα και μια μηχανή, το ΕΚΑΒ καλείται να ανταποκριθεί στις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων και των χιλιάδων επισκεπτών που απολαμβάνουν τις διακοπές τους στο νησί μας.
Με το πλήρωμα να υπολείπεται σημαντικά από τα άτομα που απαιτούνται για να επανδρώσουν τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, τα πληρώματα δίνουν καθημερινό αγώνα με τον χρόνο.
Με δύο ασθενοφόρα και μια μηχανή στην πόλη, ένα στον Αρχάγγελο και «μισό» στη Σορωνή όπου το πλήρωμα δεν επαρκεί για να καλύψει όλες τις βάρδιες και προφανώς ούτε να καλύψει όλη τη δυτική πλευρά του νησιού όπως ακριβώς στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, θα καλυφθούν οι ανάγκες και της θερινής περιόδου παρά την κατακόρυφη αύξηση του πληθυσμού!
Η νότια Ρόδος που κατακλύζεται από χιλιάδες επισκέπτες την τουριστική σεζόν ουσιαστικά είναι ακάλυπτη αφού δεν υπάρχουν εξελίξεις από την προκήρυξη για την επάνδρωση του ασθενοφόρου του Γενναδίου και όπως φαίνεται δεν αναμένεται να αλλάξει η κατάσταση μέσα στη σεζόν.
Η Ρόδος που θα υποδεχθεί σύμφωνα με τους υπολογισμούς 3.000.000 επισκέπτες, θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες με το ίδιο προσωπικό που καλύπτει και τις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων στη διάρκεια του χειμώνα. Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι το ιατρείο του αεροδρομίου «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» δεν λειτουργεί, καθώς δεν υπάρχει όπως υποστηρίζει η FRAPORT καμία υποχρέωση προς την κατεύθυνση αυτή, όπως απορρέει από τη σύμβαση που έχει υπογραφεί.
Οι τοπικοί φορείς έχουν κατά καιρούς προσπαθήσει να βρουν λύση αλλά «προσκρούουν» στη σύμβαση της Fraport. Προς το παρόν, το διεθνές κατά τα άλλα αεροδρόμιο της Ρόδου δεν διαθέτει ιατρό για τους επισκέπτες αλλά και για τους εργαζόμενους. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2023 μια 52χρονη τουρίστρια από τη Νορβηγία, εξέπνευσε στο αεροδρόμιο της Ρόδου «Διαγόρας». Η γυναίκα δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες από τον σύντροφό της που δήλωσε γιατρός.
Για οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει στο αεροδρόμιο της Ρόδου καλείται το ΕΚΑΒ για να παραλάβει τα περιστατικά, πολλά από τα οποία δεν είναι τόσο σοβαρά για να χρειαστεί διακομιδή στο νοσοκομείο και υπάρχουν φορές που το ασθενοφόρο επιστρέφει στη βάση του χωρίς τον ασθενή σπαταλώντας πολύτιμο χρόνο, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που τα περιστατικά είναι απανωτά και τα πληρώματα δίνουν μάχη με τον χρόνο για να φτάσουν στην ώρα τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «δημοκρατική», το υποστελεχωμένο ΕΚΑΒ στη Ρόδο από 1/1/2023 έως 30/4/2023 αντιμετώπισε 2.000 περιστατικά και από 1/5 /2023 έως 31/10/2023 4.200 περίπου!
Ήδη, για το 2024 μέχρι το τέλος Μαΐου είναι περίπου 2.000 περιστατικά και πλέον, με την τουριστική περίοδο να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η κίνηση έχει σημειώσει κατακόρυφη άνοδο αλλά με το ίδιο προσωπικό όπως επιβεβαίωσε στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Κυριάκος Τσακαλιός, παρά τις προσπάθειες όπως επεσήμανε που γίνονται σε κεντρικό επίπεδο για την εύρεση προσωπικού.
Επιπλέον, ο πρόεδρος του σωματείου ανέφερε, ότι στους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ οφείλονται χιλιάδες ρεπό αλλά και άδειες ακόμα και από το 2023, όμως βάζουν πλάτη, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες και να εξυπηρετήσουν όσους χρειάζονται τις υπηρεσίες τους.
Πλέον, με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ο ένας ασθενής εξυπηρετείται εις βάρος του άλλου με προτεραιότητα στα επείγοντα περιστατικά και με την ευχή να μην σημειωθεί έκτακτο περιστατικό όταν είναι σε εξέλιξη η εξυπηρέτηση τακτικών.
Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που τα πληρώματα του ΕΚΑΒ δέχονται φραστικές επιθέσεις από ασθενείς ή συγγενείς ασθενών, μέχρι και προπηλακισμό ιδιαιτέρως σε περιόδους αιχμής όπως συμβαίνει πολλές φορές στη διάρκεια της σεζόν όταν μόλις «3,5» ασθενοφόρα καλούνται να καλύψουν ένα ολόκληρο νησί που βουλιάζει από τουρίστες.
Οι εργαζόμενοι στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ Νοτίου Αιγαίου με έδρα τη Ρόδο σε συνεργασία με τα πληρώματα, καλούνται σχεδόν καθημερινά να παίρνουν αποφάσεις για ποιο περιστατικό θα εξυπηρετηθεί εις βάρος άλλου με το χρόνο να μην είναι πάντα με το μέρος τους.
Η επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης του ΕΚΑΒ Ρόδου με προσωπικό, ενόψει προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η «δημοκρατική» και αφορούν τις διακομιδές στη διάρκεια του 2023, ενώ είναι σχεδόν αδιανόητο να μην λαμβάνεται μέριμνα για τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.
Όπως όλα δείχνουν και φέτος, με τις αυξήσεις-ρεκόρ στις αφίξεις ξένων επισκεπτών, τα πληρώματα του ΕΚΑΒ θα σηκώσουν ένα τεράστιο βάρος, για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες από τη μια άκρη του νησιού μέχρι την άλλη.
Σε αυτά τα δεδομένα, η κεντρική διοίκηση του ΕΚΑΒ θα πρέπει να επανεξετάσει τον σχεδιασμό της για τη Ρόδο και να προχωρήσει στην ενίσχυση του προσωπικού, λαμβάνοντας υπ΄όψιν και τη σημαντική αύξηση του πληθυσμού που κατέγραψε ο Δήμος Ρόδου με βάση τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής, όπου από τους 115.490 κατοίκους το 2011 αυξήθηκαν στους 124.851 το 2021.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου