Την πεποίθηση ότι «θα καταφέρουμε να περάσουμε την κρίση του κορωνοϊού αρκεί να υπάρχει σοβαρότητα και υπευθυνότητα –με προτεραιότητα και την ατομική ευθύνη του καθενός», εξέφρασε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τις ραγδαίες εξελίξεις με την πανδημία, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος. Επιπλέον, μίλησε για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία η οποία «έχει μπει στον πάγο» αυτή την στιγμή ενώ για τον Τουρισμό, είπε πως «κανείς δεν είναι ακόμη σε θέση να δώσει απαντήσεις».

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ
Μιλώντας για τις εξελίξεις στο θέμα του κορωνοϊού, ο κ. Χατζημάρκος προέβη σε εκτενή ενημέρωση σχετικά με τις συναντήσεις που έγιναν στην Αθήνα, με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τους αρμόδιους της κυβέρνησης και τους περιφερειάρχες: «Είχαμε μια σύσκεψη στο γραφείο του πρωθυπουργού, μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς για την κρίση στην Δημόσια Υγεία –τα κυβερνητικά στελέχη και οι περιφερειάρχες της χώρας. Να σημειώσω ότι αυτή η κρίση είναι πρωτοφανής για την παγκόσμια κοινότητα. Περνάμε δύσκολες ώρες κι ελπίζω να κατανοούμε όλοι ότι είμαστε στο ξεκίνημα αυτής της κατάστασης που έχουμε να διαχειριστούμε. Κι εμείς εκπαιδευόμαστε όλοι, καθημερινά, όσο βαθαίνει η κρίση, αφού ανακαλύπτουμε νέες παραμέτρους, στοιχεία, κινδύνους και καταστάσεις που δεν είχαμε προβλέψει –τις αποτυπώνουμε και ψάχνουμε συνέχεια να βελτιώνουμε το επίπεδο της ετοιμότητας αλλά και τα μέτρα του δημόσιου τομέα. Η κυβέρνηση προχώρησε σε ένα μέτρο επίσπευσης του ‘συναγερμού’ με το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων όταν ακόμη δεν είχαμε κανένα νεκρό στην Ελλάδα. Αυτό έγινε για να περάσουμε αυτή την κατάσταση με την μικρότερη δυνατή ένταση. Η ατομική και συλλογική ευθύνη σήμερα αναδεικνύονται ως το ισχυρότερο αντίδοτο ή όπλο σε αυτό που η παγκόσμια κοινότητα έχει να αντιμετωπίσει. Η παγκόσμια οικονομία έχει μπει στον… πάγο και κανείς καταλαβαίνει τι σημαίνει αυτό –οι επιπτώσεις στην οικονομία, σε όλο τον κόσμο, πόσω μάλλον σε μια χώρα η οποία έχει περάσει μια δεκαετία πολύ μεγάλης ύφεσης, δημοσιονομικής κρίσης με τον λαό μας να έχει δοκιμάσει όλα τα όρια των αντοχών του. Θα το περάσουμε κι αυτό. Θα το περάσουμε και θα το καταφέρουμε –μόνον με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας από εμάς, τοποθετεί τον εαυτό του μέσα στην κοινωνία, αντιλαμβανόμενος ότι λειτουργεί σε ένα πλαίσιο κοινών κανόνων και κοινού συμφέροντος. Το δυσκολότερο για τον Έλληνα είναι η πειθαρχία. Δοκιμάζεται ο λαός μας σήμερα και θα δοκιμαστεί περισσότερο τις επόμενες 30 μέρες κι έχει μεγάλη σημασία να μάθουμε να πειθαρχούμε. Η απόφαση για την απαγόρευση των παρελάσεων και εορταστικών εκδηλώσεων της 25ης Μαρτίου, ήταν εύκολη –καθώς είχαμε μια πολύ μεγάλη ατζέντα από θέματα. Προσωπικά έθεσα ζητήματα που έχουν σχέση με την ασυνέχεια του νησιωτικού μας χώρου. Και θέλω να πω στους συμπατριώτες μας ότι δεν χρειάζεται να δαπανάμε την ενέργειά μας για να διαψεύδουμε… fakenews. Μέσα σε ένα κλίμα υστερίας εμφανίζονται κρούσματα στα νησιά, στα χωριά κ.λπ. Δεν υπάρχει κρούσμα σε ΚΑΝΕΝΑ νησί. Εμεις δεν είμαστε Τουρκία. Είμαστε μια δυτική, δημοκρατική χώρα. Ξέρει κανένας να κρατιέται… μυστικό στην Ελλάδα; Εμείς ΔΕΝ θα κρύψουμε τίποτε, δεν θα πούμε ψέματα. Όλα όσα έχουν ελεγχθεί είναι αρνητικά…»

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΣΕΖΟΝ
Ο περιφερειάρχης, σχολίασε και την ανησυχία που επικρατεί ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν όπου τίποτε ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο σε παγκόσμιο επίπεδο, λέγοντας τα εξής: «Όλοι καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλο είναι αυτό που συμβαίνει. Η τουριστική βιομηχανία –το λιγότερο που μπορώ να πω είναι ότι βρίσκεται σε αμηχανία. Δεν έχει απαντήσεις να δώσει αυτή την στιγμή, σε καμία ερώτηση. Προφανώς δεν είναι καλά τα πράγματα. Η τουριστική βιομηχανία ΔΕΝ έχει να δώσει απαντήσεις γιατί δίνει μια τεράστια μάχη επιβίωσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό συμβαίνει με όλους τους οργανισμούς, διεθνώς. Και στην Ευρώπη, η αγωνία είναι πολύ μεγάλη. Είναι νωρίς για απαντήσεις. Απαιτείται ψυχραιμία, σοβαρότητα και υπευθυνότητα…».

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Ο κ. Χατζημάρκος, προέβη ακόμη σε ενημέρωση για μια σειρά από άλλα θέματα τα οποία αφορούν την περιοχή μας με αφορμή την συνάντηση που έγινε στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό και τους κυβερνητικούς παράγοντες.
«Ένα θέμα είναι τα απορρίμματα –μεγάλο στοίχημα για το Νότιο Αιγαίο. Η διαχείριση στερεών αποβλήτων στο Νότιο Αιγαίο είναι η προβληματικότερη περίπτωση στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τους αρμόδιους κυβερνητικούς συνεργάτες του να αλλάξει το ‘μοντέλο’ στο Νότιο Αιγαίο και νομίζω ότι απέχουμε πια ίσως και πολύ λίγο (10-15 μέρες) από την ανακοίνωση του νέου ‘μοντέλου’ προσέγγισης αυτού του τεράστιου θέματος που αποτελεί μια περιβαλλοντική και δημοσιονομική βόμβα! Κι αυτό γιατί πληρώνουμε πάρα πολύ μεγάλα πρόστιμα που έχουν να κάνουν με την διαχείριση των απορριμμάτων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Είναι ένα θέμα, ένας τομέας της δημόσιας ζωής στον οποίο η Περιφέρειά μας δεν έχει ΚΑΜΙΑ αρμοδιότητα. Φοβάμαι και ελπίζω να μην έρθει κι αυτό πάνω στην ΠΝΑι γιατί δυστυχώς, δεν μας δίδονται ευθύνες με πόρους και αντίστοιχο προσωπικό. Σε δύο εβδομάδες θα ξέρουμε –φοβάμαι ότι η κυβέρνηση θα μας εμπλέξει και σε αυτό…»

ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΙ
ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΤΑ
ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΑ ΝΗΣΙΑ
Σε ενδιαφέρουσα ανακοίνωση προέβη χτες ο κ. Χατζημάρκος, αναφορικά με τις εξελίξεις στο προσφυγικό – μεταναστευτικό. Όπως αποκάλυψε,
«Μετά από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης στις τελευταίες ροές, πολύ δύσκολα θα βρει κάποιος μέσα ‘πρόσφυγα’.
Γι αυτούς που στο τελευταίο διάστημα γίνεται όλο αυτό με την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και δεν δικαιούνται άσυλο (είναι περίπου 650 στα νησιά μας) επιβεβαίωσα ότι ένα πλοίο του Εμπορικού Ναυτικού θα έρθει τις επόμενες μέρες και θα συγκεντρώσει αυτά τα άτομα (που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία) από όλα τα νησιά και θα τους μεταφέρει εκτός ΠΝΑι».
Κληθείς να σχολιάσει (για πολλοστή φορά) το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν κλειστές δομές σε ακατοίκητα νησιά ο κ. Χατζημάρκος ήταν κατηγορηματικός και το ξεκαθάρισε:
«Έχω απαντήσει και πέρσι και πρόπερσι, θα το επαναλάβω δημόσια: Ζήτησα να σταματήσει κάθε συζήτηση! Αυτή είναι η γνώμη μου. Τι θα πει δομές σε ακατοίκητα νησιά; Πόσες χιλιάδες κόσμου θα μεταφέρεις πάνω σε ακατοίκητο νησί; Πέντε, δέκα, είκοσι χιλιάδες; Γιατί να το κάνουμε αυτό… για να μην πιεστούν οι συμπατριώτες μας στην Ηπειρωτική Ελλάδα; Πώς θα γίνει αυτό στην πράξη; Το ακατοίκητο νησί έχει ρεύμα; Έχει νερό, δίκτυο αποχέτευσης, χώρους διαχείρισης απορριμμάτων, λιμάνι, οδικό δίκτυο, υπάρχουν; Κι όταν τους βάλεις εκεί… το προσωπικό που θα πρέπει να εργάζεται εκεί για να στηρίξει την λειτουργία αυτής της δομής: νοσηλευτές, αστυνομικοί, νοσοκόμοι, γιατροί, μάγειρες, καθαρίστριες; Πού θα μένουν; Στο απέναντι νησί; Και πώς θα μεταφέρονται; Δεν καταλαβαίνει κανένας για ποιο πράγμα μιλάει; Εάν αυτό το εγχείρημα κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια με την Ελλάδα να είναι διαλυμένη δημοσιονομικά εάν βρίσκαμε χρήματα, γιατί δεν τα μοιράζουμε στους ΟΤΑ να χτίσουν κανένα σχολείο και να κάνουν καμία δομή υγείας; Να κάνουμε κάτι τέτοιο για να μην ζορίσουμε τους… λεβέντες των δημοτικών συμβουλίων της ηπειρωτικής Ελλάδας που μόνον σε ένα συμφωνούν: όταν πρέπει να βγάλουν ψήφισμα ότι αρνούνται τους μετανάστες στα χωριά τους…»

ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΤΑ ΜΑΣΑΡΗ
Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης σχετικά με τον δρόμο στα Μάσαρη είπε ότι εκτελούνται ήδη εργασίες (από το παλιό στρατόπεδο στην παραλία στο Χαράκι που ανεβαίνει στην διασταύρωση). Ο δρόμος είναι σχεδόν διαλυμένος. Εκεί δεν μπορούσαν να γίνουν εργασίες νωρίτερα –είναι έργο του Δήμου Ρόδου και το εκτελεί η ΠΝΑι με προγραμματική σύμβαση.
«Εμείς, ως ΠΝΑι έχουμε εγκατεστημένη εργολαβία, βάζουμε πλάτη μαζί με τον Δήμο Ρόδου». Είπε ακόμη ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία για τη νέα γέφυρα στο Χαράκι και την μεθεπόμενη εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί. Κατόπιν θα ξεκινήσει η κατασκευή ενός δρόμου για να εξυπηρετήσει την καλοκαιρινή κίνηση.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ