Ρεπορτάζ

Μεγάλο ενδιαφέρον για μετατροπή κατοικιών σε τουριστικά καταλύματα

Την ταυτότητα «τουριστικό κατάλυμα» έχουν αρχίσει να λαμβάνουν αρκετές κατοικίες που κατασκευάστηκαν στην εξοχή της Ρόδου και επί χρόνια είτε παρέμεναν κλειστές, είτε αξιοποιούνταν παρανόμως ως τουριστικά καταλύματα.

Ο Νόμος που ψηφίσθηκε πέρυσι για την τουριστική ανάπτυξη, έδωσε την ευκαιρία στους ιδιοκτήτες των κατοικιών αυτών να ξεκινήσουν μια σοβαρή επαγγελματική δραστηριότητα και στα ταμεία του κράτους ένα μεγάλο έσοδο.

Πιο συγκεκριμένα, η νέα και απλουστευμένη διαδικασία, όπως και ο περιορισμός των ελάχιστων προδιαγραφών για την έκδοση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) τουριστικής κατοικίας, έχει λειτουργήσει καταλυτικά για την κινητοποίηση των ιδιοκτητών κατοικιών. Αυτό φαίνεται στον σημαντικό αριθμό φακέλων και σχετικών αιτήσεων που υπάρχουν στα γραφεία του ΕΟΤ. Οι φάκελοι αφορούν κατοικίες στα Κοσκινού, στην ευρύτερη περιοχή της Λίνδου, στη Νότια Ρόδο και ολιγότεροι σε άλλες περιοχές του νησιού.

Η διαφορά που έφερε ο Νόμος για τα τουριστικά ακίνητα αφορά στην μη απαίτηση για την έγκριση καταλληλότητας οικοπέδου ή αρχιτεκτονικών σχεδίων. Κάθε ακίνητο, που έχει νόμιμη οικοδομική άδεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «επιπλωμένη τουριστική έπαυλη».

Οι ελάχιστες προδιαγραφές που έχουν τεθεί αφορούν στην ανάγκη να υπάρχει ανεξάρτητη εξωτερική προσπέλαση και να υπάρχει αυτοτέλεια στο οικόπεδο. Το ελάχιστο εμβαδόν κατοικίας (άνω των 100 τμ) που έχει τεθεί αφορά μόνο τα ακίνητα που απέκτησαν οικοδομική άδεια μετά τη ψήφιση του Νόμου (έτος 2013).

Το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας χορηγείται πολύ γρήγορα από τον ΕΟΤ και σε χρονικό διάστημα 10 ημερών από την υποβολή του φακέλου και εφόσον πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις. Μάλιστα, το σημαντικό είναι πως το σήμα λειτουργίας δεν έχει ημερομηνία λήξης, με μόνη προϋπόθεση να ανανεώνονται τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν το ακίνητο (αφορά κυρίως τους κανόνες πυρασφάλειας).

Στην περίπτωση που υπάρχει πισίνα, αυτή θα πρέπει να περιγραφεί στο φάκελο που θα υποβληθεί προς την περιφερειακή υπηρεσία του ΕΟΤ. Εκείνο που δεν ξεκαθαρίζεται από το Νόμο είναι το εάν απαιτείται άδεια οικοδομής για την πισίνα, ή υπάρχει κάλυψη με την απλή περιγραφή της ως «στέρνα». Το χαρακτηρισμό «στέρνα» έχουν οι περισσότερες πισίνες που έχουν κατασκευαστεί σε κατοικίες της Ρόδου.

Μετά τη χορήγηση του Ε.Σ.Λ., το ακίνητο λαμβάνει το χαρακτηρισμό ως «κατάλυμα» και αποκτά συγκεκριμένο αριθμό μητρώου. Αυτός ο αριθμός συνοδεύει και το φάκελο που θα παραμείνει οριστικά στη διάθεση του ΕΟΤ. Τα στελέχη του τελευταίου έχουν δικαίωμα να ανακαλέσουν μια άδεια μόνο όταν δεν τηρούνται από τους ιδιοκτήτες οι προβλεπόμενες υποχρεώσεις.

Η φορολόγηση των εσόδων από τη χρήση της κατοικίας ως τουριστικό κατάλυμα, γίνεται με ειδικές κλίμακες που έχουν οριστεί για τις περιπτώσεις αυτές. Επίσης, προκειμένου να ασκηθεί η συγκεκριμένη δραστηριότητα, θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να προχωρήσει στην δήλωση έναρξης επιχείρησης στην εφορία.

Ο ίδιος Νόμος προβλέπει ότι σε περίπτωση που ιδιοκτήτης κατοικίας εκμισθώνει το ακίνητο για τουριστική χρήση, χωρίς το προβλεπόμενο Ειδικό Σήμα Λειτουργίας, τότε βεβαιώνεται άμεση επιβολή προστίμου ύψους 50.000 ευρώ.

Πάρα ταύτα, ο ιδιοκτήτης ακινήτου, που φέρει τα χαρακτηριστικά και τις προδιαγραφές της τουριστικής επιπλωμένης έπαυλης, μπορεί χωρίς το Ειδικό Σήμα να το εκμισθώνει ενιαία και όχι τμηματικά, σε φυσικά πρόσωπα, χωρίς δικαίωμα περαιτέρω υπομίσθωσης, για περίοδο τουλάχιστον μίας εβδομάδας και όχι πέραν των τριών μηνών συνολικά ανά έτος. Επίσης, για να βεβαιωθεί η εφαρμογή του Νόμου, έχει απαγορευτεί η διαδοχική εκμίσθωση της κατοικίας πέραν του τριμήνου στη διάρκεια του ίδιου έτους.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οποιαδήποτε κατοικία μπορεί να ενοικιαστεί σε τουρίστες, όχι όμως ως κατάλυμα. Αυτή η διάταξη αφήνει ένα μικρό «παράθυρο» για εκείνους που θέλουν να παρανομήσουν, καθώς προς το παρόν δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός που θα διασφαλίζει την τήρηση του σχετικού Νόμου.

Τα δικαιολογητικά για την απόκτηση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας

Για τη χορήγηση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας των τουριστικών επιπλωμένων επαύλεων, τα δικαιολογητικά επικεντρώνονται κυρίως στο να αποδειχθεί πως το ακίνητο είναι νομίμως κατασκευασμένο.

Αναλυτικά, για την απόκτηση του Ε.Σ.Λ για μια κατοικία ο ιδιοκτήτης πρέπει να υποβάλει προς την περιφερειακή υπηρεσία του ΕΟΤ τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
– Αίτηση − Υπεύθυνη Δήλωση
– Τοπογραφικό διάγραμμα του οικοπέδου/γηπέδου
– Αντίγραφο άδειας δόμησης
– Πιστοποιητικό πυρασφάλειας

– Υπεύθυνη δήλωση μηχανολόγου μηχανικού ή ηλεκτρολόγου μηχανικού ή μηχανικού ενεργειακής τεχνολογίας, ή χημικού μηχανικού ή μηχανικού αντίστοιχης ειδικότητας πτυχιούχου ή διπλωματούχου είτε ως προς την επάρκεια των εγκαταστάσεων διάθεσης υγειονομικών αποβλήτων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία είτε ως προς τη σύνδεση με το αποχετευτικό δίκτυο του δήμου.

– Υπεύθυνη δήλωση του αιτούντα ή εντεταλμένου μηχανικού, στην οποία δηλώνεται ότι το κατάλυμα είναι σύμφωνο με τις τεχνικές προδιαγραφές που περιγράφονται στην υπουργική απόφαση.

Η σχετική έγκριση θα δοθεί χωρίς έλεγχο, καθώς ο μηχανικός είναι εκείνος που αναλαμβάνει την ευθύνη για την ορθότητα των όσων περιγράφονται στο φάκελο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου