Τοπικές Ειδήσεις

«Στην τέχνη δεν χωράει λογοκρισία» – Μουσική διαμαρτυρία μαθητών/τριών του Μουσικού Σχολείου Ρόδου

Σε μια πολιτισμένη μουσική διαμαρτυρία προχώρησε σήμερα Παρασκευή, στην πλ. Κύπρου, αντιπροσωπεία μαθητών και μαθητριών του Μουσικού Σχολείου Ρόδου, με επικεφαλής το 15μελές μαθητικό συμβούλιο. Η διαμαρτυρία αυτή ήταν ενταγμένη σε ένα πλαίσιο αντίστοιχων κινητοποιήσεων των μαθητών των Μουσικών Σχολείων της χώρας, αλλά και άλλων φορέων του καλλιτεχνικού χώρου, με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να ενσωματώσει στο νομοσχέδιο Λιβάνιου (πρώην Πέτσα) Ευρωπαϊκή οδηγία για την παροχή υπηρεσιών στον οπτικοακουστικό τομέα.

Το άρθρο έχει τίτλο «Απαγόρευση υποκίνησης σε βία ή μίσος» και όπως λένε οι μαθητές στην ανακοίνωσή τους, «αν και με μια πρώτη ματιά το άρθρο φαίνεται πολύ λογικό, με τον τρόπο που έχει εφαρμοστεί σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκαλεί έντονη λογοκρισία στην τέχνη και αποτελεί πλήγμα στην ελεύθερη έκφραση». Η ανακοίνωση συνεχίζει λέγοντας:

«Η τέχνη βασίζεται στην πλήρη ελευθερία της έκφρασης, στην αποτύπωση των σκέψεων όλων των καλλιτεχνών, όπως ακριβώς τους επιτρέπει η καλλιτεχνική τους φύση. Συνεπώς, δεν νοείται να υπάρχει περιορισμός στις θεματολογίες που μπορεί κάποιος να θίξει μέσω της τέχνης. Π.χ., το γραφικό περιεχόμενο, όσο έντονο κι αν είναι, είναι σημαντικό μέρος πολλών ειδών τέχνης για έναν τεράστιο αριθμό καλλιτεχνών. Η απαγόρευση τέτοιου περιεχομένου στην τέχνη, μεταβάλει πλήρως τον ορισμό της.

Τι σημαίνει όμως το νομοσχέδιο αυτό για την Ελλάδα; Οι κατηγορούμενοι για παράβαση του άρθρου 8, θα μπορούν, με βάση τον ισχύοντα ποινικό κώδικα, να καταδικαστούν σε 3ετή έως 5ετή φυλάκιση για “δημόσια απειλή”. Παράλληλα, η ανάρτηση για την οποία γίνεται η κατηγορία, όχι μόνο θα λογοκρίνεται, αλλά και θα κατεβαίνει από το διαδίκτυο. Πιο συγκεκριμένα, στο χώρο της μουσικής, οι καλλιτέχνες που μέσω των τραγουδιών τους εκφράζουν κριτική με έντονο τρόπο στην πολιτική των κυβερνήσεων ή σε θεσμούς όπως η εκκλησία, κάτι το οποίο είναι σύνηθες στην ραπ, πανκ και μέταλ σκηνή, μπορεί να θεωρηθούν απειλή και να διωχθούν.

Η εφαρμογή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου μπορεί εύκολα να δημιουργήσει παρερμηνείες και να εξυπηρετήσει πολιτικά συμφέροντα, όπως ήδη έχει συμβεί σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπου υπάρχουν περιστατικά καταδίωξης καλλιτεχνών με αφορμή την κριτική σε κυβερνήσεις και σε όργανα του κράτους. Για παράδειγμα, στη Γερμανία, από το 2019 έχουν σημειωθεί ουκ ολίγες διώξεις σε καλλιτέχνες που έκαναν κριτική στην πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους. Ακόμα, στην Ισπανία έχει γίνει δίωξη με αφορμή τον στίχο τραγουδιού: “δεν θα καταφέρουν να με λυγίσουν”, αναφερόμενο σε ειδικές δυνάμεις, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως “ωραιοποίηση της τρομοκρατίας”.

Ως μαθητές των Μουσικών Σχολείων, δηλώνουμε την κάθετη εναντίωσή μας σε αυτή την προσπάθεια στέρησης της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης. Άλλωστε, σύμφωνα με τον ποιητή Ναζίμ Χικμέτ,

“…το πιο εκπληκτικό, πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο,

είναι ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίζει,

είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε”».

Προς τιμή τους, οι έφηβοι του Μουσικού Σχολείου Ρόδου, που ξέρουν πάντα να διεκδικούν με τον δικό τους ωραίο τρόπο, κατά τη διάρκεια της μουσικής διαμαρτυρίας, τήρησαν τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας της υγείας!

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ήδη ο αρμόδιος υφυπουργός ανακοίνωσε βελτίωση του άρθρου 8.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου