Ρεπορτάζ

Εύσημα για τις δύο ροδίτικες εταιρείες παραγωγής μπύρας

Σε εξαιρετική εκτίμηση βρίσκονται οι δύο ροδίτικες εταιρείες ζυθοποιϊας οι οποίες συνεχίζουν με σθένος να αντιστέκονται στην οικονομική κρίση. Σύμφωνα με τον «Αναλυστ» και τον μελετητή – συγγραφέα Λεωνίδα Κουμάκη, η ελληνική περιφέρεια ξεχώρισε με ζυθοποιεία που παράγουν εξαιρετικής ποιότητας μπύρα.

Στην πολυσέλιδη ανάλυση του μελετητή για την πορεία της μπύρας στο έτος 2013 φαίνεται ξεκάθαρα ότι η λειτουργία των μικρών – περιφερειακών ζυθοποιείων έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση. Ωστόσο, η κρίση δεν απέτρεψε τους Ελληνες στο να καταναλώνουν εισαγόμενη μπύρα και να την προτιμούν έναντι της εγχώριας και ντόπιας. Μάλιστα ο ίδιος ο μελετητής κάνει λόγο για απαράδεκτο φαινόμενο:

«Οι εισαγωγές μπύρας το 2013 δεν φαίνεται να επηρεάστηκαν από την οικονομική κρίση και παραμένουν σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα. Είναι απορίας άξιο πώς ο Έλληνας επαγγελματίας (κυρίως της τουριστικής αγοράς) αλλά και ο τελικός καταναλωτής, συνεχίζουν να πληρώνουν εισαγόμενες μπύρες, όταν υπάρχουν σήμερα στην ελληνική αγορά κάπου 100 ετικέτες μπύρας ελληνικής παραγωγής, εξαιρετικής ποιότητος, από πολύ χαμηλές (τελικές) τιμές που ξεκινούν κάτω από 0,50 ευρώ και φθάνουν μέχρι τα 6 ευρώ!!».

Στα βασικά συμπεράσματα συγκαταλέγεται και η διαπίστωση ότι η οικονομική κρίση συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά την τεράστια κατανάλωση μπύρας στην «κρύα αγορά» της μαζικής εστίασης παρά την σημαντική αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα το 2013, ενώ συνεχίζει να κερδίζει έδαφος στην «ζεστή αγορά» (Σούπερ Μάρκετ) υποκαθιστώντας διάφορα ποτά που φορολογήθηκαν υπέρμετρα με αποτέλεσμα να καταστούν απρόσιτα σε μια μεγάλη μερίδα καταναλωτών.

Η κατά κεφαλή κατανάλωση μπύρας στην Ελλάδα υπολογίζεται και για το 2013 σε 30 περίπου λίτρα (έναντι 42 λίτρων το 2008) με την συνολική κατανάλωση ζύθου να σταθεροποιείται στα περσινά επίπεδα (3.400.000 εκατόλιτρα περίπου) ή να υποχωρεί λίγο, σύμφωνα τον σχετικό δείκτη παραγωγής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Από τις τοπικές επιχειρήσεις ζυθοποιϊας που ξεχώρισαν πανελληνίως συγκαταλέγονται οι «ΒΑΠ Κουγιός» και η «Ελληνική Ζυθοποιϊα Ρόδου» του Εμμανουήλ Παπαδημητρίου. Για τις δύο επιχειρήσεις στη μελέτη σημειώνονται τα ακόλουθα:

VAP ΚΟΥΓΙΟΣ ΑΕ
Η Ροδίτικη βιομηχανία Παντελής Κουγιός ΑΒΕ πλησιάζει μισό αιώνα λειτουργίας αφού ξεκίνησε την δραστηριότητά της από το 1967. Από το 1980 συνεργάζεται με την Pepsico διανέμοντας τα προϊόντα της στην Ρόδο ενώ μια δεκαετία αργότερα και αφού μεταφέρθηκε σε νέες, σύγχρονες και μεγάλες εγκαταστάσεις στο 9ο χιλιόμετρο Ρόδου – Λίνδου (1991), ξεκίνησε τον προσεκτικό σχεδιασμό για την είσοδό της στον τομέα της παραγωγής.

Το 1998 η Π. Κουγιός ΑΕ άρχισε την εμφιάλωση του φυσικού μεταλλικού νερού «Απολλώνιο» και συνέχισε το 2005 με την σειρά των φυσικών χυμών VAP . Από το 2009 η επιχείρηση μπήκε στην αγορά μπύρας με θεαματικά αποτελέσματα: Πρώτα κυκλοφόρησε την VAP Draft Beer σε μεγάλες συσκευασίες 30 και 50 λίτρων εξυπηρετώντας τις ανάγκες της τεράστιας τουριστικής βιομηχανίας της Ρόδου σε μπύρα που προσφέρεται σε ποτήρι. Τρία χρόνια αργότερα (2012) η VAP Draft Beer κυκλοφόρησε και σε συσκευασίες γυάλινων φιαλών (330 και 500 γραμμαρίων) καθώς και σε κουτί αλουμινίου 330 γραμμαρίων. Η επιτυχία της στην τοπική αγορά της Δωδεκανήσου – και όχι μόνο, θεωρείται εντυπωσιακή αφού το έτος 2013 υπολογίζεται ότι διέθεσε συνολικά32.000 εκατόλιτρα μπύρας.

Τέλος, η Παντελής Κουγιός ΑΒΕ αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα όπως προκύπτει από τα οικονομικά στοιχεία της πενταετίας 2008-2012. Τα οικονομικά στοιχεία του 2013 θα γίνουν γνωστά σε μερικούς μήνες.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΡΟΔΟΥ A.E.
Η «Ε. Παπαδημητρίου ΑΕ» δημιουργήθηκε από τον Μανώλη Παπαδημητρίου την δεκαετία του 1980. Ανήσυχος, δημιουργικός και πρωτοπόρος, στόχευσε από νωρίς στην μαζική τουριστική βιομηχανία των Δωδεκανήσων με νέες συσκευασίες (όπως π.χ. το bag in box που σήμερα χρησιμοποιείται ευρύτατα στο κρασί) και απαραίτητα προϊόντα για την τουριστική βιομηχανία όπως είναι τα αναψυκτικά και ο ζύθος.

Το 2003 δημιούργησε μια νέα, υπερσύγχρονη μονάδα στην Κρεμαστή της Ρόδου, πιστοποιημένη από την TUV Austria για ένα πλήρες σύστημα διαχείρισης ποιότητας, TUV Austria HACCP για την παρασκευή και την συσκευασία χυμών, αναψυκτικών και μπύρας καθώς και από την Rabek Enginering για Πιστοποιητικό ποιότητας.

Στην μονάδα αυτή η «Ε. Παπαδημητρίου ΑΕ – Ελληνική Ζυθοποιία Ρόδου» σήμερα παράγει την σειρά των αναψυκτικών Δροσιά (Πορτοκαλάδα, Λεμονάδα, Cola, Cola Diet, Tonic), αναψυκτικά post-mix (η πρώτη εταιρία που εφάρμοσε στην Ελλάδα το post-mix με πιστολάκι), Βαρελίσια Μπύρα, την μπύρα Magnus Magister (Premium Lager) και από το 2012 τις μπύρες Magnus Weiss και Magnus Premium. Στο δίκτυο διανομής της εταιρίας το οποίο καλύπτει όχι μόνο την Ρόδο ή τα Δωδεκάνησα, αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδος, περιλαμβάνονται επίσης καφές και κρασί.

Εκτιμάται ότι η «Ε. Παπαδημητρίου ΑΕ – Ελληνική Ζυθοποιία Ρόδου» το 2013 διέθεσε ποσότητα μεγαλύτερη από εκείνη του 2012 που ήταν 20.000 εκατόλιτρα περίπου, ενώ σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του 2012 (τα αποτελέσματα του 2013 θα γίνουν γνωστά σε μερικούς μήνες) παρουσιάζει ισχυρή αντίσταση στην λαίλαπα της οικονομικής κρίσης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου