Ρεπορτάζ

«Ο δημόσιος διάλογος έχει υποβιβαστεί σε επίπεδα χαμαιτυπείου από την παράταξη Γλυνού»

«Οταν η μείζων μειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου ξεμένει από σοβαρά πολιτικά επιχειρήματα, αδυνατώντας-σαν μικρό παιδί-να διαχειριστεί την πολιτική ήττα, δύο χρόνια μετά, επιδίδεται σε αντιπολιτευτικό λόγο επιπέδου… χαμαιτυπείου».
Σε αυτές τις τρεις γραμμές μπορεί να συνοψισθεί η αιχμηρή κριτική του περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γ. Χατζημάρκου προς μέλη της παράταξης Γλυνού, απαντώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου την Πέμπτη, στα σχόλια και στην κριτική που ασκήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα τόσο για την συμμετοχή των πολιτών στην εμβολιαστική εκστρατεία κατά του κορωνοϊού, όσο και για την νέα γέφυρα του ποταμού Μάκκαρη.
Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε και στο σποτ των ιδιωτών γιατρών-μεταξύ αυτών μέλη της αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου και άλλοι αυτοδιοικητικοί-μέσω του οποίου προτρέπουν τους πολίτες να εμβολιαστούν. Όπως είπε, η πρωτοβουλία αξίζει συγχαρητηρίων. Ωστόσο, οι επαγγελματίες στον τομέα της επικοινωνίας και του μάρκετινγκ, θεωρούν λάθος να χρησιμοποιούνται πρόσωπα της (τοπικής) πολιτικής σκηνής για ένα τέτοιου είδους διαφημιστικό μήνυμα. Πρόκειται για πρόσωπα θετικά ή αρνητικά φορτισμένα. Συνεπώς ένα σποτ με τέτοια άτομα ως πρωταγωνιστές, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό.
Ο περιφερειάρχης δήλωσε στη συνέχεια ότι η ΠΝΑι βγάζει στον αέρα καμπάνια προώθησης του εμβολιασμού κατά της Covid 19, η οποία ανατέθηκε στην κορυφαία στον τομέα της εταιρεία «MullenLowe Επικοινωνίες» ήδη από την 1η Ιουνίου. Η κ. Ρ. Καββάδα, μέλος της παράταξης Γλυνού, δήλωσε ούτε λίγο ούτε πολύ, πώς δεν έχει σημασία η συνεργασία με κορυφαίες εταιρείες αλλά εκείνο που μετρά είναι να απευθύνεται η καμπάνια στο «λαϊκό αίσθημα» και εισέπραξε την παρακάτω απάντηση από τον κ. Χατζημάρκο:
«Συμμετέχοντας η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην μεγάλη εθνική προσπάθεια προώθησης του εμβολιασμού κατά της Covid 19 και της ευαισθητοποίησης των κατοίκων των νησιών επέλεξε να συνεργαστεί με την καλύτερη εταιρεία επικοινωνίας στον κόσμο. Θλίβομαι όμως να ακούω την κυρία Καββάδα να λέει ότι δεν χρειαζόταν να συνεργαστούμε με τους καλύτερους και το αναφέρω αυτό με αφορμή και όλα τα σχόλια που ακούστηκαν για τη γέφυρα Μάκκαρη.
Η πολιτική δεν είναι ένας χώρος εκτόνωσης συμπλεγμάτων, αντίθετα είναι ένας χώρος στον οποίο ερχόμαστε να συνεισφέρουμε για το κοινωνικό σύνολο. Και υπάρχουν κανόνες για το πώς θα πρέπει να γίνεται αυτή η προσφορά.
Δεν είναι δυνατό μία παράταξη, ένας σοβαρός πολιτικός φορέας, να λέει όλα αυτά τα ακατάληπτα για τη γέφυρα Μάκκαρη, στα οποία δεν απαντήσαμε. Και δεν απαντήσαμε συνειδητά, καθώς διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι αυτοί ακόμη δεν μπορούν να διαχειριστούν το εκλογικό αποτέλεσμα εδώ και δύο χρόνια-εντελώς παιδικό σύμπτωμα-μετατρέποντας την πολιτική σε ένα χώρο εκτόνωσης πολιτικών συμπλεγμάτων. Δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε αυτή τη συζήτηση. Γι’ αυτό δεν έχουμε απαντήσει… Γιατί πλέον προσβάλλει η παράταξη του κ. Γλυνού αυτούς που την εμπιστεύθηκαν, όχι μόνο εμάς. Είναι τόσο ακραίο και χυδαίο αυτό που έγινε με τη γέφυρα Μάκκαρη. Ένα έργο το οποίο συγκέντρωσε τα βλέμματα και την προσοχή όλης της Ελλάδας στη Ρόδο. Πρόκειται με διαφορά το ταχύτερο έργο.
Ο δημόσιος διάλογος έχει υποβιβαστεί σε επίπεδο χαμαιτυπείου από την παράταξη Γλυνού. Πλέον δεν συμμετέχουμε σε ένα τέτοιου επιπέδου διάλογο. Υπάρχουν όρια στο μέχρι πού μπορεί να φτάσει κανείς».
Για την νέα γέφυρα του ποταμού Μάκκαρη, ο κ. Χατζημάρκος είπε ότι αποτελεί ένα έργο το οποίο σηματοδοτεί την αλλαγή της φιλοσοφίας σε ό,τι έχει να κάνει με την πολιτική προστασία, την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Η γέφυρα χτίστηκε και παραδόθηκε προς χρήση σε χρόνο ρεκόρ, οποίος δύσκολα θα μπορέσει να καταρριφθεί πανελληνίως. Για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου συνεργάστηκε όλη η κρατική μηχανή με την ΠΝΑι και τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός που δύο υπουργοί της Κυβέρνησης, ο κ. Ν. Χαρδαλιάς και ο κ. Κ. Καραμανλής παραβρέθηκαν στα εγκαίνια της γέφυρας.
Συνεχίζοντας, ο κ. Χατζημάρκος, δήλωσε πώς η αγωνία της «συμμαχίας» του κ. Γλυνού και μελών της όπως ο κ. Μ. Σαρικάς για την πορεία των εμβολιασμών δεν στηρίζεται σε ταπεινά κίνητρα. «Τα κίνητρα τους δεν ήταν ταπεινά… Ανησυχούν εάν θα επιταχυνθούν οι εμβολιαστικοί ρυθμοί; Πλέον υπάρχουν χιλιάδες αδιάθετα ραντεβού. Υπάρχει ένα μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο στη Ρόδο το οποίο μπορεί να καλύψει όλες τις απαιτήσεις και μας θλίβει που υπολειτουργεί. Μας θλίβει όλους το μεγάλο ποσοστό των αρνητών των εμβολίων. Προφανώς μας απασχολεί ο τουρισμός και η πορεία της σεζόν. Ακόμη όμως και αν αφήσουμε στην άκρη τον τουρισμό τι θα γίνει το φθινόπωρο; Θα ξαναπάμε σε lock down; Αντέχουμε κάτι τέτοιο; Προφανώς και δεν αντέχει η χώρα μας όπως και καμία άλλη χώρα στον κόσμο ένα νέο lock down. Δημοσιονομικά πιάσαμε ένα επικίνδυνο πάτο και θέλει μεγάλο αγώνα να σηκωθούμε από το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα και θα το καταφέρουμε μόνο με σοβαρότητα. Ο λαϊκισμός, η εμπάθεια, το μένος, φανερώνουν προσωπικά συμπλέγματα. Ουδεμία σχέση έχουν με την άσκηση πολιτικής. Η συζήτηση κλείνει», ανέφερε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης.

Οι προοπτικές  του τουρισμού
Σε ό,τι αφορά στην τουριστική κίνηση, ο κ. Χατζημάρκος είπε ότι από τις 15 Ιουνίου και έπειτα και ιδιαίτερα μετά την 1η Ιουλίου αναμένεται σταδιακή και σημαντική άνοδος στις αφίξεις ξένων επισκεπτών στα νησιά μας, τα οποία αποτελούν ώριμους τουριστικούς προορισμούς, γεγονός που αναγνωρίζεται από μεγάλους τουριστικούς οργανισμούς και από αεροπορικές εταιρείες.
Αναλυτικότερα ανέφερε τα εξής: «Τα νησιά του Ν. Αιγαίου απέδειξαν ότι είναι πάρα πολύ ώριμοι τουριστικοί προορισμοί και εξακολουθούν να εισπράττουν το έντονο ενδιαφέρον των τουριστικών αγορών με πολλούς τρόπους. Κυριότερη απόδειξη είναι η προσέλκυση νέων αεροπορικών συνδέσεων για τις οποίες όλα τα προηγούμενα χρόνια προσπαθούσαμε συνεχώς. Θέλαμε να ανοίξουμε τα νησιά μας προς την Ανατολή, στις χώρες του Κόλπου στα Εμιράτα, στη Ντόχα, στο Ντουμπάι, στο Άμπου Ντάμπι… Το 2019 η Katar Airways ξεκίνησε πτήσεις προς τη Μύκονο ενώ πριν μερικές μέρες ανακοινώθηκε η σύνδεση της Ρόδου με το Άμπου Ντάμπι με τη Wizz Air. Είναι ζήτημα χρόνου να ανακοινωθεί και η σύνδεση των νησιών μας με τα Εμιράτα με την Etihad. Επίσης, η Fly Dubai ολοκληρώνει το σχεδιασμό των δρομολογίων της προς τα νησιά μας αυτές τις ημέρες.

Και γιατί επιλέγουν να πετάξουν προς τα νησιά μας; Ακριβώς επειδή αποδείξαμε ότι είναι ώριμοι και σοβαροί προορισμοί και ότι έχουμε τις απαντήσεις σε κάθε ερώτημα και σε κάθε απορία. Συνετέλεσε σε ένα βαθμό και η Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό, το σημείο όπου συναντήθηκαν η Αυτοδιοίκηση, οι Άνθρωποι Αγοράς και οι Φορείς… Στήσαμε μηχανισμό παρακολούθησης και υποστήριξης. Απευθύνονται πλέον στον φορέα τουριστικοί οργανισμοί από το εξωτερικό, αεροπορικές εταιρείες κλπ, ζητούν πληροφορίες και τις παίρνουν. Αποκαθίσταται με τον τρόπο αυτό μία εικόνα σοβαρότητας. Οι απαντήσεις σε κάθε ερώτημα δίνονται από μία πηγή και δεν δίνει ο καθένας τη δική του απάντηση, χωρίς να στερείται κανείς του δικαιώματος να παρουσιάσει τη δική του οπτική. Ωστόσο πλέον υπάρχει μία επίσημη πηγή με όλα τα σήματα των φορέων και οργανισμών που εκπροσωπούνται σε αυτή, που έχει μεγαλύτερο κύρος και η πληροφορία που στέλνει στο εξωτερικό είναι πάντα διασταυρωμένη».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου