Ειδήσεις

Ζαχαράκη: Θα κερδίσουμε το εθνικό στοίχημα ανάκαμψης του τουρισμού

Η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη μιλά στo ethnos.gr για την «βαριά βιομηχανία» της χώρας και σημειώνει πως «η Ελλάδα είναι ένας μοναδικός, αλλά και μοναδικά ασφαλής προορισμός και για το 2021»
Σε ένα ευρύ πακέτο πρωτοβουλιών για τη στήριξη του τουριστικού κλάδου – που είχε δεχθεί δυσανάλογα μεγάλο πλήγμα από την κρίση- αναφέρεται η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη. Ειδικότερα σε συνέντευξη στo ethnos.gr σημειώνει πως «η Ελλάδα είναι ένας μοναδικός, αλλά και μοναδικά ασφαλής προορισμός και για το 2021» και αναφέρεται στα θετικά μηνύματα που έρχονται τόσο από παραδοσιακές χώρες προσέλευσης τουριστών όσο και από νέες αγορές.

Παράλληλα εστιάζει σε ένα διευρυμένο και βελτιωμένο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού που υλοποιεί φέτος το υπουργείο. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο πολιτικών … εκπλήξεων υπογραμμίζει «ο πρωθυπουργός είναι ξεκάθαρος: οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».

H «βαριά βιομηχανία» της χώρας – ο τουρισμός – πέρασε λόγω της πανδημίας μια δύσκολη χρονιά. Ωστόσο επικρατεί αισιοδοξία πως μπορεί να καλυφθεί ένα σημαντικό τμήμα αυτών των απωλειών . Ποιοι είναι οι στόχοι που έχουν μπει για το καλοκαίρι;

Είναι γεγονός ότι ο τουριστικός κλάδος δέχθηκε δυσανάλογα μεγάλο πλήγμα από την κρίση. Όμως ήδη βλέπουμε την αρχή του τέλους αυτής της κρίσης. Καθημερινά καταγράφονται αυξήσεις σε απευθείας αεροπορικές συνδέσεις προς την Ελλάδα. Και από παντού εισπράττουμε την ολοένα και ενισχυόμενη επιθυμία των τουριστών να επισκεφθούν τη χώρα μας φέτος. Εργαζόμαστε σκληρά ώστε ο ελληνικός τουρισμός να φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Αυτό κάναμε, αξιοποιώντας δυνατότητες από το γενικευμένο self-test μέχρι το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19, ένα μεγάλο μας όπλο, το οποίο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρώτος εισηγήθηκε και πρώτοι εφαρμόσαμε μαζί με άλλες 6 χώρες.

Η Ελλάδα είναι ένας μοναδικός, αλλά και μοναδικά ασφαλής προορισμός και για το 2021, και προσωπικά είμαι αισιόδοξη ότι το μεγάλο εθνικό στοίχημα της ανάκαμψης του τουρισμού, θα το κερδίσουμε. Τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό είναι προς το παρόν αντικρουόμενα.

Υπάρχουν χώρες που «ανοίγουν» αλλά και αλλά κράτη που κρατούν στάση αναμονής (για παράδειγμα η Ελλάδα παραμένει στην «πορτοκαλί λίστα» της Μεγάλης Βρετανίας).  Από ποιες χώρες αναμένουμε φέτος τον κύριο όγκο των τουριστών ;

Δεν θα έλεγα ότι είναι αντικρουόμενα. Υπάρχει ο κανόνας, που εκφράζεται από χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και πλείστες άλλες, που θεωρούν την Ελλάδα ασφαλή για ταξίδι. Και υπάρχουν οι εξαιρέσεις, όπως αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο για δικούς του λόγους επιδεικνύει ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα, και περιορίζει τα ταξίδια όχι μόνο προς την Ελλάδα αλλά και προς ολόκληρο σχεδόν τον υπόλοιπο κόσμο.

Εμείς, είμαστε σε διαρκή επαφή με τους Bρετανούς μας εταίρους, ενημερώνοντας τους συνεχώς, έγκυρα και έγκαιρα για την επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα η οποία διαρκώς βελτιώνεται. Και τη φετινή χρονιά, τη μερίδα του λέοντος στον ελληνικό τουρισμό θα την έχουν οι παραδοσιακές χώρες προέλευσης των τουριστών μας, καθώς βλέπουμε ήδη ότι μας επισκέπτονται από τη Γερμανία, την Γαλλία, την Ιταλία, τη Σερβία, τη Ρουμανία, το Ισραήλ. Όμως δεν μένουμε εκεί: ανοιγόμαστε σε νέες αγορές με στρατηγικές συνεργασίες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ισραήλ, από το οποίο δεχόμαστε αυξημένο αριθμό τουριστών, και με το οποίο υπογράψαμε συμφωνία ευρείας συνεργασίας ιδιαίτερα στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας, στις επενδύσεις, αλλά και στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Το υπουργείο «τρέχει» ένα μεγάλο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού με περισσότερα από 365.000 vouchers. Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος «Τουρισμός για όλους» ;

Φέτος, έχουμε επιφέρει σημαντικές αλλαγές ώστε το πρόγραμμα να καταστεί πιο ευέλικτο, αλλά και να διευρυνθεί. Τα vouchers που δεν χρησιμοποιήθηκαν πέρυσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι 31/12/2021. Επίσης δίνεται η δυνατότητα εξαργύρωσης των vouchers ακόμη και για την περίπτωση διαμονής διάρκειας μικρότερης των 4 διανυκτερεύσεων. Παράλληλα αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό της επιδότησης της διαμονής. Ειδικότερα για 2 ή 3 διανυκτερεύσεις επιδοτείται πλέον το σύνολο του κόστους (ανώτατο ποσό 40€/ημέρα κατ’ άτομο) ενώ στην περίπτωση 4 διανυκτερεύσεων η επιδότηση ανέρχεται στο 80% της δαπάνης (ανώτατο ποσό 30€/ημέρα κατ’ άτομο).

Ειδικά για την περίπτωση ατόμων με αναπηρία, η επιδότηση της διαμονής καλύπτει το σύνολο της δαπάνης. Τέλος δρομολογούμε τις αναγκαίες ενέργειες ώστε μέχρι το τέλος της χρονιάς ακόμη 100.000 πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν voucher. Η ημερομηνία για τις αιτήσεις των νέων δικαιούχων θα ανακοινωθεί εντός των ημερών.

Η πανδημία οδήγησε σε μείωση της τουριστικής «πίτας» και κατ’ επέκταση σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών που θέλουν να προσελκύσουν επισκέπτες από το εξωτερικό. Είναι εφικτό να ενισχυθούν «εναλλακτικές» μορφές τουρισμού, ώστε να παραταθεί η σεζόν και να ικανοποιηθεί ένα πιο … απαιτητικό κοινό;

Είναι όχι μόνο εφικτό αλλά και αναγκαίο. Ως Υπουργείο, αλλά και ως αρμόδια Υφυπουργός, αναπτύσσουμε σειρά πρωτοβουλιών για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, αναβαθμίζοντας τις υποδομές και την προβολή τους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Δίνουμε έμφαση στον θαλάσσιο τουρισμό, τον ορεινό, τον ιαματικό, τον καταδυτικό, τον γαστρονομικό με τη δημιουργία οργανισμού διαχείρισης προορισμού. Επίσης προετοιμάζουμε τη διεξαγωγή διεθνούς εκδήλωσης για τον οινοτουρισμό με την παράλληλη ανακοίνωση των δράσεων για ενίσχυση του σήματος επισκέψιμων οινοποιείων αλλά και της σύστασης του εθνικού συμβουλίου οινοτουρισμού και ψηφιοποίηση διαδρομών οίνου. Οι εναλλακτικές μορφές είναι το μέλλον του τουρισμού, και η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές.

Στα σκαριά είναι και αλλαγές στην τουριστική εκπαίδευση και έχει «φουντώσει» η συζήτηση για τη δυνατότητα λειτουργίας μιας ξενόγλωσσης τουριστικής σχολής στην Ελλάδα. Ποιες άλλες κινήσεις θα γίνουν σε αυτή την κατεύθυνση;

Είναι γεγονός ότι μελετούμε τη δυνατότητα λειτουργίας μιας ξενόγλωσσης τουριστικής σχολής στην Ελλάδα. Περαιτέρω, δίνουμε έμφαση στην ψηφιοποίηση: μέσω ΕΣΠΑ και σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης καταθέσαμε πρόταση για ψηφιακά μητρώα και συστήματα διαχείρισης εκπαιδευομένων και διδασκόντων καθώς και για πλατφόρμες παροχής εκπαίδευσης τύπου moodle και eclass όλων των δομών.

Βελτιώνουμε τα προγράμματα μετεκπαίδευσης που προσφέρονται από το Υπουργείο, καθώς από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα προσφέρονται νωρίτερα σε περισσότερους δικαιούχους και σε περισσότερες πόλεις. Παράλληλα καταθέσαμε πρόταση ύψους 46 εκ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης για μετεκπαίδευση 20.000 εργαζόμενων στον τουριστικό τομέα και ανέργων, έργο που ξεκινάει το τέλος 2021. Επιπλέον μετά από 11 χρόνια αναβαθμίζουμε την πρακτική στις σχολές μας.

Το τελευταίο διάστημα έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση για το ενδεχόμενο ενός καλοκαιρινού ανασχηματισμού, ενώ δεν λείπουν και οι… προβλέψεις για το χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες. Θα υπάρξουν πολιτικές «εκπλήξεις» ;

Ο πρωθυπουργός είναι ξεκάθαρος: οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Τώρα το πρώτιστο, είναι να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να πετύχουμε την ανάταξη της χώρας και την υπέρβαση της κρίσης. Και όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι είμαστε σε καλό δρόμο, με τις διεθνείς προβλέψεις για την ανάπτυξη στη χώρα μας να βελτιώνονται συνεχώς. Το επόμενο διάστημα το χρέος μας είναι όχι μόνο να μετατρέψουμε τις θετικές αυτές προβλέψεις σε πραγματικότητα, αλλά και να τις ξεπεράσουμε. Και αποτελεί ακλόνητη πεποίθησή μου ότι ως Έλληνες και το μπορούμε, και θα το καταφέρουμε.

Πηγή ethnos.gr

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου